DRAGOŞ SĂVULESCU: „Mulţi jucători sunt mercenari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorul dinamovist a anunţat măsurile pe care vrea să le implementeze: aducerea unui psiholog, curăţarea imaginii şi instaurarea disciplinei. Ţinta finală? Liga Campionilor. În primul său amplu interviu de când a fost învestit în funcţia de preşedinte delegat, Dragoş Săvulescu a explicat ce înseamnă pentru el sintagma de „câine până la moarte“.

„Adevărul": Sunteţi acţionar la Dinamo de peste şapte ani, dar aţi preferat să păstraţi discreţia. De ce aţi revenit acum în prim-plan?

Dragoş Săvulescu: Principalul motiv este viaţa mea privată. Am fost implicat în afaceri mult timp, ulterior am divorţat şi mi-am schimbat complet viaţa. Acum, ca să-i dau culoare, m-am hotărât să fac acest lucru. Al doilea aspect, mă refer ca apariţie în public, e că vreau să văd dacă pot să fiu o formă de exemplu în ceea ce înseamnă o persoană publică.

Sunteţi preşedinte delegat. Ce atribuţii aveţi?

Sunt delegat de către Consiliului de Administraţie pe alte probleme care nu se suprapun cu cele ale domnului Borcea, care este preşedintele executiv.

Cum este în prezent împărţită puterea la club?

Am rămas trei acţionari la Dinamo şi toţi avem cote egale. Nu mai hotăreşte domnul Badea, Borcea sau altcineva. E normal aşa pentru că nu poţi să delegi o singură persoană să ia decizii, inclusiv de ordin pecuniar. Când te sună şi-ţi spune mai ai de depus X sute de mii de euro pentru că aşa a hotărât el, te simţi ciudat. Se mai întâmpla înainte şi nu era corect.

Aţi spus că aveţi procente egale. Ce s-a întâmplat cu acţiunile deţinute de Vasile Turcu?

Domnul Badea le-a cumpărat, apoi eu cu domnul Borcea am negociat cu dânsul şi am căzut de acord ca să se redistribuie acţiunile către noi.

Ce fel de om e Dragoş Săvulescu?

Există şi alţi oameni care se pot da jos dintr-o maşină frumoasă, care au succes în afaceri, care au coadă şi cont pe Facebook, dar care au studii, care provin din familii de intelectuali şi care au pretenţii mult mai mari de la viaţă. Care pot să promoveze pe lângă lucrurile banale care se văd la suprafaţă, ca ţinute sau ceasuri, şi o formă de cultură. Sunt un om cu exigenţe în ceea ce priveşte stilul, educaţia, limbajul şi care poate arăta şi într-un domeniu sportiv că ceea ce a dobândit în afaceri se poate transpune şi aici.

Sunteţi credincios?

Da, dar fără a fi fanatic. Nu merg la slujba de duminică şi nici nu ţin toate posturile, dar mă spovedesc, ţin câteva zile de post de Paşte şi de Crăciun, am frică de Dumnezeu şi cred că sunt o persoană bună în interior.

Vă deranjează eticheta de preşedinte-manechin?

M-a iritat un pic, dar am luat-o până la urmă ca un compliment. Cu Facebook-ul a fost o distracţie, m-am trezit la 35 de ani şi am spus: «OK! Hai să fac nişte poze să mă distrez». La sală merg de la terminarea liceului şi n-am luat anabolizante, nici măcar proteine, am grijă de mine, dar fără a fi un metrosexual. Am noroc cu corpul meu pentru că alţii ca să aibă rezultatele mele muncesc de zece ori mai mult. Nu sunt gras, am un metabolism bun.

Dinamo e părăsită de suporteri. Ce s-ar putea face pentru ca fanii să revină la stadion?

În primul rând, trebuie o curăţire a imaginii lui Dinamo. Când vom avea o imagine curată, din toate punctele de vedere, atunci anumite branduri importante vor avea dorinţa să-şi asocieze numele cu noi. De aceea, am intitulat proiectul nostru „New Dinamo" pentru că vrem să schimbăm toate aceste lucruri şi-n primul rând percepţia publicului, iar aici intervine echipa cu rezultatele şi conduita noastră, a tuturor. E clar că există loc de mai bine.

Ce faceţi dacă o să mai aveţi un jucător-problemă, gen N'Doye, care pătează imaginea clubului?

Raportăm totul la regulament, care este foarte exigent, şi aş vrea să facem chestia asta ca un principiu de netrecut, numai aşa vom avea disciplină. Sper ca toţi să fie conştienţi de ce se poate întâmpla.

Credeţi că ar fi nevoie de un psiholog la echipă?

În Occident, aşa se procedează. Da, ar fi nevoie, dar cred că o să se implementeze foarte greu. E dificilă raportarea acelui psiholog la modul de viziune şi de educaţie pe care-l avem, e greu şi pentru un antrenor sau conducător de club să aibă şi această calitate, a psihologului. 

Actualul sezon este unul ratat?

E unul de schimbare, de iniţiere pe un drum nou, în care dăm cu adevărat credit tinereţii. Avem şanse să câştigăm Cupa României şi să ocupăm un loc de Liga Europa. E un sezon de creştere pentru următoarea ediţie în care să putem ataca titlul.

Torje şi Alexe fac parte din noul proiect sau sunt bunuri de export?

Prima opţiune este să ţinem jucătorii. Dacă vor veni nişte oferte extrem de importante, atunci ne vom reuni şi vom discuta ce strategie vom aplica, fiindcă acei bani îi poţi investi în alţi jucători sau poţi asigura bugetul cu ei.

Aţi spus recent că jucătorii sunt mercenari. Doar banii contează?

Aşa sunt mulţi jucători în esenţă. Sigur că nu doar banii contează, să nu exagerăm, dar există diferenţe mari de percepţie de la jucător la jucător.

Nu mai sunt „câine până la moarte"?

Nu există spiritul acesta decât declarativ. Singurul „câine roşu" adevărat care şi‑ar da viaţa pentru Dinamo e Cristi Borcea. Sincer, e singurul pe care-l cunosc.

Ce înseamnă metrosexual

Bărbatul care are un simţ estetic puternic şi este preocupat de imaginea lui, mai ales în domeniul modei; care cultivă o grijă excesivă pentru propria persoană şi o obsesie a calităţii pentru tot ce-l înconjoară.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite