După 20 de ani, din nou în „Elite”. Povestea promovării lui Ovidiu Haţegan printre greii arbitrajului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Haţegan
Ovidiu Haţegan

La 35 de ani, Ovidiu Haţegan a fost promovat în prima grupă valorică a arbitrajului european, acolo unde România a fost reprezentată ultima oară de Ion Crăciunescu, acum două decenii.

Comisia de arbitri a UEFA a decis, la începutul acestei săptămâni, promovarea a opt arbitri în categoria „Elite”, prima grupă valorică a arbitrajului european, printre aceştia aflându-se şi românul Ovidiu Haţegan.
Absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, Haţegan, născut la Arad la 14 iulie 1980, a început să arbitreze la nivel judeţean, în 1996. Zece ani mai târziu a fost promovat în Liga I, iar în 2008 a fost promovat la rangul de arbitru FIFA. După ce a condus mai bine de 60 de partide internaţionale, Haţegan a reuşit să ajungă în „Elite”, având astfel şanse mari să se regăsească printre arbitrii care vor oficia la Campionatul European din 2016. “Este un lucru extraordinar. Am aflat de la preşedintele nostrum, Kyros Vassaras, iar apoi am primit confirmarea oficială printr-un mail pe care mi l-a trimis Pierluigi Collina, membru al Comisiei de Arbitri a UEFA. A fost o surpriză foarte plăcută, mai ales că sunt câţiva ani de muncă în spate. Recunosc că am avut totuşi o mică speranţă, dar nu mă aşteptam să se facă acum modificări în corpul arbitrilor”, a afirmat Haţegan. Centralul arădean a mărturisit că în ultimul sezon a colaborat foarte bine cu asistenţii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe.

“Aşteptările vor fi mult mai mari, prestaţiile mele vor fi atent analizate, dar ce contează este faptul că promovarea mea este o mare realizare pentru fotbalul românesc. Am început deja al 20-lea sezon ca arbitru şi iată că am ajuns la cel mai înalt nivel. Doar din această categorie sunt desemnaţi arbitrii pentru turneele finale mondiale şi europene. Vorbim despre arbitrii de centru. După cum ştiţi, arbitrii asistenţi nu sunt catalogaţi pe grupe, astfel că fiecare central îşi alege brigada. Din experienţa turneelor anterioare, întreaga brigadă este din aceeaşi ţară. Eu am colaborat foarte bine cu Octavian Şovre şi cu Sebastian Gheorghe”, a mai precizat Haţegan. Fără îndoială, prezenţa lui Kyros Vassaras în Comisia de Arbitri a UEFA a contat enorm, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor reuşind să-i convingă pe colegii săi că Haţegan merită promovat încă de acum în categoria „Elite”.

Costică Rădulescu, antrenorul-arbitru din anii ‘30

Ultimul reprezentant al României în categoria „Elite” a fost Ion Crăciunescu, în urmă cu 20 de ani. Chiar dacă n-a prins niciun turneu final, Crăciunescu a arbitrat totuşi o finală de Liga Campionilor, în 1995, câştigată de Ajax Amsterdam cu 1-0 în faţa celor de la AC Milan. Ultimul arbitru de centru român prezent la o competiţie interţări de anvergură a fost Ioan Igna, la Euro 1988. La Campionatul Mondial din 1930, antrenorul echipei României, Costică Rădulescu,  a fost şi arbitru asistent la două partide, disputate în zilele când România n-avea meci.

Tudor şi Balaj se retrag forţat la anul

Înaintea lui Ovidiu Haţegan, alţi doi arbitri români, Cristian Balaj şi Alexandru Tudor, s-au aflat la un moment dat aproape de „Elite”, dar n-au confirmat aşteptările, aşa că se află şi în prezent în „First Category”, eşalonul imediat inferior. În condiţiile în care nu mai pot arbitra decât până în decembrie 2016, pe motiv de vârstă, cei doi vor rămâne în istoria arbitrajului doar prin faptul că sunt singurii arbitri care au adunat peste 300 de meciuri în primul eşalon.

Arbitri români la turnee finale

Costică Rădulescu – tuşier (CM 1930) Andrei Rădulescu – central (CM 1970) Nicolae Rainea – central (CM 1974, CM 1978, CE 1980, CM 1982) Ioan Igna – central (CM 1986, CE 1988) Nicolae Grigorescu – tuşier (CM 1998, CE 2000)
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite