Dinamo împlineşte 65 de ani de la înfiinţare! Povestea clubului din Ştefan cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinamo aniversează 65 de ani de la înfiinţare FOTO Răzvan Păsărică/Rpressport
Dinamo aniversează 65 de ani de la înfiinţare FOTO Răzvan Păsărică/Rpressport

Dinamo Bucureşti aniversează în data de 14 mai 65 de ani de la înfiinţarea clubului. Echipa din Ştefan cel Mare a apărut la dorinţa Ministerului de Interne şi a fost asociată drept replică a iniţiativei Ministerului Apărării, care înfiinţase cu un an înainte, pe 7 iunie 1947, ceea ce avea să devină Steaua Bucureşti.

Etimologia cuvântului „Dinamo“ îşi are rădăcinile în termenul grec „dunamis“, care semnifică puterea, forţa şi duritatea. Cu aceleaşi însuşiri drept obiectiv, fondatorii clubului din Ştefan cel Mare au dorit să formeze o echipă care să facă legea în fotbalul românesc.

Dinamo a avut un parcurs diferit faţă de Steaua, dar în cazul amândorura s-a vorbit despre o ascensiune forţată de Ministerele celor două. În sprijinul înfiinţării clubului alb-roşu, Ministerul a făcut o ofertă de fuziune între Unirea Tricolor şi FC Poliţia, cu promisiuni atrăgătoare: păstrarea numelui Unirea Tricolor, păstrarea culorilor (albastru-negru), rămânerea echipei în cartierul Obor, modernizarea stadionului şi păstrarea jucătorilor, care aveau să lucreze în cadrul Ministerului. 

Fuziunea, promisiunile şi realitatea

În cele din urmă, atât antrenorul Ştefan Cârjan, cât şi secretarul Constantin Anghelache s-au opus fuziunii şi au decis să demisioneze. Pe 4 octombrie 1947, o nouă Adunare Generală a hotărât fuziunea, iar noul club s-a numit Unirea Tricolor-MAI, moment care a consemnat încheierea istoriei Unirii Tricolor. Ulterior, şedinţele s-au organizat la sediul Miliţiei, iar membrii vechi n-au mai avut permisiunea să intre. 

Au fost aduşi jucători (printre care şi Titus Ozon, revenit de la Jiul), echipa a început să se antreze şi să aibă cantonamente la fermele Miliţiei. Totuşi, Unirea Tricolor-MAI a retrogradat în 1948. Fiind previzibil parcursul, Ministerul a cooptat Ciocanul, echipă din cartierul Dudeşti, care evolua în primul eşalon românesc. Astfel, la data de 11 aprilie 1948, „Sportul românesc“ nota: „Ciocanul şi Unirea Tricolor-MAI au devenit Dinamo A şi B“. Ulterior, Ciocanul, adică Dinamo A, a rămas în prima ligă şi în Bucureşti. Unirea Tricolor, numită Dinamo B, a ajuns în liga secundă, fiind, până la urmă, mutată în Braşov.

Oficial, istoria consemnează apariţia lui Dinamo în data de 14 mai. Primul sezon în care a evoluat Dinamo a fost cel din 1948/1949, iar primul antrenor din istoria clubului de fotbal a fost Coloman Braun-Bogdan, cel care condusese şi Steaua imediat după înfiinţare.

„Dinamoviadele“ şi „Spartakiadele“, competiţiile pentru Dinamo şi Steaua

În vremea anilor '50,  ţările comuniste din spatele Cortinei de Fier îşi trimiteau reprezentanţii la Dinamoviade, concursuri organizate pentru mai multe sporturi între cluburile Ministerelor de Interne sau ale Serviciilor de Securitate din „ţările prietene“. Pe acelaşi model, echipele armatelor din fiecare ţară participau la Spartakiada, un concurs similar. Mai multe echipe din ţara noastră au primit, pe vremea regimului comunist, numele respectiv: Dinamo Bucureşti (Maccabi Bucureşti), Dinamo Bacău (FCM Bacău), Dinamo Piteşti (FC Argeş Piteşti), Dinamo Braşov, Dinamo Oradea sau Dinamo Cluj. 

În lumea întreagă, peste 60 de echipe poartă numele Dinamo, cele mai cunoscute fiind Dinamo Kiev (Ucraina), Dinamo Moscova (Rusia), Dinamo Bucureşti (România), Dinamo Zagreb (Croaţia), Dinamo Minsk, Dinamo Brest (ambele Belarus), Dinamo Tbilisi (Georgia), Dinamo Dresda (Germania) şi SK Dynamo České Budějovice (Cehia). Şi în afara Europei există cluburi cu această denumire: Dordoi-Dynamo Naryn (Kîrgîzstan), Dynamo Duşanbe (Tadjikistan), Houston Dynamo (SUA) sau Dynamos FC (Zimbabwe). 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite