De 20 de ori mai prost răsplătite decât fotbaliştii: de ce locul 3 în lume valorează mai puţin decât o calificare la Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„E o lume nedreaptă“ sunt vorbele cu care ne consolăm, atunci când dăm peste tot felul de situaţii ilogice în viaţa de zi cu zi. Iar sportivii se lovesc din plin de această nedreptate.

Peste tot în lume, fotbaliştii sunt, în permanenţă, în centrul atenţiei. Prin comparaţie, un campion olimpic într-o altă disciplină, care munceşte ani de rând pentru o medalie, îşi trăieşte momentul de glorie imediat după triumf şi eventual câteva zile după. Iar dincolo de această discrepanţă mediatică, există una şi mai mare, din punct de vedere financiar.

Naţionala de handbal feminin tocmai a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial după un parcurs în care a eliminat deţinătoarea trofeului, Brazilia, ţara gazdă, Danemarca, şi a cedat, dramatic, în prelungiri, în faţa campioanei olimpice şi europene, Norvegia. În finala mică, tricolorele au spulberat Polonia, scor 31-22. A fost a doua cea mai mare diferenţă de scor într-o finală mică a Mondialelor, după cea din 1955, atunci când Danemarca a învins Norvegia, scor 25-14.

Pentru un astfel de parcurs, încheiat cu locul 3 în lume, un rezultat de neimaginat pentru fotbalul românesc, handbalistele vor primi câte 7.500 de euro. Iar asta în condiţiile în care bonusul a fost chiar mărit deja! „Jucătoarele şi antrenorii vor beneficia de o primă. Vor avea 7.500 de euro, primă mai mult decât dublată faţă de ceea ce înseamnă lege în momentul de faţă. Sunt foarte fericit că domnul Dacian Cioloş (n.r. – primul ministru) mi-a trimis un SMS în care mi-a spus că o să încerce să suplimenteze această primă. Dacă mă întrebaţi pe mine, sunt foarte puţini bani, pentru această performanţă, dar sunt banii realităţii româneşti faţă de sport“, a spus preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), Alexandru Dedu.

Marica a luat dublu cu 50 de minute jucate

Bonusul pe care îl vor încasa handbalistele e unul ridicol, atunci când îl comparăm cu cel primit de componenţii naţionalei de fotbal pentru calificarea la Euro 2016.

Acolo, în funcţie de minutele adunate, jucătorii vor fi răsplătiţi de federaţie. Cele mai mari sume le vor primi căpitanul Vlad Chiricheş şi fundaşul Dragoş Grigore. Cei doi au fost integralişti în preliminarii, bifând toate cele 900 de minute în cele zece partide din grupa F. Astfel, vor fi răsplătiţi cu câte 150.000 de euro. 

Până şi Ciprian Marica, care a evoluat doar 50 de minute în campania de calificare pentru Euro 2016, va lua de două ori mai mulţi bani faţă de Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare de la Mondiale şi MVP-ul turneului. FRF îi va da atacantului suma de 17.000 de euro.

8 milioane de la UEFA, 40.000 de la IHF

Mai mulţi factori contribuie la această diferenţă care există între recompensele financiare pentru o performanţă uriaşă la handbal şi o simplă calificare la un turneu de fotbal la care au ajuns 24 din cele 53 de federaţii afiliate la UEFA. 

Pe lângă sumele care vin din partea sponsorilor, vânzarea drepturilor TV, bilete, toate mult mai mari la fotbal, şi primele acordate de UEFA şi de IHF sunt incomparabile. Federaţia Română de Fotbal (FRF) a luat opt milioane de euro de la forul continental după ce România şi-a asigurat prezenţa la Campionatul European de anul viitor. 

Federaţia Română de Handbal (FRH) va primi 40.000 de dolari din partea celor de la IHF pentru locul 3 ocupat de Neagu şi compania la Campionatul Mondial. Iar dacă tricolorele ar fi pierdut finala mică împotriva Poloniei, atunci FRH n-ar fi luat nimic! Până şi sumele ce le vor fi acordate ocupantelor primelor două locuri la CM sunt derizorii: 100.000 de dolari pentru Norvegia, 60.000 de dolari pentru Olanda.

De unde vin banii din handbal?

Jumătate din prima actuală de 7.500 de euro va fi acordată de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), iar cealaltă jumătate va veni din partea FRH. Eventuala mărire de care a vorbit Alexandru Dedu, atunci când a pomenit de SMS-ul primit din partea lui Dacian Cioloş, ar veni din fondul de rezervă al Cancelariei primului ministru.

Premiu separat pentru Neagu

Pe lângă primele care le vor fi acordate tuturor jucătoarelor, FRH pregăteşte un bonus separat pentru Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare de la CM 2015. „Vom căuta soluţii astfel încât Neagu să fie recompensată în plus“, a recunoscut Alexandru Dedu.

CITEŞTE ŞI:

*Tadici explică diferenţa uriaşă între primele din fotbal şi cele din handbal: cât a luat naţionala pentru argintul din 2005

Nu văd sensul comparaţiei mele cu Messi. Eu joc handbal, iar fotbalul e mult mai mediatizat şi are beneficii mult mai mari.  Cristina Neagu jucătoare de handbal       
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite