Decizie uriaşă: Suporterii revin pe un stadion de fotbal din România după 441 de zile. Explicaţiile oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii dinamovişti speră ca echipa lor să ajungă în finala Cupei României
Fanii dinamovişti speră ca echipa lor să ajungă în finala Cupei României

Poli Iaşi - Dinamo (3-1), disputat la data de 7 martie 2020, în runda a II-a din play-out-ul sezonului trecut, a fost ultimul meci la care au asistat fanii din tribune. Apoi, a început pandemia, Starea de Urgenţă şi închiderea arenelor sportive pentru public.

România redeschide stadioanele de fotbal. Doar pentru cei vaccinaţi! Şi, oricum, obligată de UEFA, care, în caz contrar, ne-ar fi luat dreptul de a găzdui cele patru partide din cadrul Euro 2020 (competiţia şi-a păstrat denumirea, în mod simbolic, deşi se va desfăşura, între 11 iunie - 11 iulie 2021).

Doar că, având în vedere că nu putem trece direct la meciuri cu spectatori în tribune din cadrul Campionatului European, fără a testa, în prealabil sistemul de acces cu respectarea normelor sanitare, autorităţile au anunţat organizarea finalei Cupei României, la data de 22 mai, la Ploieşti, cu spectatori în tribune. Anunţul a fost făcut pentru prosport.ro de către Tudor Pop, preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, gradul de ocupare al locurilor pe „Ilie Oană“, la finala cupei, va fi de 50%. În plus, dacă suporterii vaccinaţi vor fi lăsaţi în tribune, şi jucătorii vaccinaţi vor avea, în curând, un avantaj: vor fi scutiţi de testele periodice pe care sunt nevoiţi să le efectueze pentru COVID-19.

Ce a spus Tudor Pop?

*Revenirea spectatorilor la evenimentele sportive este o decizie pe care trebuie să o cântărim cu atenţie. Incidenţa medie în România a ajuns acum la 1,24 şi trebuie să ne concentrăm şi pe zona sportivă, dacă tot se fac eforturi pentru repornirea economiei şi ne gândim la viaţa socială.

*În perspectiva Campionatului European, avem nevoie de proiecte pilot, de revenirea graduală în arene, iar unul dintre ele este finala Cupei României. Ar urma să avem 7.500 de spectatori, din 15.000 de locuri, atât cât este capacitatea arenei Ilie Oană. Important de precizat că pe stadion vor intra doar suporterii vaccinaţi cu ambele doze. Este o decizie pe care o pot lua premierul, CNSU şi vicepremierii săptămâna viitoare.

*La cum decurge vaccinarea în România, nu cred că fanii sunt o problemă de găsit, iar FRF a dovedit că are capacitatea de a organiza meciuri în condiţii speciale. Iar acum au la dispoziţie două săptămâni. Cert este că avem nevoie de entuziasmul fanilor pe stadioane. Din sezonul viitor al Ligii 1, spectatorii pot reveni pe stadioane, în oraşele unde rata de vaccinare va ajunge la 50%.

*Am propus ca jucătorii vaccinaţi cu ambele doze să nu mai fie nevoiţi să facă teste rapide sau PCR. Astfel, eliberăm mişcarea sportivă de COVID-19 şi dăm un semnal important în campania pentru vaccinare. În plus, ar fi o uşurare din punct de vedere financiar şi pentru cluburile din România.

Cupa României, semifinale, tur

Astra – Dinamo 1-0

Craiova – Viitorul Pandurii 2-0

Meciurile-retur se vor juca în perioada 11-13 mai

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite