De ce nu scoate Gino banii de la maltezi? Înregistrările sunt clare: „Scrisoarea de garanţie bancară ne permite să acoperim toate ratele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Justin Ştefan (stânga) şi Gino Iorgulescu, secretarul şi preşedintele LPF, nu vorbesc acceaşi limbă FOTO Mediafax
Justin Ştefan (stânga) şi Gino Iorgulescu, secretarul şi preşedintele LPF, nu vorbesc acceaşi limbă FOTO Mediafax

În scandalul drepturilor TV, şefii de la LPF îşi dau cu stângul în dreptul. Conducătorii cluburilor din Liga I au refuzat luni propunerea de a încasa mai puţini bani de la Sky Intel Broadcast.

Pe scurt: Justin Ştefan, secretarul LPF şi mâna dreaptă a lui Gino Iorgulescu, afirma în urmă cu un an că există scrisori de garanţie care acoperă întreaga valoare a contractului cu firma malteză. Şeful LPF n-a scos un cuvânt luni despre aceste scrisori, avansând ca opţiune nerentabilă solicitarea daunelor în instanţă.

4 martie 2014, ziua fatidică
Contractul de atribuire a drepturilor TV pentru Liga I a mirosit urât încă de la început. În ziua de 4 martie 2014, când toată media era ocupată cu arestarea oamenilor de fotbal din Dosarul Transferurilor,  LPF a postat o ştire pe site prin care anunţa că a încredinţat unei firme din Malta dreptul de a redistribui meciurile din Liga I, pentru cinci sezoane. În spatele companiei ar fi stat Arpad Paszkany, patronul de la CFR Cluj.
“Adevărul” a mers pe firul acestei societăţi şi a descoperit că administratorul Sky Intel Broadcast este o rusoaică, Olga Zakimatova, care a recunoscut că are o înţelegere cu Arpad Paszkany. Meciurile au ajuns iniţial la Look TV şi la Look Plus, posturile deţinute în trecut de şeful de la CFR, după care au fost vândute către DolceSport şi DigiSport.
Unde s-a ajuns după un an
După un an în care a constat că a plătit mai mult decât face şi că înregistrează pierderi importante, Sky Intel Broadcast a cerut diminuarea contractului de 27,5 milioane de euro anual cu 6 milioane. În afara celor de la CFR Cluj, din motive evidente, cluburile nu au fost de acord să încaseze mai puţini bani, mai ales că acceptaseră reducerea numărului echipelor şi participarea la Cupa Ligii.
Întrebările logice au fost “Ce prevede contractul într-o astfel de situaţie?“, “Ce clauze sunt prevăzute în cazul în care maltezii nu îşi îndeplinesc obligaţiile? “
Ce spune Gino acum
Preşedintele LPF Gino Iorgulescu, care a ţinut ascuns contractul cu Sky Intel Broadcast chiar şi faţă de cluburi, a declarat ieri că o soluţie ar fi rezilierea unilaterală a contractului şi organizarea unei licitaţii. Cât despre despăgubiri: “Daune se pot cere în instanţe, cu termeni foarte lungi, nu ne-ar avantaja”.
Ce spunea subordonatul lui Gino în urmă cu un an
Pe 12 martie 2014, Justin Ştefan, secretar al LPF şi mâna dreaptă a lui Gino a susţinut o conferinţă de presă de 43 de minute pe tema drepturilor TV. Aproape 15 minute s-a discutat doar despre garanţiile pe care le oferă Sky Intel Broadcast, iar Iustin Ştefan susţinea că a primit scrisori de garanţie, care acoperă întreagă durată a contractului! Declaraţiile sale, pe care “Adevărul“ le are înregistrate, erau următoarele:
@ În ceea ce priveste garanţiile, pentru că au existat discuţii, există anumite garanţii de bună execuţie specifice contractelor economice la nivel internaţional şi contractelor economice care au o valoare mare. Aceste scrisori de bună garanţie acoperă valoarea tuturor ratelor anuale.
@ În situaţia puţin probabilă în care ratele nu vor fi achitate, scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie imi va permite să trag din bancă suma datorată.
@ Ceea ce ne interesează în mod prioritar au fost garanţiile pe care noi le-am cerut şi ele ni le-au oferit.
@ Au fost discuţii interminabile despre aceste garanţii, ne bucurăm că ele au fost acceptate integral de partenerul nostru.
@ Indiferent de modul în care firma va alege să valorifice drepturile de televizare pentru Liga I, LPF va primi preţul contractului, suma garantată. 
Ce urmează
Pe 15 iunie, Intel Sky Broadcast ar trebui să plătească 17 milioane de euro (prima rată plus TVA) către LPF.  Cât despre scrisorile “puternice“ de garanţie cu care se bătea în piept Justin Ştefan, Gino Iorgulescu a fentat subiectul:  ”Pe 15 iunie trebuie să intre 17 milioane de euro, rata de contract. Dacă nu intră aceşti bani, pe 19 iunie avem Adunare Generală şi vom lua o hotărâre. Cluburile vor decide ce facem mai departe, nu eu”.


Cât ar trebui să primească echipele
1.Steaua 3,8
2. ASA Târgu Mureş 3,6
3. CFR Cluj 3,3
4. Astra 3
5. CSU Craiova 2,8
6. Petrolul 2,6
7. Dinamo 2,4
8. FC Botoşani 2,3
9. Pandurii 2,1
10. Iaşi 1,9
11. Viitorul 1,7
12. Chiajna 1.6
13. Poli Timişoara 1,5
14. FC Voluntari 1,5
@ Total: 34.1 milioane de euro

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite