Daum a explicat cum şi-a pus jucătorii să alerge pe cioburi: Nu faceţi aşa ceva acasă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTBAL: Christoph Daum: "Fenerbahce va avea un meci dificil contra Stelei!"

Noul selecţioner al României, Christoph Daum, a povestit, marţi, cum şi-a pus jucătorii pe care îi pregătea la Bayer Leverkusen în anii 90 să alerge pe cioburi, însă avertizează că nimeni nu ar trebui să facă aşa ceva acasă.

"Am avut probleme cu jucătorii, să lucrez cu ei în domeniul mental. Ei voiau să joace 5-2 pe teren, dar cel mai important muşchi al corpului, care se găseşte între urechi, şi anume creierul, nu voiau să se ocupe de el. Mă întrebam cum să-i fac să se ocupe de antrenamentul lor mental, care e o normalitate astăzi, dar eu vorbesc de o întâmplare de acum 20 de ani. Îmi trebuia o acţiune în care ei să spună că e imposbil să o facă şi atunci s-au oferit să alerge prin foc, pe cărbuni încinşi, numai că din motive de protecţie împotriva incendiilor este foarte dificil să faci aşa ceva. Atunci mi-a spus cineva să alerge prin cioburi. 'Eşti nebun, nu o să o fac niciodată!' 'Încearcă singur, nu o să ţi se întâmple nimic şi o să vezi că fiecare va avea o experienţă revelatorie şi se va preocupa de antrenamentul mental.' Am făcut şi eu exerciţiul, când am văzut cioburile 'nu, nu', refuzam, 'nu o să intru desculţ'. Dar până la urmă am parcurs un program de antrenament mental şi după aceea am avut 25 de jucători la momentul acela şi 20 au alergat din cioburi. Cinci au refuzat şi am acceptat, era o acţiune voluntară. Din cei 20, zece au acceptat în mod permanent antrenamentul mental", a declarat Daum, la Dolce Sport.

El a avertizat imediat că nu e bine de făcut aşa ceva acasă şi a dezvăluit secretul faptului că fotbaliştii nu s-au tăiat: "Nimeni să nu facă acasă aşa ceva! Pentru că îşi taie tălpile, vă spun foarte clar! Pentru că am avut sub cioburi o suprafaţă moale, aveam cioburi care nu sunt ascuţite, Pentru că dacă vă spargeţi o sticlă sub picioare, cu siguranţă vă tăiaţi", a adăugat antrenorul german.

Întebat dacă are cioburile pregătite pentru jucătorii români, Daum a răspuns: "Nu, asta o faci o singură dată. Acum am ajuns mai departe, vorbim de vremuri care au trecut de 20 de ani, în care nimeni nu voia să audă de antrenamentul mental. Astăzi, jucătorul ştie mai multe despre cum să-şi antreneze forţele mentale şi cât sunt de importante şi cred că astăzi nu există niciun mare club care să nu lucreze cu un astfel de specialist."

„Găsiţi şi promovaţi talentele!”

Noul selecţioner  este de acord cu regula ca fiecare echipă din Liga I să aibă pe teren un jucător sub 21 de ani, precizând că principalele preocupări ale grupărilor ar trebui să fie descoperirea tinerilor jucători, promovarea şi integrarea lor, pentru că ei reprezintă atât viitorul fotbalului românesc, cât şi o soluţie economică.

"Este important să înţelegem ce stă în spatele acestei reguli, ce mesaj se transmite prin ea. Mesajul este: găsiţi talentele, promovaţi talentele şi integraţi talentele!' Dacă trebuie să faci o asemenea regulă sau antrenorii spun de la sine că pentru fiecare club românesc e o chestiune econmică importantă. Oameni buni, preocupaţi-vă de tinerii jucători, găsiţi-i, promovaţi-i şi integraţi-i! Haieţi să lucrăm cu regula asta un an-doi şi să vedem ce ne-a adus! Putem să spunem apoi că nu ne-a adus nimic şi să renunţăm la ea", a declarat Daum, la Dolce Sport.

Tehnicianul german a afirmat că nu se aştepta ca printre problemele cu care se va confrunta să fie şi unele din afara terenului, cum ar fi dezbaterile nesfârşite din fotbalul românesc.

"Credeam că trebuie să rezolv doar problemele de pe teren. Dar văd că trebuie să înţeleg probleme din afara terenului şi dezbaterile de aici, dar jucătorii şi antrenorii nu trebuie să fie interesaţi de aceste probleme. Pentru că fanii îşi doresc doar un singur lucru, să facem o muncă cinstită ca antrenor şi ca jucători. Nu îi interesează pe ei disputele care se poartă în fundal, ci vor să vadă o echipă naţională care luptă pentru fani. Visul meu este ca România să ajungă la turneul final al Cupei Mondiale din Rusia", a spus el.

"Nu-mi pot imagina aşa ceva pentru că e o chestiune de mentalitate. Sper că asemenea lucruri nu vor apărea. Dacă se va întâmpla ceva neprevăzut, atunci vom vorbi cu jucătorul şi vom avea reacţia corespunzătoare", a afirmat Daum, când i s-a transmis că un "tricolor" - Denis Alibec - a fumat la vestiare la meciul cu Franţa de la Euro-2016.

Daum va colabora cu asistenţii Rudi Verkempinck şi cu Ionuţ Badea, ultimul fiind şi secundul lui Anghel Iordănescu, şi cu preparatorul fizic Christos Papadopoulos. Este posibilă angajarea unui al treilea asistent "dar nu e un 'must", spune noul selecţioner, dar este necesară cooptarea unui antrenor de portari. Daniel Isăilă, alt fost secund al lui Iordănescu, i-a transmis că nu mai doreşte să continue la echipa naţională, în timp ce Viorel Moldovan este deja antrenorul echipei franceze Auxerre.

Baza de la Mogoşoaia va fi restructurată, optimizată şi înnoită, a precizat Daum, după ce a vizitat-o.

"Ne găsim pe un nivel foarte înalt, schimbăm doar detalii, la cel mai înalt nivel european. Altfel, sunt mulţumit de terenuri. Jucătorii vor decide dacă stau în camere single sau duble. Avem o bucătărie extraordinară, am mâncat acolo, e la un nivel foarte ridicat. Spaţiile sunt curate şi bine întreţinute. Sunt chestiuni de natură cosmetică, optică de rezolvat, chestiuni care nu sunt atât de importante. Centrul de pregătire a tineretului (n.r. -de la Buftea) e excelent", a adăugat el.

Christoph Daum este de joi noul antrenor principal al naţionalei României, el semânnd un contract valabil până în 2018. 

„Am încheiat cel mai prost contract din carieră, dar l-am încheiat cu plăcere”

Antrenorul Christoph Daum a lăsat să se înţeleag că salariul său anual de la FRF este de 550.000 de euro şi a precizat că a încheiat cu forul de la Casa Fotbalului cel mai prost contract din punct de vedere financiar, dar l-a încheiat cu plăcere, pentru că nu trebuie să muncească pentru a supravieţui.

"Nu am nimic împotrivă dacă termenii contractului meu apar la ziar. Cred că fiecare poate să trăiască mai departe cu aşa ceva, pentru că e un contract moderat, rezonabil, e cel mai prost contract pe care l-am încheiat vreodată, eu aş putea să spun asta. Dar nu mă interesează, l-am încheiat cu plăcere. Nu a fost vorba de bani şi pot să spun că dacă avem succes împreună, pentru mine e nepreţuit, indiferent dacă lucrez pentru banii de azi sau pentru mult mai mulţi. Le-am spus avocaţilor care au negociat cu FRF să găsească o soluţie bună, acceptabilă, nu vreau să mănânc mai mult de o dată pe zi mâncare caldă, să conduc o maşină, să am o locuinţă. Toate acestea le am deja. Am toată libertatea, deci nu trebuie să muncesc din motive financiare şi asta îmi dă o mare libertate. Şi pot să accept şi un asemenea contract, în care nu mă interesează banii", a declarat Daum, la Dolce Sport.

Întrebat despre sumele vehiculate de presa germană şi de cea română, 1,1 milioane de euro pe an, respectiv 550.000 de euro, Daum a răspuns: "Sunt convins că nici eu, nici federaţia nu au dat informaţii despre sume. Am avut aceeaşi poziţie, suntem confidenţiali în ceea ce priveşte contractul, dar trebuie să vă spun că jurnaliştii din România se află aproape de realitate şi nu speculanţii din Germania."

Christoph Daum este de joi noul antrenor principal al naţionalei României, el semnând un contract valabil până în 2018.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite