De ce am pierdut o sportivă de locul 7 la Soci: „Vorbeşte puţin mai prost româneşte şi puţin mai bine ungureşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edit Miklos a obţinut dreptul a de a face parte din delegaţia Ungariei la Soci în 2011 FOTO Mediafax/AFP
Edit Miklos a obţinut dreptul a de a face parte din delegaţia Ungariei la Soci în 2011 FOTO Mediafax/AFP

Edit Miklos (25 de ani), născută la Miercurea Ciuc, face parte din delegaţia Ungariei la JO de la Soci. Secretarul General al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, a venit cu o serie de explicaţii jenante după ce România n-a fost în stare să susţină schioarea care a concurat sub tricolor până în 2010.

În timp ce sportivii din delegaţia României la Soci se remarcă mai degrabă prin descalificări, abandonuri şi clasări pe ultimele locuri, Edit Miklos, o schioare care până în 2010 a concurat pentru România, a obţinut o performanţă notabilă la JO 2014.

Sportiva de 25 de ani s-a născut la Miercurea Ciuc şi a obţinut locul 7 la coborâre. După 1990, acesta e cel mai bun rezultat obţinut la Jocurile Olimpice de Iarnă de vreun atlet născut pe teritoriul României. 

Numai că Miklos Edit face parte acum din delegaţia Ungariei, ea obţinând acest drept din 17 ianuarie 2011. După performanţa obţinută la Soci, au apărut informaţii potrivit căreia Edit a renunţat să mai schieze pentru România, întrucât Federaţia n-a susţinut-o. De altfel, acum câteva zile, o sportivă din lotul României la Soci, Marinela Mazilu, vorbea deschis despre lipsurile cu care se confruntă românii care practică sporturile de iarnă.

„Dacă ar fi căzut, acum nu mai vorbeam de ea“

Contactat de emisiunea „ProSport Raport“, secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a comentat modul în care România a pierdut un sportiv de top.

„Edit e o româncă ce a ales cetăţenia maghiară, conform legislaţiei UE care permite acest lucru. Noi, împreună cu Federaţia Română de Schi, am încercat să o oprim, dar ne-a fost imposibil. Nu au existat discuţii. Ea a luat o decizie seacă, rece, să plece în Ungaria“, şi-a început Dobrescu discursul.

Întrebat de ce, totuşi, Edit n-a mai vrut să concureze pentru România, Dobrescu a oferit un răspuns lipsit de eleganţă: „Motivul e foarte simplu. Ea aparţine unei anumite etnii şi a hotărât că se simte mai bine sub culorile Ungariei. Vorbeşte puţin mai prost româneşte şi puţin mai bine ungureşte, haideţi să nu ne ascundem după deget. Dacă ea pica la coborâre, nu cred că mai exista această discuţie. Nu trebuie să facem un caz din asta pentru că zeci de mii de tineri care fac facultăţile în România pleacă în stăinătate“.

Gafa lui Dobrescu e cu atât mai mare cu cât, la Soci, portdrapelul României a fost biatlonista Eva Tofalvi (35 de ani), de etnie maghiară, care a reprezentat până acum România la cinci ediţie ale Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite