Diego Armando Maradona împlineşte 60 de ani! Cum îşi sărbătoreşte fostul mare fotbalist ziua de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul fotbalist argentinian, în prezent antrenor, împlineşte, vineri, 60 de ani, şi îşi sărbătoreşte ziua de naştere în izolare, după ce a fost contact cu o persoană testată pozitiv cu Covid-19.

Diego Armando Maradona, "El Pibe de Oro", s-a născut pe 30 octombrie 1960, în Lanús, Provincia Buenos Aires, Argentina.

Maradona este considerat de către mulţi din lumea fotbalului (inclusiv jurnalişti sportivi, foşti şi actuali jucători, fani) ca fiind cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, împărţind cu Pelé titlul de Jucătorul Secolului decernat de FIFA.

De-a lungul carierei sale de jucător profesionist, Maradona a jucat pentru Argentinos Juniors (1976-1980), Boca Juniors (1981, 1995-1998), FC Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), FC Sevilla (1992-1993) şi Newell's Old Boys (1993-1994).

În cariera sa internaţională, a jucat pentru naţionala Argentinei 91 de meciuri şi a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA., incluzând Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană şi câştigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului.

La acelaşi turneu, în meciul pentru sferturile de finală, disputat împotriva Angliei, a marcat două goluri în victoria Argentinei cu scorul de 2-1, goluri care l-au consacrat la nivel mondial. Primul gol a fost marcat cu mâna şi numit ulterior Mâna lui Dumnezeu, conform declaraţiilor fotbalistului, iar al doilea gol a fost înscris după o cursă de aproximativ 60 de metri în care a driblat şase jucători englezi, gol care a fost desemnat ulterior golul secolului.

În 1991, a fost suspendat după ce a fost depistat pozitiv cu cocaina, în Italia, iar în 1994 a fost exclus de la Cupa Mondiala din SUA, găsit dopat cu efedrina. El a avut probleme de sănătate din cauza consumului de cocaină şi nu de puţine ori a avut conflicte cu jurnalişti şi cu oficiali din fotbal.

La trei ani de la retragerea din activitatea de fotbalist, Diego Maradona şi-a publicat autobiografia, „Yo Soy El Diego”, care a devenit imediat bestseller în Argentina. În 2001, Federaţia Argentiniană de Fotbal (AFA) a cerut FIFA autorizaţia de a retrage tricoul cu numărul 10 pentru Maradona, dar forul mondial nu şi-a dat acordul, iar la 26 decembrie 2003, clubul Argentinos Juniors a dat stadionului său numele Maradona. La 15 august 2005, Maradona a debutat ca prezentator al unei emisiuni de televiziune, „Noaptea decarului”, emisiune ce a avut audienţe foarte mari in Argentina.

Maradona a devenit, în noiembrie 2008, selecţionerul Argentinei, el având anterior doar două experienţe scurte şi lipsite de succes ca antrenor, la echipele Mandiyu de Corrientes (1994) şi Racing Club (1995).

După Cupa Mondială din 2010, unde Argentina a fost eliminată în sferturile de finală, Federaţia Argentiniană a anunţat că a decis să nu-I mai prelungească înţelegerea.

Apoi a mai pregătit pe Al Wasl FC şi Fujairah (Emiratele Arabe Unite), iar în 2018 a devenit antrenor la echipa mexicană Dorados de Sinaloa, de unde a plecat în 2019 pentru a prelua Gimasia de la Plata.  

Diego Maradona s-a căsătorit cu Claudia Villafane la 7 noiembrie 1989, în Buenos Aires, după naşterea fiicelor lor, Dalma Nerea (1987) şi Gianinna Dinorah (1989). El a recunoscut că nu i-a fost mereu fidel Claudiei, deşi a menţionat că ea este iubirea vieţii lui. Maradona şi Villafane au divorţat în 2004. În urma unei decizii a justiţiei italiene, în 1993, Maradona a recunoscut că este tatăl lui Diego Sinagra (născut la Napoli, în 1986).

Maradona este si bunic, dupa ce fiica cea mică, Gianinna, are un fiu (Benjamin, născut la 12 februarie 2009) cu atacantul echipei Manchester City, Sergio Aguero.

Citeşte şi 

Ce dorinţă are Maradona la împlinirea vârstei de 60 de ani! Răspunsul genial al fotbalistului îi va revolta pe englezii

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite