De ce fotbalul e fascinant: cea mai slabă naţională din lume atacă Mondialul din 2018 şi a dat deja o lovitură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii din Bhutan au fost în delir după „dubla“ cu Sri Lanka
Jucătorii din Bhutan au fost în delir după „dubla“ cu Sri Lanka

Pentru unii, calificarea la un Campionat Mondial echivalează cu o urcare pe Himalaya. Pentru ocupanta locului 209 din 209 în clasamentul FIFA o astfel de performanţă ar însemna coborârea de pe cel mai înalt sistem muntos de pe pământ.

Bhutan, locul 209 din 209 în ultimul clasament FIFA, a început deja preliminariile pentru Mondialul din Rusia şi a dat lovitura în primul tur, trecând de Sri Lanka (locul 174) cu nişte jucători care câştigă între 200 şi 1.000 de dolari pe an.

Regatul aflat în estul munţilor Himalaya e vecin cu China în nord şi cu India în sud, est şi vest. În 2006, prestigioasa revistă „Business Week“ a catalogat această ţară minusculă, cu o populaţie de 742.737 de oameni, drept cea mai fericită din Asia şi a 8-a cea mai fericită din lume. Aparent, localnicii au tot ce le trebuie, mai puţin fotbal. Sportul naţional e tir cu arcul, iar reprezentativa de cricket e destul de puternică la nivel regional. Fotbalul e însă sportul-rege şi în Bhutan. 

Şi, cu toate acestea, trupa pregătită de Chokey Nima ocupă locul 209 din 209 în ultimul clasament FIFA cu zero puncte. E, în mod oficial, cea mai slabă naţională din lume.

Cinci victorii în 32 de ani

De aceea, Bhutan şi alte 11 echipe asiatice au început calificările pentru Mondialul din 2018, încă din primul tur, cu 1.190 de zile înainte de turneul final care va fi găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Iar Bhutan a provocat cea mai mare surpriză a acestei faze, eliminând mult mai bine cotată naţională a statului Sri Lanka printr-o dublă victorie: 1-0 în deplasare şi 2-1 acasă! 

Calculele hârtiei au fost date peste cap de o echipă care, în ultimii 32 de ani, a disputat doar 60 de partide oficiale şi a câştigat cinci dintre ele, aici fiind incluse şi „dubla“ cu Sri Lanka! 

Şi-au „sufocat“ adversarii acasă

După victoria din deplasare, misiunea celor din Bhutan a fost mult mai uşoară pe teren propriu. Asta deoarece capitala Thimphu e a treia cea mai înaltă din lume, aflată la o altitudine de 2.648 de metri!

Pe aerul rarefiat de acolo, Sri Lanka n-a avut nicio şansă, mai ales că manşa decisivă s-a disputat şi cu arena plină: 15.000 de oameni îmbrăcaţi în portocaliu şi galben, culorile naţionale, au umplut arena „Changlimithang“. Ce-i drept, intrarea a fost liberă, deşi Bhutan nu mai disputase un meci în capitala Thimphu din aprilie 2003.

„Există o singură direcţie: sus“

După calificarea istorică în turul II al preliminariilor, căpitanul Karma Shedrup Tshering a fost în extaz. „Înainte de dubla cu Sri Lanka, toată lumea vorbea despre faptul că noi suntem cea mai slabă echipă din lume. Noi, în schimb, n-am simţit nicio presiune, fiindcă de pe locul unde ne aflăm noi nu există decât o singură direcţie în care putem merge: sus. Am preferat ca fotbalul să vorbească pentru noi, pe teren, în cele două jocuri cu Sri Lanka“, a spus Tshering. 

În „dubla“ cu Sri Lanka, Bhutan a impresionat printr-o defensivă solidă şi un joc bazat, în principiu, pe contraatacuri rapide. În pregătirea celor două jocuri, selecţionerul Chokey Nima şi-a dus echipa într-un cantonament de o lună în Thailanda.

Căpitanul e pilot la stat

Următorul obiectiv pentru dezvoltarea fotbalului în Bhutan e ca salariile să crească treptat, astfel încât fotbaliştii să devină profesionişti. Acum, un jucător câştigă între 200 şi 1.000 de dolari pe an, în condiţiile în care veniturile cluburilor sunt ca şi inexistente. De exemplu, căpitanul Tshering n-are niciun salariu la Druk Star, chiar dacă e nepotul patronului clubului. În schimb, câştigă foarte bine ca pilot pentru Druk Air, care e compania aeriană de stat.

„Ca fotbalist, nu poţi să-ţi câştigi existenţa în Bhutan. Compania pentru care lucrez eu a fost foarte înţelegătoare cu mine şi, ori de câte ori am avut nevoie, mi-a permis să-mi iau liber sau să-mi schimb zborurile. Cei mai mulţi jucători ai naţionalei sunt însă studenţi, iar unii dintre ei sunt chiar la liceu“, a povestit Tshering. Într-adevăr, în returul cu Sri Lanka, în lot s-a aflat, inclusiv un puşti de doar 16 ani.

Urmează duelurile cu greii

În următoarea fază a preliminariilor, Bhutan va fi plasată într-o grupă de cinci echipe, iar provocarea va fi infernală, în condiţiile în care toate echipele asiatice rămase în cursă vor fi la tragerea la sorţi. Astfel, inevitabil, amatorii din Bhutan vor întâlni greii continentului, precum Japonia, Australia, Coreea de Sud sau China.

Nimeni în Bhutan nu se aştepta ca noi să obţinem calificarea după <<dubla>> cu Sri Lanka. De aceea, suntem priviţi ca nişte eroi acasă. Karma Shedrup Tshering căpitan Bhutan   2 divizii are întrecerea internă din Bhutan: prima ligă are şase echipe, iar eşalonul secund e format din şapte grupări.    6 echipe au ieşit deja din cursa de calificare pentru Mondialul din 2018: Zimbabwe, Mongolia, Nepal, Sri Lanka, Macao şi Brunei.

S-au aflat la capătul unei înfrângeri istorice: 0-20 cu Kuweit

*Federaţia din Bhutan a fost fondată în 1983 şi a devenit membru FIFA în 2000.

*Cea mai bună clasare în ierarhia FIFA: locul 187.

*În 2000, într-o partidă din preliminariile Cupei Asiei, Bhutan a pierdut cu 0-20 în faţa Kuweitului, ceea ce a fost un nou record mondial la vremea respectivă. Actualul selecţioner, Chokey Nima, a fost pe teren în acel „măcel“.

*În 2002, în ziua în care Germania şi Brazilia s-au înfruntat în finala Mondialului, Bhutan a întâlnit Montserrat într-un meci care a fost promovat ca fiind „Cealaltă Finală“. Adică o confruntare între ultimele două echipe din clasamentul FIFA. Atunci, Bhutan s-a impus, acasă, cu 4-0. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite