Debandadă tipic românească: Pandemia naşte o situaţie neprevăzută de nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vali Lazăr (Dinamo) şi colegii săi au ajuns într-o situaţie disperată
Vali Lazăr (Dinamo) şi colegii săi au ajuns într-o situaţie disperată

România a încheiat, cu chiu, cu vai, play-off-ul, cu câteva ore înainte de expirarea termenului stabilit de UEFA pentru desemnarea campioanei.

Oricum, şi în play-off au rămas două partide nejucate, Astra - Craiova şi FCSB - Astra, care nici nu vor mai avea loc. Iar bilanţul meciurilor rămase în aer va fi unul şi mai mare în play-out! 

Aici, Dinamo ar fi trebuit să joace şapte partide în 17 zile, între 2 şi 18 august, însă acest lucru nu mai e posibil. Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a comunicat, luni, că şapte dintre formaţiile din play-out - adică toate în afară de Dinamo! - au respins ideea prelungirii sezonului. Drept urmare, s-a stabilit ca barajul în care se vor întâlni locul 3 din „B“ (CS Mioveni) şi locul 6 din play-out să se joace la 9 şi 12 august. 

Această decizie a avut o consecinţă imediată: a anulat meciul Dinamo - Hermannstadt, programat pentru ieri. În locul acestei partide restante, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a programat pentru miercuri ultima etapă din play-out, cea cu numărul 14. Dar şi aici pot apărea probleme! Pentru că echipele au fost înştiinţate cu mai puţin de 48 de ore că vor trebui să joace, ele pot refuza meciurile de astăzi! Caz în care etapa va fi programată.

Oricum, un scandal de proporţii, cu un posibil drum la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) abia va urma. Cum play-out-ul se va încheia „şchiop“, cu echipe care vor avea un număr inegal de partide disputate, vom afla numele echipelor retrogradate după şedinţe şi dezbateri. La un moment dat, s-a vehiculat că Dinamo va pierde meciurile nedisputate la masa verde, deoarece a avut 21 de cazuri de coronavirus. Acest scenariu e însă exclus, nefiind prevăzut în regulament. 

Aşadar, variantele pentru terminarea sezonului sunt următoarele:

*Se face un clasament în care sunt adunate punctele făcute de fiecare echipă în sezonul regulat şi în play-out. Punctele sunt apoi împărţite la numărul de jocuri disputate de respectiva echipa.

Cine retrogradează: Chindia, Poli Iaşi

Cine merge la baraj: Voluntari sau Clinceni (în funcţie de rezultatele din ultima etapă)

*Se iau în calcul doar punctele făcute de fiecare echipă în play-out şi se împart la numărul de jocuri pe care aceasta le-a disputat. 

Cine retrogradează: Dinamo, Chindia

Cine merge la baraj: Sepsi

*Varianta salvatoare pentru toţi: se trece de acum la sistemul cu 16 echipe în Liga I! Ultima clasată din primul eşalon, Chindia, va juca un baraj cu locul 3 din „B“, CS Mioveni, iar învingătoarea va evolua în următorul sezon de Liga I, alături de UTA şi FC Argeş, care au promovat deja. Dezavantajul? Veniturile din drepturile TV se vor micşora, fiindcă suma încasată se va împărţi la 16 echipe, în loc de 14, cate sunt acum în Liga I.

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) va alege soluţia după Adunarea Generală, ea urmând a fi înaintată către Comitetul Executiv FRF pentru a fi aprobată. 

200.000 de euro va pierde fiecare echipă din drepturile TV, dacă numărul formaţiilor din Liga I va creşte de la 14 la 16.

Scandal şi cu drepturile TV

Indiferent de soluţia asupra căreia vor cădea de acord LPF şi FRF, un lucru e cert: va fi un scandal şi cu firma EAD Interactive, care deţine drepturile TV pentru Liga I şi care plăteşte 28 de milioane de euro fără TV pentru fiecare sezon. Pentru că au rămas meciuri nedisputate, această firmă poate cere despăgubiri sau chiar rezilierea contractului valabil până în 2024.

Play-out, etapa a 14-a

Miercuri

Dinamo – Viitorul 17.00

Sepsi – Clinceni 17.00

Hermannstadt – Poli Iaşi 17.00

Chindia – Voluntari 17.00

Clasament

1. Viitorul 13 6 4 3 24-16 42

2. Hermannstadt 11 6 3 2 16-12 34

3. Clinceni 13 7 0 6 14-20 32

4. Voluntari 13 6 3 4 16-10 31

5. Sepsi 12 3 5 4 18-17 31

6. Poli Iaşi 13 5 3 5 15-15 29

7. Dinamo 8 2 1 5 7-10 24

8. Chindia 11 2 1 8 7-17 20

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite