Dependenţa de Messi a îngenuncheat Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lionel Messi
Lionel Messi

Principalul artizan al succeselor catalanilor din ultimii patru ani şi-a „părăsit” echipa chiar în meciurile decisive din acest sezon.

Are trei Ligi ale Campioniol cu Barcelona, în ultimele două finale reuşind chiar să înscrie. Iar în acest sezon a marcat 63 de goluri, dintre care 14 chiar în competiţia europeană, egalând recordul all-time.

„Motorul" catalanilor , Lionel Messi, a cedat însă chiar atunci când era mai multă nevoie de el. În „Săptămâna Patimilor" pentru Barcelona, în care a jucat „dubla" cu Chelsea şi derby-ul cu Real, argentinianul a fost o umbră a fotbalistului care a tras echipa după el până acum.

Niciun gol în trei meciuri şi nu e o coincidenţă că Barca n-a câştigat niciuna dintre aceste partide, pierzând atât titlul, cât şi Liga. Ultima dintre ele, cea cu Chelsea de marţi. Englezii

s-au apărat după modelul Inter de acum doi ani, cu toţi jucătorii în jumătatea proprie şi înainte şi după ce au rămas în zece. Au avut o posesie de doar 27%, au supravieţuit atacurilor ca la handbal ale Barçei şi şi-au atins scopul: vor merge în finala de la München.

Cel care putea împiedica acest lucru a fost tocmai Leo Messi, care a avut calificarea în picior, dar a tras de două ori în bară: o dată din penalty, a doua oară din acţiune. Mai mult, evoluţia sa de ansamblu a lăsat de dorit, fără accelerări sau driblinguri, până şi coechipierii părând că evită la un moment dat să-i paseze, după ce l-au simţit că nu e „în vână".

În ciuda acestui lucru, fanii de pe „Camp Nou" au arătat că-l iubesc necondiţionat pe Messi, scandându-i numele în mod repetat atunci când îi era mai greu. De asemenea, antrenorul Pep Guardiola a sărit în apărarea geniului său: „Îi mulţumesc lui Leo mai mult ca niciodată. Datorită lui am ajuns aici.

E un exemplu pentru noi toţi". Nici presa din Catalunia nu l-a scos ţap ispăşitor pe sud-american. „Capul sus, Messi! N-are rost să plângi. Ai făcut multe pentru Barcelona şi vei mai face", a scris El Mundo Deportivo, cotidian local.

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Messi?

Presa spaniolă a lansat mai multe variante care să explice evoluţia sub aşteptări a lui Leo Messi.

- A fost bolnav. La primul antrenament de după meciul pierdut de Barça cu Real, cel de duminică, Messi nu numai că nu a participat, dar nici măcar nu a venit la stadion.

Surprinzător, ţinând cont că argentinianul ţinea mereu să fie alături de echipă. Ziarele catalane au scris în acel moment că Leo l-ar fi sunat pe Guardiola să-l anunţe că „nu se simte bine".

Antrenorul l-a folosit apoi din primul minut, ţinând cont şi de precedentul din meciul de Cupă cu Osasuna, când Messi, deşi avea febră şi era anunţat în afara lotului, a venit la stadion, a intrat după pauză şi a dat şi două goluri!

- A avut probleme musculare. Fanii Barçei şi-au ţinut răsuflarea la meciul tur cu Chelsea, când Messi a alunecat şi s-a prăbuşit ţinându-se cu mâna de gambă.

Argentinianul a reuşit însă să continue meciul, dar s-a văzut că nu e în apele sale, de la o pasă greşită a sa venind şi golul lui Drogba. Se pare însă că au fost ceva probleme musculare, care l-ar fi împiedicat să joace la nivel maxim în meciurile următoare.

- Pur şi simplu e obosit. La fel ca Ronaldo, Messi nu concepe să fie menajat de antrenor. În cursa nebună în căutarea golurilor, cei doi au jucat meci de meci în acest sezon.

Dar dacă portughezul este un „robot", maniac al pregătirii fizice, Messi n-a mai rezistat după nu mai puţin de 55 de partide jucate în acest sezon şi a clacat pe finalul sezonului, chiar în cele mai importante partide ale Barçei.

Pleacă Guardiola?

Barcelona e la primul sezon cu Guardiola pe bancă în care nu câştigă nici titlul, nici Liga Campionilor. Singurul trofeu disponibil e Cupa Spaniei, catalanii urmând a jucat în finală cu Bilbao.

De aceea, presa catalană anunţă că Guardiola s-ar putea despărţi de Barça după patru sezoane. Contractul lui Pep expiră în această vară, iar tehnicianul a declarat că va lua o hotărâre în legătură cu viitorul său în săptămâna care urmează.

Cifrele lui Messi

Goluri    0

Şuturi pe poartă    1

Şuturi la poartă    4

Şuturi în bară    2

Pase de gol    1

Faulturi comise    2

Faulturi suferite    0

Barcelona 2

Valdes - Puyol, Pique (D. Alves 26),  Mascherano - Xavi, Busquets, Iniesta - Cuenca (Tello 67), Messi, Fabregas (Keita 74) - Alexis Sanchez. Antrenor: Josep Guardiola

Chelsea 2

Cech - Ivanovici, Cahill (Boswinga 12), Terry, A. Cole - Mikel, Meireles - Mata (Kalou 58), Lampard, Ramires - Drogba (Torres 80). Antrenor: Roberto Di Matteo

Goluri: Busquets 35, Iniesta 44 / Ramires 45 + 1, Torres 90+1

Eliminat: Terry 37

Stadion Camp Nou: 90.000

Arbitru: Cuneyt Cakir (Turcia)

În tur: 0-1

Momentele de care n-a profitat Barça

Min. 12 - Stoperul lui Chelsea, Gary Cahill, se accidentează şi este înlocuit

Min. 37 - Căpitanul lui Chelsea, John Terry, este eliminat. Englezii au jucat din acel moment fără niciunul dintre fundaşii centrali titulari

Min. 44 - Iniesta a marcat pentru 2-0. Barça era calificată, dar n-a păstrat scorul

Min. 49 - Messi a avut ocazia să facă 3-1 din penalty, dar a tras în bară

Min. 82 - Messi a avut singura sa fază reuşită din tot meciul, dar a şutat în bară de la 20 de metri

Statistica meciului

5    Şuturi pe poartă    3

22    Şuturi la poartă    7

10    Cornere    1

66    Acţiuni de atac    14

660    Pase reuşite    117

73%    Posesie    27%

"Noi am încercat să ne apărăm cât mai bine. Să joci ca Barcelona este imposibil, ei au un stil unic."

Roberto Di Matteo antrenor Chelsea


"Timpul trecea foarte greu. Ştiu că oamenii vor să vadă un fotbal frumos, dar ce voiaţi să facem?"

Frank Lampard mijlocaş Chelsea

Inedit despre Chelsea

- Şi precedenta finală de Liga Campionilor pe care a jucat-o Chelsea (2008) a venit tot când a schimbat antrenorul pe parcursul sezonului: atunci, Grant în locul lui Mourinho, acum, Di Matteo în locul lui Villas-Boas.

- Dacă va câştiga Liga Campionilor, Chelsea va deveni prima echipă din Londra care reuşeşte acest lucru. Metropola engleză ar deveni a şasea capitală din Europa care dă o învingătoare a trofeului după Madrid, Lisabona, Amsterdam, Belgrad şi Bucureşti.

- Chelsea are şanse mici să prindă unul dintre primele patru locuri în Anglia, calificante în Liga Campionilor. Londonezii sunt pe 6, la patru puncte de locul 4, ocupat de Newcastle.

În caz că va câştiga Liga, Chelsea se va califica totuşi direct în grupe, iar Anglia va avea 5 echipe în această competiţie, situaţie cu un singur precedent în istorie, tot în cazul „Albionului", când Liverpool a câştigat Liga în 2005.

- Chelsea a ajuns la 15 meciuri la rând fără înfrângere în faţa echipelor din Spania. Bilanţ: şase victorii şi nouă egaluri.

- De fiecare dată când München a găzduit finala Ligii, a existat o câştigătoare în premieră: Nottingham Forest (1979), Marseille (1993), Dortmund (1997). E rândul lui Chelsea acum?

- Fernando Torres a devenit primul spaniol care înscrie atât împotriva lui Real, cât şi a Barcelonei, în Liga Campionilor.

- Chelsea va avea patru absenţi importanţi în finala de la München: Terry, Ivanovici, Meireles şi Ramires.

- Toată echipa lui Chelsea a dat 145 de pase în meciul cu Barça, cu 24 mai puţine decât a dat de unul singur Xavi.

- Posesia medie a lui Chelsea în dubla cu Barça e de 27,5%, cea mai slabă dintre toate adversarele catalanilor în acest sezon în Ligă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite