Drumul oaselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanul Christian Vande Velde a căzut şi şi-a fracturat clavicula în etapa a treia din Il Giro, aceeaşi în care anul trecut a „înregistrat“ cinci vertebre şi o coastă rupte, plus o fisură la pelvis. Liderul echipei Garmin-Transitions şi-a adăugat încă trei şuruburi şi o placă metalică la colecţia impresionantă care îi susţine oasele fracturate de-a lungul carierei.

La 33 de ani, Christian Vande Velde simţea că anul acesta poate fi ultimul în care să atace câştigarea unui tur ciclist major. Însă blestemata etapă a treia din Il Giro i-a purtat din nou ghinion.

Drumurile înşelătoare din Olanda l-au ademenit şi l-au avertizat încă din etapa a doua, când a căzut, dar nu s-a ales decât cu câteva zgărâieturi. În etapa a treia a mers la limită şi uşoara atingere de roata unui rutier din faţă, care a frânat brusc, i-a fost fatală.

A fost lovit din spate de un alt concurent, a căzut şi rezultatul a fost o fractură a claviculei. Un diagnostic mult mai puţin dramatic decât cel înregistrat cu 364 de zile înainte, tot în etapa a 3-a a Turului Italiei. Atunci a avut cinci vertebre şi o coastă rupte şi o fisură la pelvis.

Face haz de necaz

„Operaţia a fost un succes. Am opt şuruburi şi o placă metalică. Sunt acum un adevărat om bionic şi pe partea cealaltă", a scris Vande Velde pe pagina sa de Twitter după operaţia care a avut loc săptămâna trecută la Antwerp. Cealaltă claviculă este, de asemenea, susţinută de un dispozitiv metalic, la fel ca şi vertebrele fracturate în 2009.

„N-aş vrea să fiu alături de el când trece printr-un detector de metale", a glumit tatăl său, la rândul său fost rutier de performanţă. „Fracturile de claviculă sunt o adevărată boală a cicliştilor. Dar cel puţin acum are mai puţine oase rupte ca anul trecut", a mai spus John Vande Velde.

Liderul celor de la Garmin-Transitions nu renunţă la ideea de a participa şi în acest an la Turul Franţei. În 2009, după accidentul din Il Giro, a revenit chiar înainte de Marea Buclă şi a reuşit la final să se claseze pe locul opt, după ce cu un an înainte obţinuse cel mai bun rezultat, locul patru.

Acum va fi mult mai greu, dar americanul este conştient că acesta poate fi cântecul de lebădă. Va avea 34 de ani la finalul Turului Franţei, iar ultimul rutier care a reuşit victoria la această vârstă a fost Henri Pellisier, în 1923. Lance Armstrong avea 33 de ani când a obţinut ultimul dintre cele şapte succese ale sale.

"N-aş vrea să fiu alături de el când trece printr-un detector de metale. Fracturile de claviculă sunt o adevărată boală a cicliştilor. Dar cel puţin acum are mai puţine oase rupte ca anul trecut."
John Vande Velde
tatăl lui Christian

Al nouălea start în afara Italiei

A 93-a ediţie a Turului Italiei este cea de-a noua care începe în afara graniţelor ţării, cu un start care a avut loc la Amsterdam.

Căţărătorii sunt aşteptaţi să domine Il Giro 2010, care include câteva etape de munte de-a dreptul brutale.

Localnicii îşi doresc să vadă din nou un câştigător italian după ce Contador în 2008 şi Menchov în 2009 au fost ultimii doi învingători.

Italienii au câştigat 65 dintre cele 92 de ediţii de până acum, Alfredo Binda şi Fausto Coppi având câte cinci victorii, la fel ca şi belgianul Eddie Merckx.

Liderul clasamentului general îmbracă tricoul roz, culoarea paginilor din Gazetta dello Sport, cotidianul care a înfiinţat turul şi a rămas sponsor principal şi în prezent.

Liderul la puncte are tricoul roşu, cel al căţărătorilor îmbracă tricoul verde, iar cel mai bun tânăr rutier are, la fel ca şi în turul Franţei, tricoul alb.

Turul Italiei 2010

8 mai, etapa 1: Amsterdam (Olanda), contratimp individual 8.4 km
Învingător: Bradley Wiggins (SKY)

9 mai, etapa 2: Amsterdam-Utrecht (Olanda)
209 km
Învingător: Tyler Farrar (Garmin Transitions)

10 mai, etapa 3: Amsterdam-Middelburg (Olanda) 209 km
Învingător: Wouter Weylandt (Quick Step)

12 mai, etapa 4: Savigliano-Cuneo, contratimp pe echipe 32.5 km
Învingător: Liquigas - Doimo

13 mai, etapa 5: Novara-Novi Ligure 168 km
Învingător: Jerome Pineau (Quick Step)

14 mai, etapa 6: Fidenza-Carrara 166 km
Învingător: Matthew Lloyd (Omega Pharma)

15 mai, etapa 7: Carrara-Montalcino 215 km
Învingător:  Cadel Evans (BMC Racing)

16 mai, etapa 8: Chianciano Terme-Monte Terminillo 189 km

17 mai, etapa 9: Frosinone-Cava de' Tirreni 188 km

18 mai, etapa 10: Avellino-Bitonto 220 km

19 mai, etapa 11: Lucera-L'Aquila 256 km

20 mai, etapa 12: Città Sant'Angelo-Porto Recanati 191 km

21 mai, etapa 13: Porto Recanati-Cesenatico 222 km

22 mai, etapa 14: Ferrara-Asolo 201 km

23 mai, etapa 15: Mestre-Monte Zoncolan 218 km

25 mai, etapa 16: S. Vigilio di Marebbe - Plan de Corones, contratimp individual 12.8 km

26 mai, etapa 17: Brunico-Pejo Terme 173 km

27 mai, etapa 18: Levico Terme-Brescia 151 km

28 mai, etapa 19: Brescia-Aprica 195 km

29 mai, etapa 20: Bormio-Ponte di Legno 178 km

30 mai, etapa 21: Verona, contratimp individual 15.3 km

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite