Doborârea recordurilor nu are vârstă. La 63 de ani,  Diana Nyad va înota în mijlocul rechinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 63 de ani, Diana Nyad încearcă să devină prima înotătoare din lume care traversează Strâmtoarea Florida fără cuşcă de protecţie împotriva rechinilor.

Diana Nyad vrea să devină prima persoană din lume care va înota din Cuba în Florida, fără o cuşcă pentru a o proteja de eventualele atacuri ale rechinilor. În 1978, aceasta a eşuat în încercarea de a străbate înotând Strâmtoarea Florida, cu toate că atunci a folosit cuşca.

Sportiva a încercat de trei ori, fără succes, această traversare: în 1978 şi 2011. Înotătoarea deţine recordul de cea mai mare distanţă parcursă fără ajutor, după ce a traversat 165 de kilometri între Bahamas şi Florida (1971). De asemenea, aceasta mai deţine recordul turului insulei Manhattan, stabilit la vârsta de 50 de ani (7 ore şi 57 de minute).

Nyad se află în a treia zi de călătorie, în care se va supune pericolelor precum hipotermia, meduze veninoase şi furtună. Femeia ar fi trebuit să ajungă în cursul zilei de duminică în Florida Keys, dar a pierdut şase ore din cauza unei furtuni puternice şi a întârziat parcurgerea traseului pe care îl avea fixat. Treptat, condiţiile meteo s-au îmbunătăţit şi Diana a avut de străbătut 160 de kilometri, din care a înotat peste jumătate. Provocarea pe care şi-a impus-o înotătoarea ar trebui să dureze în jur de 60 de ore.

Americanca se antrenează de trei ani pentru această încercare, iar protecţia şi monitorizarea îi sunt asigurate de câteva bărci şi un kaiac dotat cu un aparat care îndepărtează rechinii.

În 1997, australianca Susie Maroney a înotat aceeaşi distanţă ca Nyad, dar a folosit o cuşcă de protecţie. În 2012, o altă australiancă, Penny Palfrey, a întotat 127 de kilometri fără cuşcă, însă a abandonat din cauza curenţilor puternici.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite