De ce nu vreau să mergem la Mondial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ruşinea de meci din Grecia, am auzit numeroşi „oameni de fotbal” spunând pe la tv că aceia care critică acum echipa naţională, care nu mai cred în şansa ei, sunt lipsiţi de patriotism. Prin urmare, recunosc, nu sunt patriot.

Chiar dacă, în 1994, când ne-a eliminat Suedia de la Mondialul din SUA pentru că patriotul Prunea a scăpat mingea printre mâini, am suferit săptămâni în şir, de parcă pierdusem pe cineva drag. Acum am ales să nu fiu patriot, ba, mai mult, nu vreau să mergem la Campionatul Mondial din Brazilia. Chiar cu riscul ca Piţurcă şi ai lui să facă o minune. Nu mă interesează minunile care se întâmplă o dată la 15 ani.

Nu vreau să mergem la Mondial, pentru că nu avem ce căuta acolo. Noi nu jucăm fotbal, jucăm ţurcă. Piţurcă. De când mă uit eu la acest joc, adică de prin 1978, n-am văzut echipa naţională mai slabă ca acum, la turul cu Grecia. Sigur, înfrângeri usturătoare au mai suferit tricolorii, chiar la Mondialul din 1994 ne-a bătut Elveţia cu 4-1, dar măcar au jucat ceva. Au avut ocazii, au legat trei pase. În plus, au avut ambiţie, s-au agăţat de adversari, au murit cu ei de gât. În Grecia, au fost morţi. N-au existat. Semnalul apăruse încă de la meciul cu Turcia de la Bucureşti. După ce a bătut Ungaria, Naţionala noastră a tot tras să moară. N-a lăsat-o Olanda, care i-a făcut respiraţie gură la gură.

Dar se vedea de la o poştă că sfârşitul e aproape. Echipa asta e atât de moartă, încât imi e şi greu să spun dacă de vină sunt numai jucătorii. Sau numai Piţurcă. Sau Mircea Sandu cu toată federaţia lui. Sau patronii de cluburi, care au stors bani din fotbalul românesc până n-a mai rămas din el decât Tănase. Cred că toţi au o vină în masacru... Poate cu şocuri electrice mai putem învia echipa asta o dată. Cât pentru o surpiză în returul cu Grecia. Dar nu putem trimite la Campionatul Mondial o Naţională împăiată.

Eu nu vreau să mergem la Mondial, pentru că, dacă mergem, vor scăpa basma curată toţi cei care au ucis Naţionala. Dacă n-o să avem un cadavru, n-o să existe nici vinovaţi. Şi, cu Piţurcă antrenor care să ne califice la Euro 2016, eu nu mă mai uit la fotbal. Nu-mi plac jocurile de noroc. Ştiu că în fotbal trebuie să ai şi şansă, dar nu suport fotbalul transformat în joc de zaruri. Nu vreau ca la fiecare meci să fac mătănii şi să-mi încrucişez arătătorul cu mijlociul ori de căte ori atacă adversarii. Vreau să avem şi noi măcar cinci ocazii de gol într-un meci şi să văd măcar trei pase succesive reuşite. Piţurcă nu e antrenor, e vrăjitorul tribului. Nu alege jucătorii după valoare, ci după cum i s-au aliniat lui bobii şi planetele. Şi îi aşează în teren după aceleaşi criterii.

Nu vreau să mergem la Mondial, pentru ca politicienii din România, de ieri şi de azi, să nu-şi mai facă reclamă cu ocazia meciurilor Naţionalei. Nu vreau să le mai aud părerea competentă de „buni români”, care au dus ţara de râpă. Nu mai vreau să-l văd pe ministrul Corlăţean, campionul gafelor diplomatice, cu fularul tricolor de gât, spunând cum îi batem noi pe greci în concordanţă cu politica de coeziune la nivel european. Sigur, cu ocazia asta, am aflat că se pricepe la fotbal la fel de bine ca la politica externă. Dar ar fi trist să constatăm acest lucru şi la vară, timp de o lună, cât ţine Campionatuşl Mondial.

Eu nu vreau să mergem la Mondial, ca să punem capăt dezastrului numit fotbal românesc. Dacă mergem în Brazilia, cei din Federaţie şi de la Ligă se vor bate cu cărămida în piept ce condiţii propice performanţei au creat pentru echipa naţională. Au trăit ani în şir pe spinarea generaţiei lui Hagi, se gândesc că pot să iasă la pensie în cârca generaţiei lui Chiricheş. Iar pentru asta e bun chiar şi misticul Piţurcă Victor. Care nu s-o pricepe el să antreneze, dar e superstiţios convins. Poate invocă el nişte spirite, se loveşte mingea o dată de Cociş, altă dată de Tănase şi intră de două ori în poarta grecilor. Eu nu vreau să mergem la Mondial, pentru că nu vreau să-i văd pe proprietarii de cluburi cum îşi freacă mâinile de satisfacţie. Ei se pricep să fie patroni doar ca să vândă jucători. Iar Campionatul Mondial este cel mai mare târg de fotbalişti al planetei.

Am scris toate astea pentru că, dacă vrem binele fotbalului românesc, trebuie să fim raţionali. Trebuie să dărâmăm tot ce a fost şi să începem să construim de la zero. Dar putem ? Deşi de vineri încoace mi-am tot repetat argumentele astea, m-am surpins ieri rugându-mă pentru o minune în returul cu Grecia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite