De ce în România mor oameni pe capete de COVID-19: Un medic ieşean prezintă date alarmante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gras

Bilanţul deceselor de la începutul lunii noiembrie e crunt: 1.542 de morţi din cauza noului coronavirus. Din păcate, autorităţile continuă să închidă ochii la o problemă uriaşă care contribuie la această situaţie.

Pandemia de coronavirus a scos la iveală şi celelalte boli care afectează populaţia şi care, deşi pot fi evitate printr-un stil de viaţă sănătos, sunt băgate sub preş de ani buni.

Un exemplu clar e obezitatea, care, potrivit studiilor efectuate, creşte riscul decesului cauzat de COVID-19 cu până la 48%. Când au văzut această situaţie, medicii au fost, pur şi simplu, îngroziţi. Iar obezitatea poate cauza alte boli, precum diabet, hipertensiune sau boli cardiovasculare. Toate aceste afecţiuni se numără printre principalele comorbidităţi întâlnite la pacienţii răpuşi de noul coronavirus.

În ciuda acestei situaţii, în continuare, avem oameni în România, inclusiv medici, care văd o singură soluţie pentru combaterea pandemiei: statul în casă. Doar că această „soluţie“ nu doar că nu rezolvă problema răspândirii virusului - Simona Halep, de pildă, a luat virusul de la iubitul ei, stând acasă - ci contribuie, de fapt, la creşterea mortalităţii din cauza sedentarismului.

Exact asta a spus şi Bogdan-Alexandru Hagiu, medic şi conferenţiarul universitar, în dialog cu Agerpres.

Ce a spus medicul ieşean?

*Există un studiu din Marea Britanie din mai, care demonstrează că riscul de spitalizare cu COVID-19 creşte în cazul persoanelor inactive fizic. Deci simpla inactivitate fizică creşte acest risc, independent de obezitate.

*Germania are cea mai mică mortalitate cauzată de COVID-19 şi eu cred că nu doar datorită serviciilor medicale de calitate, ci şi a faptului că sunt practicanţi ai sportului de masă, inclusiv vârstnicii. Apoi, Suedia, după cum ştim bine, n-a adoptat măsuri dure şi, totuşi, are o mortalitate destul de redusă şi nu pentru că n-ar exista SARS-CoV-2, dar nordicii au un alt stil de viaţă. La ei, sportul e o parte a vieţii lor, ei nu concep altfel. 

*Aşa se explică diferenţele dintre ratele de mortalitate. În România, pe lângă alţi factori, sigur, şi sedentarismul e o cauză a mortalităţii crescute, în rândul persoanelor cu COVID-19.

63 la sută dintre români nu practică nicio formă de activitate fizică.   2 e locul pe care îl ocupă România în ceea ce priveşte sedentarismul, conform ultimului Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană în 2018.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite