Destinul tragic al primului şahist român care l-a învins pe Bobby Fischer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciocâltea: 16 ianuarie 1932, Bucuresti - 10 septembrie 1983 Barcelona
Victor Ciocâltea: 16 ianuarie 1932, Bucuresti - 10 septembrie 1983 Barcelona

S-au împlinit, în această toamnă, 30 de ani de la moartea lui Victor Ciocâltea, unul dintre cei mai mari şahişti ai României şi unul dintre puţinii oameni care l-au învins pe marele Bobby Fischer.

Victor Ciocâltea, cel care în anii '70-'80 era cel mai îndrăgit jucător de şah din România, a murit, subit, în Barcelona, la vârsta de 51 de ani. Autorităţile comuniste nu s-au implicat în repatrierea corpului neînsufleţit. Soţia sa l-a incinerat, a pus cenuşa într-o urnă, urna a aşezat-o pe bancheta maşinii personale şi a străbătut toată Europa, spre Bucureşti. Aşa a ajuns Victor Ciocâltea înapoi în România.

Un şahist spectaculos

Victor Ciocâltea s-a născut la 16 ianuarie 1932, la Bucureşti. Înainte de a începe să practice şahul de performanţă a fost component al lotului naţional de juniori la tenis de masă. S-a remarcat ca talentat şahist la un campionat organizat de elevii liceului „Gheorghe Lazăr”, unde învăţa. În 1952, la vârsta de 20 de ani, a devenit pentru prima dată campion naţional, poziţie pe care o va mai dobândi de alte şapte ori. În 1962, la un turneu desfăşurat la Varna (Bulgaria), l-a învins pe Bobby Fischer – cel considerat de mulţi drept cel mai mare şahist al tuturor timpurilor (în 1966, Bobby Fischer avea să fie învins şi de Florin Gheorghiu). În anii ’70, Victor Ciocâltea, din calitatea de mare maestru internaţional, a fost unul dintre căpitanii echipei naţionale a României. Era un răsfăţat al presei datorită caracterului său foarte prietenos. Şi-a dobândit titlul de „cel mai indrăgit jucător de şah din România”. Ciocâltea avea şi un stil de joc foarte spectaculos, care îi fascina chiar şi pe jucătorii mai puţin avizaţi. În cele trei decenii de activitate a concurat la peste 100 de turnee internaţionale.

image

Ultimul a fost un turneu desfăşurat în Spania, la Marensa (la 60 de kilometri de Barcelona), în septembrie 1983. Victor Ciocâltea şi soţia sa Elena au plecat spre Barcelona cu maşina personală, un Volkswagen Beetle. La 9 septembrie 1983 Victor a jucat ultima sa partidă. Soţia sa spune că nimic nu a anunţat moartea subită a şahistului român: „În dimineaţa de 10 septembrie el s-a trezit primul. A mers să facă duş. După un timp, văzând că nu mai iese, am intrat peste el. Era lungit în baie”. Ciocâltea a murit în salvare, în drum spre un spital din Barcelona. Avea 51 de ani. Victor Ţacu, şahist, medic şi bun prieten al lui Ciocâltea: „El avea un anevrism. A făcut un accident vascular şi a murit în câteva minute. I se putea întâmpla oricând. S-a întâmplat în Spania. S-a spus că Ciocâltea a murit la masa de şah, dar nu e adevărat. A murit în baie”. Prietenii şi foştii colegi spun că Victor Ciocâltea era un fumător înrăit. Bea şi cafea!

Moartea lui Ciocâltea, o ştire într-un colţ de pagină 

Statul român nu s-a implicat în niciun fel pentru repatrierea corpului neînsufleţit al lui Victor Ciocâltea. Elena Ciocâltea a fost nevoită să aleagă între două variante: să-şi înmormânteze soţul în Spania, sau să accepte incinerarea şi să-i transporte urna cu cenuşă până în România cu maşina personală. Ea a ales a doua varinată. Toate formalităţile de incinerare au fost suportate de federaţia Catalană de Şah. Ajunsă la Bucureşti, urna cu cenuşă a fost înhumată în cimitirul Ghencea civil. Ziarul „Sportul”, principalul canal de informaţii sportive din România comunistă, a consemnat vestea morţii lui Ciocâltea într-un colţ de pagină. Apoi, nimic. S-a aşternut uitarea. Şi totuşi, în amintirea lui Victor Ciocâltea, fraţii Haralambie şi Gogu Candea, de la clubul sportiv RATB (unde Ciocâltea era legitimat) organizează în fiecare an „Memorialul Victor Ciocâltea”.

cioc2
Şahul este un joc născut din geometrie şi numere, o gimnastică pur intelectuală, cel mai frumos joc din lume, care atinge limitele artei. Victor Ciocâltea şahist român
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite