Disciplină, respect, ofensivă! Cum a făcut Mircea Rednic din Standard Liege o echipă care se bate la titlu în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rednic şi secundul său Mihai Teja fac minuni la Standard
Rednic şi secundul său Mihai Teja fac minuni la Standard

Puriul a preluat-o pe Standard, acum şase luni, de pe locul 9 şi a ajuns cu echipa din Liege pe poziţia secundă  a clasamentului.

La 51 de ani, Mircea Rednic poate da lovitura în antrenorat cu o performanţă remarcabilă în străinătate. Puriul are în palmares un titlu cu Rapid (2003) şi unul cu Dinamo (2007),  dar în afara României n-a rupt gura târgului. A avut o experienţă nereuşită în Arabia Saudită, la Al Nassr (2004), de unde a fost demis, una fără strălucire în liga a doua din Rusia, la Alania Vladikavkaz (2009) şi una relativ bună în Azerbaidjan, la Khazar Lankaran (2010-2011), unde a cucerit Cupa. Acum însă, Mircea Rednic a ajuns pe locul 2 în campionatul belgian, iar Standard Liege ameninţă poziţia liderului Anderlecht, apropiindu-se la numai un punct de aceasta (n.r. Anderlecht are un meci mai puţin disputat).

Aventura Puriului la Liege a început în octombrie şi a reprezentat un vis împlinit al românului, care a activat între 1991 şi 1996 la Standard. De atunci, Rednic e stabilit acolo şi chiar dacă a jucat şi antrenat în alte ţări familia sa a rămas la Liege. Standard a apelat la el, deoarece sub comanda lui Ron Jans lucrurile mergeau prost. În 12 etape, echipa pierduse jumătate din meciuri şi stătea pe locul 9 în clasament, departe de obiectiv. Puriul a debutat în etapa a 13-a cu o victorie şi de atunci a început ascensiunea.
A disciplinat echipa
Presa din Belgia apreciază schimbarea pe care Rednic a provocat-o la Standard şi spune că acesta a insistat pe trei planuri. În primul rând a disciplinat echipa, atât pe teren, cât şi în afara lui. Antrenorul le-a spus fotbaliştilor că va merge alături de ei până în pânzele albe, cu o singură condiţie: să se respecte, să-şi respecte colegii, munca, antrenorul şi publicul. „N-aţi ajuns din întâmplare la această echipă. După Anderlecht, FC Bruges şi Standard sunt cele mai importante echipe ale Belgiei. Arătaţi că vă meritaţi locul”, le-a spus Rednic fotbaliştilor. Le-a demonstart că le este prieten, inclusiv invitând toată echipa în oraş. Pe vremuri, la Rapid sau la Dinamo, dădea prime din propriul buzunar, la Liege dă câte o masă.
Apărare sigură, atac furibund
Până să vină Rednic la echipă, Standard lua goluri pe bandă rulantă. În 12 etape, Standard avea golaveraj 23-22. Acum, după 21 de meciuri sub comanda lui, lucrurile stau semnificativ schimbat. Standard a dat 38 de goluri şi a luat numai 13. Tactic, românul a comprimat echipa, micşorând distanţa dintre linii.  A cerut mijlocaşilor centrali să ajute mai mult apărarea, iar fundaşilor de margine să susţină atacul. În plus, l-a postat pe congolezul Mpoku în spatele vârfurilor pentru ca echipa să aibă mai multă forţă ofensivă. În atac, Standard se bazeză pe un trioul Ezekiel – Mpoko – Batshuayi, care a marcat 27 de goluri.
Suporterii alături de echipă
Mircea Rednic a insistat şi pe refacerea legăturii dintre echipă şi fani. În acest scop  a discutat cu şefii galeriei şi a organizat câteva întâlniri între jucători şi fani. Când rezultatele au început să apară, Puriul a consolidat legătura şi a invitat suporterii şi la alte acţiuni. A încercat să facă din Standard o echipă veselă, acceptând  inclusiv ca jucătorii să filmeze în vestiar un „harlem shake”, la care a participat chiar şi el.

6 etape mai sunt de jucat în play-offul campionatului belgian 

Doar cu achiziţiile s-a păcălit
Aşa cum a făcut la fiecare echipă la care a fost, Mircea Rednic a cerut conducerii să-i aducă fotbalişti, pentru a creea concurenţă pe posturi. S-a orientat în primul rând către România, unde cunoştea jucătorii, şi i-a adus în iarnă pe Adrian Cristea şi George Ţucudean. L-a luat şi pe Ze Diabate, fost la Dinamo, din liga a II-a franceză, însă niciunul dintre aceştia n-a confirmat. Cifrele lor sunt dezolante: Cristea 7 meciuri/0 goluri, Ţucudean 5 meciuri/0 goluri, Diabate 3 meciuri/0 goluri. „Nu o să mai trasfer niciodată fotbalişti români. Sunt buni, dar nu s-au adaptat”, a declarat Rednic acum o lună, susţinând că el i-ar fi vrut de fapt pe Maxim, Grozav şi Kapetanos, dar nu i-a putut transfera din cauza cluburilor de care aparţineau.
Din păcate, nici celelalte două achiziţiii făcute în iarnă, japonezii Ono şi Nagai n-au rupt gura târgului, jucând 3, respectiv 7 partide. Conducerea e nemulţumită că a cheltuit banii degeaba şi i-a arătat de câteva ori pisica lui Rednic, prin declaraţii în presă, conform cărora la finalul sezonului se va face o analiză a banilor cheltuiţi de Standard. Puriul are contract până în vară, dar în mod normal, o calificare în Liga Europa, ca să nu mai vorbim de titlu, îi va aduce automat o prelungire de contract.

Meciurile lui Standard cu Rednic antrenor
Genk- Standard 0-2
Standard – Leuven 2-0
Lokeren – Standard 2-1
Warengem- Standard 0-0
Standard – Lierse 3-0
Beveren – Standard 0-2
Standard – Charleroi 6-1
Mechelen – Standard 0-2
Standard – Bruges 1-3
Standard – Beerschot 3-0
Gent – Standard 0-0
Standard – Kortrijk 2-0
Anderlecht – Standard 2-2
Standard – Mons 0-1
Bruges – Standard 0-1
Standard – Genk 0-0
Leuven- Standard 0-4
Standard – Lokeren 0-2
Standard – Anderlecht 0-0
Warengem- Standard 3-4
Standard – Genk 3-0

TOTAL  21  13  4  4   38-13  43 puncte

Eliminat în semifinalele Cupei Belgiei
Mircea Rednic a ajuns cu Standard şi în semifinalele Cupei Belgiei, unde a fost însă eliminat de Anderlecht, după 2-2 în deplasare şi 0-2 acasă. echipa din Bruxelles a câştigat şi finala, 3-0 cu Sinaii.


„Avem dreptul să visăm la titlu şi chiar dacă în unele meciuri a avut şi noroc cred că ne merităm locul din clasament”
Mircea Rednic, antrenor Standard

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite