Doi foşti prieteni, doi rivali şi un titlu mondial. Calculele pentru cursa care decide titlul în F1: Hamilton sau Rosberg?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coechipieri la Mercedes, Lewis Hamilton şi Nico Rosberg se luptă pentru trofeul suprem, duminică, de la ora 15.00 (DolceSport 1), în ultima cursă a sezonului. Britanicul are un uşor avans în clasament, de 17 puncte. Doar că, în premieră în Formula 1, câştigătorului ultimei curse i se vor dubla punctele (50), aşa că nimic nu e decis. Din pole-position va pleca Rosberg, chiar din faţa lui Hamilton.

UPDATE: Nico Rosberg va pleca primul de pe grila de start în cursa de duminică, după ce-a reuşit să obţină în calificări cel mai bun timp. Germanul va fi urmat chiar de Lewis Hamilton

Rezultatele calificărilor de la Abu Dhabi:

1. Nico Rosberg (Germania/Mercedes) 1:40.480

2. Lewis Hamilton (Marea Britanie/Mercedes) 1:40.866

3. Valtteri Bottas (Finlanda/Williams-Mercedes) 1:41.025

4. Felipe Massa (Brazilia/Williams-Mercedes) 1:41.119

5. Daniel Ricciardo (Australia/Red Bull-Renault) 1:41.267

6. Sebastian Vettel (Germania/Red Bull-Renault) 1:41.893

7. Danil Kviat (Rusia/Toro Rosso-Renault) 1:41.908

8. Jenson Button (Marea Britanie/McLaren-Mercedes) 1:41.964

9. Kimi Räikkönen (Finlanda/Ferrari) 1:42.236

10. Fernando Alonso (Spania/Ferrari) 1:42.866


Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, din 2009 o bornă în calendarul „Marelui Circ“. În 2014, cursa de pe circuitul de la „Yas Marina“ e ultima a sezonului. Şi, probabil, cea mai aşteptată. 

După opt luni şi 18 runde, cortina se va trage cu o înfruntare între doi prieteni din copilărie, acum la aceeaşi echipă şi în Formula 1, dar preschimbaţi în mari rivali: Lewis Hamilton (29 de ani) şi Nico Rosberg (29 de ani). 

Competitori la kart şi pizza

Parma, Italia, 2000. Lewis Hamilton şi Nico Rosberg sunt coechipieri la Team MBM, în Formula A la karting, sportul cu care încep toţi marii campioni din F1. Tovarăşi care împărţeau totul, chiar şi camerele de hotel. Plus o rivalitate, care începea să încolţească. „Când eram copil, ieşeam de multe ori la cină cu Lewis şi Nico“, a dezvăluit Robert Kubica, fostul pilot din F1, într-un interviu pentru BBC. „Se întreceau în orice, chiar şi cine mănâncă mai multă pizza. Era o competiţie permanentă între ei, fiecare voia să-l învingă pe celălalt“, a mai povestit Kubica. Iar înfruntările se continuau şi la fotbal, tenis de masă sau la cursele pe monociclu. 

Premieră: 50 de puncte la victorie

Rosberg a debutat în Marele Circ în 2006, pentru Williams, Hamilton un an mai târziu, pentru Mc Laren. În 2008, cei doi s-au regăsit, pentru prima dată, pe un podium de  F1, la G.P.-ul Australiei, britanicul primul, germanul pe ultima treaptă. De altfel, în acel sezon, Lewis Hamilton a câştigat primul, şi singurul până acum, titlu mondial. Pentru Rosberg, succesul în Emirate ar însemna o premieră. 

Din 2010 la Mercedes, Rosberg a redevenit coechipier cu Hamilton, odată cu trecerea britanicului, în 2013, la teamul german. Iar anul acesta, ambii au impresionat, motiv pentru care Mercedes e de mult timp campioană pe echipe. Lupta directă s-a tradus în 17 din cele 18 pole-position-uri în contul celor doi, şi 15 victorii (10 Hamilton, 5 Rosberg). 

Un sezon în care tensiunea dintre cei doi foşti prieteni s-a resimţit de multe ori, precum în iulie, când Hamilton a refuzat să-l lase pe Rosberg să-l depăşească, în ciuda ordinelor echipei. A urmat, în august, la G.P.-ul Belgiei, o ciocnire între cei doi, iar după cursă Hamilton a anunţat că Rosberg i-a recunoscut că a făcut-o intenţionat!

Coşmarul lui Mercedes: o defecţiune tehnică

Per total, după un start mai bun al germanului, britanicul a revenit, iar înaintea ultimei curse are un avantaj de 17 puncte. Unul care ar fi părut confortabil, dacă F1 n-ar fi luat, la începutul anului, decizia de a dubla numărul de puncte acordat câştigătorului ultimei curse (50), pentru a stimula şi mai mult competiţia. 

Aşa că nimic nu e decis. Iar Mercedes are o singură emoţie, aceea ca titlul să nu fie decis de vreo defecţiune tehnică. „O problemă tehnică ar fi un coşmar. Formula 1 e totuşi un sport, iar o catastrofă are un alt sens, dar în acest moment o eroare de acest tip e de nedorit“, a declarat, pentru Reuters, Toto Wolff, austriacul care conduce destinele echipei Mercedes. 

În primele două sesiuni de antrenamente libere, Hamilton a obţinut cel mai bun timp, fiind cu 0.083 de secunde mai rapid decât Rosberg, dar ultima sesiune i-a revenit germanului, care l-a devansat cu 0.369 de secunde pe britanic. 

calcule Roseberg Hamilton

Citeşte şi 

F1: Doi piloţi, aceeaşi echipă şi un titlu mondial. Mercedes are bătăi de cap cu rivalitatea dintre Hamilton şi Rosberg

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite