E OFICIAL Lucian Bute e canadian! "De cinci ani aştept asta"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bute cetăţean
Bute cetăţean

Pugilistul român a primit cetăţenia canadiană în urma unui examen despre cultura, istoria şi geografia ţării nord-americane. "E o onoare pentru mine să reprezint Quebecul, Canada şi România”, spune Bute.

Până la disputa cu Carl Froch, programată pe 26 mai la Nottingham, Lucian Bute a mai avut de trecut un test important. Joi seară, el s-a prezentat la examenul pentru obţinerea cetăţeniei canadiene. „Am citit o broşură cu instrucţiuni şi o carte de 600 de pagini cu informaţii despre Canada. Istorie, geografie, sport, cultură... Au fost întrebări de genul <În câte teritorii e împărţită Canada?>, <Care a fost prima femeie prim-ministru?>, <Ce s-a întâmplat în mod deosebit în 1867?>", a explicat Bute.

Pugilistul a trecut cu bine examenul, iar luni, la Şcoala Saint Dorothy din Montreal a primit oficial cetăţenia canadiană, alături de alte 30 de persoane, în cadrul unei ceremonii."De cinci ani aştept momentul ăsta... Mă simt bine în ţara mea de adopţie. Am prieteni, m-am integrat şi şi vorbesc franceza. Mi-am cumpărat o casă, îmi plătesc taxele şi impozitele. E o onoare pentru mine să reprezint Quebecul, Canada şi România".

Era căzut din avion

Campionul mondial şi-a amintit primii ani petrecuţi în Canada. "În 2003, când am ajuns aici, nu ştiam nici engleza, nici franceza. Aveam doar un permis de muncă valabil un an. În fiecare an trebuia să mi-l reînnoiesc şi să cer o nouă viză. Nu ştiam decât că trebuie să mă antrenez şi pentru asta mă trezeam la 6.30 dimineaţa, chiar dacă era ger afară".

Peste un timp, situaţia avea să se îmbunătăţească. "În 2007, am obţinut rezidenţa. Asta mi-a dat toate drepturile unui cetăţean canadian. Am început să vorbesc mai bine, lumea a început să mă cunoască şi aşa au venit 10.000 de oameni să mă încurajeze la Centre Bell. Mi-am cumpărat o casă şi am început demersurile pentru obţinerea cetăţeniei", a povestit Bute.

Îi era greu să intre în America

Odată devenit cetăţean canadian, Bute se va bucura de toate privilegiile ce i le conferă acest statut. "Cel mai important pentru mine este că voi intra în SUA doar cu paşaportul, nu e aşa de complicat precum era cu paşaportul românesc", a spus Bute. Înaintea meciului cu Froch, el a pozat alături de ambele steaguri, şi cel al României, şi cel al Canadei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite