Descoperire crucială: Un antioxidant ne va feri de forme severe ale bolii COVID-19 şi oricine îl poate obţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Zhen Yan de la Universitatea din Virginia (SUA) a prezentat rezultatele unui studiu care poate contribui enorm la câştigarea luptei cu pandemia.

În România, o ţară aflată pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sportul de masă, pandemia de coronavirus a creat o situaţie periculoasă ale cărei conscinţe se vor vedea, din păcate, în următoarea perioadă.

Sloganul „Stăm acasă, salvăm vieţi“ le-a fost prezentat, în multe rânduri, românilor drept un îndemn la pierderea timpului, cu Netflix în pat. În ciuda faptului că activitatea fizică individuală în aer liber a fost prevăzută în toate cele 12 Ordonanţe Militare anunţate pe durata stării de urgenţă, sporturi precum alergarea şi ciclismul au ajuns să fie condamnate de unii, deoarece presupuneau ieşirea din case. 

În alte ţări însă, unde spre deosebire de România, sportul la nivel de amatori nu e trecut la „şi altele“, activitatea fizică pe durata pandemiei chiar a devenit o armă în lupta cu COVID-19.

Un studiu realizat de profesorul Zhen Yan privind motivele pentru care unii trec peste COVID-19, fie fără simptome, fie cu forme uşoare ale bolii, în timp ce alţii ajung la spital sau chiar la Terapie Intensivă, a scos la iveală o descoperire foarte importantă.

Concret, Zhen Yan a aflat că un antioxidant numit „Extracellular superoxide dismutase“ (EcSOD) joacă un rol crucial în combaterea COVID-ului! Acest antioxidant se eliberează în corp, în mod natural, în timpul exerciţiilor fizice. Mai întâi, în muşchi, iar apoi, în urma circulaţiei sângelui, se „lipeşte“ de organele noastre vitale. Când un individ se angrenează în exerciţii fizice, în corp se eliberează cantităţi mai mari de EcSOD. 

Profesorul Zhen Yan a explicat cum acest antioxidant ne ajută în lupta cu COVID-19. Pe scurt, el previne sau reduce drastic riscul apariţiei sindromului ARDS, care afectează grav sistemul respirator, şi care se numără printre consecinţele grave ale bolii COVID-19.

Sindromul ARDS a fost identificat ca fiind una dintre principalele cauze ale decesului printre bolnavii de COVID-19. Ceea ce nu e tocmai surprinzător, fiindcă oamenii de ştiinţă aveau deja date, chiar înainte de pandemie, potrivit cărora 45 la sută dintre cei cu sindromul ARDS mureau. Acum, odată cu apariţia coronavirusului, aceste date au fost actualizate. Iată ce ne spun ele:

*Între 20 şi 42 la sută dintre cei infectaţi cu noul coronavirus vor dezvolta apoi sindromul ARDS.

*Între 67 şi 85 la sută dintre cei care iau, mai întâi, noul coronavirus, iar apoi dezvoltă şi sindromul ARDS vor ajunge internaţi la Terapie Intensivă.

Ce ar fi de reţinut, pe scurt, după toate aceste date ştiinţifice? Exerciţiile fizice favorizează producerea acelui antioxidant-minune, EcSOD, care, la rândul său, reduce riscul apariţiei sindromului ARDS. Şi chiar şi o singură şedinţă de antrenament fizic poate îmbunătăţi eliberarea EcSOD în corp! Iar cu cât un individ are o masă musculară mai dezvoltată, ceea ce se obţine prin antrenamente regulate cu greutăţi, nivelul antioxidantului EcSOD existent în corp creşte.

Având aceste date, profesorul Zhen Yan sfătuieşte lumea să facă sport. „De multe ori, spunem că sportul e un medicament. Chiar dacă, în continuare, aflăm lucruri noi despre beneficiile obţinute prin exerciţii făcute, în mod regulat, nu e nevoie să aşteptăm până vom afla totul. Prin activităţi sportive, putem beneficia de efectele pozitive ale antrenamentelor fizice, despre care deja avem date concrete“, a explicat profesorul Zhen Yan, pentru site-ul lesmills.com.

CITEŞTE ŞI:

Pandemia e pe final: „Nu cred în valurile doi, trei şi cinci!“. Trei nume mari explică ce urmează

Coronavirusul poate fi combătut: Un medic a oferit două soluţii la îndemâna oricui

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite