Din frigul Estoniei spre căldura Braziliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steliştii Rusescu, Chiricheş şi Tănase s-au antrenat ieri  pe arena din Tallinn
Steliştii Rusescu, Chiricheş şi Tănase s-au antrenat ieri pe arena din Tallinn

România începe preliminariile pentru Mondialul din 2014 într-o atmosferă ostilă şi friguroasă. Va fi ultima campanie de calificare cu Mircea Sandu preşedinte la federaţie.

România începe astăzi, la Tallinn, aventura spre Mondialul din Brazilia. Meciul cu Estonia  e văzut de mulţi ca fiind crucial, deşi e abia primul dintr-o campanie de 10 meciuri! Fără a exagera într-atâta, debutul e totuşi important pentru echipa naţională. Trecutul ne spune că aproape de fiecare dată când am început o campanie de calificare cu patru sau şase puncte din primele două meciuri, atunci am şi dus-o la bun sfârşit. În schimb, a fost suficient să luăm bătaie o dată în primele două meciuri pentru a merge împiedicat până la capăt.

Tricolorii au ajuns de miercuri în capitala Estoniei, iar aseară s-au antrenat pe A. Le Coq Arena, stadionul care va găzdui meciul de azi. A. Le Coq, denumit aşa după o bere estoniană, are puţin peste 9.000 de locuri, dar toate sunt apropiate de gazon, iar gazdele mizează pe o atmosferă gălăgioasă astăzi, chiar dacă nu erau vândute toate biletele. Vremea e friguroasă în Estonia, iar la ora meciului se anunţă circa 10 grade cu şanse mari de ploaie!

Estonii au un singur „occidental"

Jocul Estoniei, unul inestetic, dar speculativ, i-a dus pe baltici până în barajul pentru Europene în acest an. Acolo însă au fost spulberaţi de o echipă a Irlandei care mai apoi a clacat la Europene. Mijlocaşul Vassiljev, de la Amkar Perm, e cel mai „răsărit", pe la el trec toate mingile, el bate toate loviturile libere. Ragnar Klavan, fundaşul lui Augsburg, e căpitanul echipei şi singurul care joacă în Occident. În rest, mulţi „muncitori" care trudesc pe terenuri din Rusia, Belarus, Finlanda sau Norvegia. Plus „exoticul" Lindpere, echipier al lui New York Red Bulls.

A 12-a campanie postdecembristă

Începând cu 1990, echipa naţională a României a trecut prin 11 campanii de calificare. Generaţia lui Hagi şi Gică Popescu a ratat una, Euro 1992, dar ne-a calificat la alte patru. Mutu, Chivu şi ai lor au obţinut doar una, Euro 2008, şi au ratat alte cinci. Numitorul comun a tot ce s-a întâmplat la echipa naţională în ultimii 22 de ani este Mircea Sandu. Acesta a promis solemn că nu va mai candida din 2014 la şefia FRF. „Puteţi să vă bucuraţi", a spus Naşu', care a oferit recent o mostră de limbaj colorat, amintindu-ne de ce ne bucurăm că pleacă. „Ce o tot ţineţi cu Sânmărtean ăsta, mânca-v-aş gura voastră!", s-a adresat el moderatorului Marius Chican, de la Sport.ro. „Poate merită aruncat de pe pod de două ori", a mai spus Naşu' într-o notă de gangster local, referindu-se la Daniel Stanciu, managerul de la Vaslui.

Oricum, Mircea Sandu ţine cu orice preţ să se retragă de la şefia FRF cu o calificare. Naşu' e dispus să umble serios la bugetul federaţiei pentru a-i stimula pe jucători. Aceştia ar urma să primească 150.000 de euro în cazul unei calificări.

Grozav sau Rusescu

În mare, echipa naţională a României e conturată. Piţurcă pare decis să mizeze pe experienţa lui Bogdan Lobonţ în poartă şi pe Măţel ca fundaş dreapta. Nu se ştie încă dacă lângă Bourceanu va fi aşezat colegul său de la Steaua, Pintilii, sau Costin Lazăr. Poziţia de al doilea vârf este disputată de Grozav şi de Rusescu.



Piţurcă: „Răzvan Lucescu ne-a adus aici"

Victor Piţurcă a vorbit ieri despre meciul cu Estonia. Iată câteva dintre afirmaţiile sale:

Info

- Vom face tot ce trebuie pentru a obţine primele trei puncte în această campanie. Olanda şi Turcia rămân principalele favorite, noi cu Estonia şi Ungaria vom fi outsideri. Cred că Estonia va fi un advesar dificil prin prisma grupului.

- Doar Vassiljev este jucătorul care ar putea face singur diferenţa de la ei, dar ne vom lua măsuri de siguranţă. Am discutat cu jucătorii problema fazelor fixe, la care trebuie să fim concentraţi pînă în minutul 90, pentru a nu mai păţi episoade nefericite ca în anumite meciuri trecute.

- Îmi amintesc că am învins în Estonia, în 1999, cu 2-0, dar a fost doar un meci amical. Situaţia de atunci seamănă cu cea de acum, din punctul de vedere al momentului în care se află echipa naţională.M-aş bucura dacă am obţine acelaşi rezultat ca la momentul respectiv.

- Nu este plăcut că din grupa noastră doar Andorra se află sub noi în clasamentul FIFA, dar e o situaţie conjuncturală, datorată situaţiei din ultimii doi ani. Nu eram eu antrenor, ci altcineva (n.r. - Răzvan Lucescu). Cred că, de când am venit eu, lucrurile s-au mai reglat. Am pierdut doar două partide, cu Belgia şi cu Slovenia, şi probabil că uşor-uşor vom urca în această ierarhie.

Program meciuri Grupa D

Vineri, 7 septembrie â

Estonia - România ora 21.00 TVR 1
Olanda - Turcia ora 21.30 Digisport 2
Andorra - Ungaria

Marţi, 11 septembrie

România - Andorra ora 20.30 Antena 1
Turcia - Estonia
Ungaria - Olanda

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite