Djokovici rămâne „Rege“ la Australian Open. O revenire apăsată în finala cu Thiem i-a adus sârbului titlul #8 şi #1 ATP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Thiem şi Novak Djokovici au disputat o finală epică la Melbourne.
Dominic Thiem şi Novak Djokovici au disputat o finală epică la Melbourne.

Novak Djokovici a câştigat pentru a opta oară în carieră trofeul la Australian Open, învingându-l, duminică, în finală, pe austriacul Dominic Thiem, scor 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4, după o luptă de trei ore şi 59 de minute. Sârbul va reveni, de luni, pe prima poziţie în clasamentul mondial, detronându-l pe spaniolul Rafael Nadal.

Dominic Thiem (26 ani) a reuşit să îi ofere o replică dură „Regelui de la Melbourne“, forţându-l pe Djokovici să joace doar pentru a doua oară în carieră set decisiv într-o finală de Australian Open (în 2012, acest lucru îl făcuse Nadal). După o cădere dramatică în seturile 2 şi 3, elevul lui Marian Vajda şi Goran Ivanisevic şi-a regăsit însă nivelul de concentrare, păstrându-şi invincibilitatea în finalele de la „Openul Vesel“.

Austriacul a câştigat bătălia loviturilor câştigătoare (55-46), având acelaşi număr de greşeli neforţate ca şi Djokovici (câte 57), însă, în cele din urmă, nu şi-a putut adjudeca decât seturile în care sârbul nu şi-a controlat nervii, iritat de o decizie a arbitrului de scaun din final de set doi.

Djokovici ajunge, astfel, la 17 titluri de Mare Şlem câştigate, fiind totodată primul jucător care triumfă la acest nivel în trei decade diferite (al doilea din istorie, după Ken Rosewall, care a câştigat în anii '50, '60 şi '70).

FILMUL FINALEI, CADRU CU CADRU

Finala Australian Open 2020: Thiem - Djokovici. Start autoritar pentru deţinătorul trofeului

Djokovici a pornit aprig din blocstarturi. Pedepsind aspru fiecare serviciu doi trimis de Thiem (3 din 3 puncte câştigate de sârb), deţinătorul trofeului l-a sufocat pe austriac, fructificând prima minge de break procurată pentru a-şi construi un avans de 3-0 înainte de prima vizită la scaune. Thiem a avut ce să-şi reproşeze, după ce a greşit neforţat de patru ori în primul game pe lansare, condamnându-se la o cursă de recuperare cu mici sorţi de izbândă la finiş.

Jocul inconstant i-a complicat viaţa lui Thiem, aflat la prima finală de Grand Slam pe hard a carierei. Astfel, fiecare tură pe lansare a fost o corvoadă pentru Dominic în primul set, nescăpând vreodată de egalitate, Djokovici ajungând să ameninţe chiar atunci când austriacul avansase prompt la 40-0. Totuşi, defilarea lui Novak, aflat în căutarea unui nemaivăzut al optulea succes la Melbourne, a fost curmată de Thiem în game-ul şapte, austriacul arătând mai multă vioiciune şi determinare, reuşind să îşi impună ritmul favorit şi să recupereze break-ul, după ce un rever al lui Djokovici s-a oprit în fileu. Urmărindu-şi primul serviciu cu un voleu agresiv, Thiem a anulat mingea de re-break a numărului doi mondial, punând pe tabelă prima egalitate în primul set (4-4). Mai departe însă, după ce s-a răstit la spectatori în stilul lui Kyrgios, folosind celebrul „f word“, cerându-le linişte în timpul schimbului, în ciuda faptului că fanii săi dominaseră fondul sonor în startul meciului, Djokovici a ştiut să preseze, destabilizându-l pe Thiem cu variaţii în selecţia loviturilor, sârbul dispunând de mult mai multe soluţii tactice. Cu şase din totalul de 16 greşeli neforţate comise per total în primul set, Thiem şi-a cedat din nou serviciul, punându-i pe tavă manşa lui Djokovici, cu o dublă greşeală ce a închis conturile, la 52 de minute de la primul punct al finalei. În faţa unui Djokovici ce se simte ca în sufrageria proprie pe Rod Laver Arena, austriacul a greşit neforţat de cinci ori în primele două game-uri, apoi de alte opt ori în ultimele două game-uri ale setului inaugural, semnându-şi în mare parte sentinţa.

Finala Australian Open 2020: Thiem - Djokovici. Periculosul vals austriac şi momentul în care sârbul s-a inflamat

 Djokovici a demarat în setul secund cu puncte fabuloase, însă a greşit apoi necaracteristic de mult în game-ul cu numărul trei (inclusiv două duble greşeli). Thiem ratase total reverul la prima minge de break avută, Djokovici a luat cu asalt fileul, impunător, pe a doua, însă a comis dublă greşeală pe a treia, trimiţându-l pe austriac la 2-1.

Mai departe, Djokovici a încercat să îşi creeze avantaj în game-urile de retur cu scurte: prima a părut perfectă, însă Thiem are ochi de şoim şi sesizează un out imperceptibil, confirmat de reluarea video. În game-ul şase, Thiem face şi desface pe lansare, oferindu-i minge de break lui Djokovici cu o nouă dublă greşeală, apoi mizează totul pe atac, finalizând câştigător pentru a o anula. Djokovici nu se impune nici de această dată cu scurta, iar Thiem avansează la 4-2.

Setul era însă departe de a fi decis. Deşi a jucat impresionant în game-ul opt, Thiem a riscat cu reverul la egalitate, a greşit ambele execuţii decisive cu reverul, readucându-l pe sârb în calcule. La 4-4, Djokovici a primit două avertismente din partea arbitrului Damien Dumusois, pentru depăşirea timpului alocat serviciului. Francezul l-a lăsat pe sârb fără primul serviciu la minge de break, iar acesta a ratat cu dreapta, vizibil iritat, oferindu-i şansa austriacului de a servi pentru 1-1 la seturi, la scorul de 5-4. Ironic, sârbul i-a lovit pantoful arbitrului în drum spre scaunul său, în timp ce la reluare, prompt, Dominic Thiem a oprit contorul în setul doi după 49 de minute, având 13 lovituri câştigătoare (faţă de 7 ale lui Djokovici).

Ce treabă bună ai făcut! Te-ai făcut remarcat în acest meci! Ţi-ai îndeplinit misiunea! Novak Djokovic, către arbitrul francez Damien Dumusois

Finala Australian Open 2020: Thiem - Djokovici. Derivă sârbească

Novak Djokovici nu şi-a putut stăpâni nervii în start de set trei, având în faţă un adversar care, aşa cum remarca Mats Wilander, a făcut pasul în spate la retur, în stil Nadal, scăzând dramatic, de la 80% în primul set la sub 50% procentajul de puncte câştigate de sârb în spetele serviciului doi.

Acumulând rapid nouă greşeli neforţate, sârbul a pierdut de două ori pe serviciu, plus un game de retur în care avusese minge de break. Djokovici păruse intangibil în primele două puncte pe serviciul lui Thiem, apoi, după două erori, cu o scurtă fantastică. Thiem însă a avut nervii tari şi a speculat momentul de tensiune, desprinzându-se la 3-0.

Felul în care Thiem a reuşit să întrerupă o serie de 17 seturi câştigate consecutiv de Djokovic i-a dat aripi austriacului, care a punctat cu lob câştigător în faţa unui Djokovici ieşit de mult din zona de luciditate pentru a-şi procura minge de 4-0, încheind apoi elegant, cu as. Reverul lui Djokovic şi-a luat revanşa, câştigându-i sârbului primul game din setul trei.

După două ore şi 12 minute de joc, sârbul a cerut să discute cu echipa medicală la schimbul de terenuri, fără a lua însă time-out medical.

Dominic Thiem a închis setul trei, după zece minute de luptă pe lansare, valorificând a patra minge de set procurată. Austriacului i-a tremurat racheta pe primele două mingi de set, comiţând chiar şi dublă greşeală. Djokovici a fost aproape să profite de faptul că adversarul său nu a mai pus prima minge în teren, returnând din ce în ce mai eficient, însă a încheiat în cele din urmă cu greşelile neforţate #12 şi #13 în set (40 în total, de la startul partidei).

Finala Australian Open 2020: Thiem - Djokovici. Forcing spre decisiv

Cu un Djokovici redevenit competitiv, setul patru a oferit o luptă savuroasă încă de la primele puncte. Sârbul a fost primul în dificultate pe serviciu, în game-ul trei, răspunzând însă perfect la 30-40, dominând punctele şi expediind trei lovituri câştigătoare consecutive. Extrem de eficient în spatele primului serviciu (11 din 12 puncte câştigate), Thiem a rezistat impecabil în faţa defensivei extreme a lui Djokovici, câştigând un punct de excepţie pentru a se propulsa spre 3-3. Două game-uri mai târziu însă, întreaga redută a lui Thiem s-a destrămat, pornind de la un voleu ratat în banda fileului şi prăvălit în propriul teren. Dublă greşeală, plus minge forţată cu forehandul de Thiem i-au oferit break-ul lui Djokovici, care a confirmat desprinderea cu un hold autoritar, la zero, pentru a împinge meciul în set decisiv. Primele patru seturi au totalizat trei ore şi zece minute de joc.

Finala Australian Open 2020: Thiem - Djokovici. Misiunea favorită a lui „Nole“: anihilarea adversarilor în finale jucate pe Rod Laver Arena

Thiem a ezitat primul în decisiv, cedând break în game-ul cu numărul trei, după greşeli consecutive cu dreapta, pe fondul unei creşteri a agresivităţii lui Djokovici. Sârbul a asudat pe serviciu, reuşind să reziste în ciuda a două mingi de re-break avute de Thiem. Novak a ştiut exact când să rişte, apelând inclusiv la un surprinzător serviciu-voleu, Thiem nereuşind să-l paseze.

Djokovici a continuat să pună probleme majore la retur pe fiecare tură de lansare a austriacului, reuşind să îşi ofere câteva momente de respiro pe propriul serviciu, la fel ca în primul set. Pe cât de mult a muncit Thiem pentru a smulge primul punct al game-ului opt, jucând 28 de lovituri, pe atât de simplu a rezolvat game-ul Djokovici, cu două servicii apăsate, pentru a se apropia la un game de victorie (5-3).

Când Djokovici s-a aşezat la limita terenului pentru a închide meciul, Thiem a început în forţă, trimiţând o dreaptă în lungul liniei devastatoare. Sârbul a revenit însă, cu serviciu imparabil, Dominic cedând mai departe, cu trei ratări.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite