Doi ani fără Cristian Ţopescu. Vocea sa i-a însoţit însă pe români pe durata stării de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ţopescu Foto Mediafax
Cristian Ţopescu Foto Mediafax

Reputatul jurnalist şi comentator sportiv s-a stins, în urmă cu exact doi ani, într-o zi de marţi, 15 mai, la 81 ani, la Spitalul Elias, după ce medicii s-au luptat timp de o săptămână pentru a-l salva. Cauza morţii: degradarea stării generale, Cristian Ţopescu suferind de mai multe afecţiuni, printre care şi diabet.

În ziua în care România a ieşit din starea de urgenţă, sportul românesc este preocupat să planifice reluarea antrenamentelor şi a activităţii competiţionale.

Cristian Ţopescu, cel care a însufleţit cu vocea sa cele mai mari performanţe ale sportului românesc, de la nota 10 primită de Nadia la Jocurile Olimpice din 1976, până la fabulosul Mondial american, făcut de Generaţia de Aur în 1994, i-a însoţit o dată în plus pe români pe durata celor două luni ale stării de urgenţă generate de pandemia de coronavirus, după ce Televiziunea Română a decis să scoată din arhivă înregistrările unor momente de aur, pentru a îndulci statul acasă al telespectatorilor săi şi a acoperi orele de emisie.

Născut la 26 martie 1937, Cristian George Ţopescu a moştenit dragostea pentru sport de la tatăl său, Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada de la Berlin din 1936. Tocmai de aceea, primele relatări sportive le-a şi făcut din universul familiar al hipismului. Regretatul comentator a vorbit constant despre rigurozitatea documentării, fiind iubit şi respectat de sportivi prin felul în care readucea în atenţie, cu fiecare ocazie, performanţele fiecăruia în parte.

Cristian Ţopescu avea darul ăsta, că nu uita pe nimeni, niciun sportiv român. Când nu a mai comentat, am dispărut şi noi. Beatrice Huştiu, prima femeie portdrapel a României la Jocurile Olimpice, pentru „Weekend Adevărul“  

Cristian Ţopescu a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul Ghencea, iar după 52 de ani dedicaţi TVR-ului, începând cu data de 21 noiembrie 2018, Studioul 4 al TVR îi poartă numele reputatului comentator sportiv.

Obişnuinţa mea cu microfonul se trage din casă: stăteam la geam, luam una dintre cupele tatălui meu şi ziceam că e microfon. Mă uitam pe geam şi descriam ce vedeam pe stradă: trecători, tramvaie, maşini. Mă jucam de-a crainicul străzii. Nu pot să spun că lucrul ăsta a fost hotărâtor, dar, oricum, m-a învăţat să vorbesc liber, adică să descriu ceea ce văd. Cristian Ţopescu, fost comentator sportiv

CV-ul stelar al lui Cristian Ţopescu

*Cristian Ţopescu a condus redacţia de Sport la TVR, între 1992 şi 1997, ajungând, ulterior, director adjunct al TVR în perioada 1997-1999.

*A ocupat funcţia de director al cotidianului Prosport (2003-2007), fiind, în această perioadă, şi vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie. 

*A fost reporter sportiv la Radio Europa FM

*Director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua

*Comentator la canalul Eurosport

*Senior editor la Radio Sport Total şi la Adevărul, acolo unde a coordonat suplimentul Adevărul Sport.

*Dincolo de mii de transmisii pe care le-a avut de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene, reputatul jurnalist a publicat şi numeroase articole în presa sportivă şi a scris şi volumele „Steaua, performanţă şi prestigiu“ (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi „Fair play“ (2003). Biografia lui Cristian Ţopescu a apărut în 2002, cartea fiind întitulată „Cristian Ţopescu — Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV“, scrisă de Alexandru Răducanu.

Cristian Ţopescu, o voce nemuritoare: Cum şi-a găsit vocaţia pentru meseria de comentator şi care a fost pasiunea sa numărul 1

Cristian Ţopescu - In memoriam

Ţopescu, şapte ani de tăcere: Cine a insistat ca marele comentator să fie iertat de comunişti şi să revină la TVR, după interdicţia primită de la Elena Ceauşescu

Gest memorabil făcut de Cristian Ţopescu pentru cei mai mari antrenori din istoria României! Fostul comentator a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Traian Băsescu

Ţopescu, scârbit: Care a fost domeniul care l-a dezamăgit cel mai tare pe legendarul comentator sportiv

Ţopescu, inegalabil: Cum a încercat să-i educe pe fanii Stelei şi povestea mesajului „Notre Respect Anderlecht“

VIDEO Omul a murit, dar vom rămâne cu legenda: Cele mai frumoase comentarii ale lui Cristian Ţopescu

A murit Cristian Ţopescu. Reputatul comentator sportiv s-a stins la vârsta de 81 de ani

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite