Daniel Brata a fost exclus din lotul olimpic de judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul Daniel Brata, cercetat pentru tentativă de omor calificat, a fost exclus, miercuri, din lotul olimpic de judo şi suspendat din activitatea sportivă până la terminarea cercetărilor penale, conform unui comunicat al Comitetului Director al FR Judo.

Excluderea lui Brata din lotul olimpic intră în vigoare din 10 august, iar acesta este suspendat din activitatea sportivă până la terminarea cercetărilor penale.

Sportivul Valentin Radu, cercetat în stare de libertate după ce, în iulie, cei doi ar fi agresat un tânăr, a fost exclus de Comitetul Director al FR Judo din lotul naţional de seniori începând cu 20 august şi suspendat din activitatea sportivă până la o dată care se va stabili după audierea sa la Parchetul Oradea.

Psihologul Nelu Pop a fost şi el exclus din lotul olimpic de judo.

Antrenorul principal al lotului olimpic, Emil Morar, a fost sancţionat cu avertisment scris.

Campionul naţional la judo Daniel Brata a fost reţinut, marţi, de procurorii Parchetului Tribunalului Bihor pentru tentativă de omor calificat, afirmau surse judiciare, care adăugau că un alt coleg al acestuia, Valentin Radu, este cercetat în libertate după ce, în iulie, cei doi ar fi agresat un tânăr.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au început, marţi, urmărirea penală împotriva a doi tineri, pentru tentativă de omor calificat, unul dintre ei fiind reţinut pentru 24 de ore. Potrivit unor surse judiciare, tânărul reţinut este campionul naţional la judo Daniel Brata, membru în lotul naţional al României, în timp ce un coleg al său din lot, Valentin Radu, este cercetat, în prezent, în stare de libertate.

Şeful Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Vasile Popa, declara că cei doi tineri sunt acuzaţi că, în urmă cu o lună, au agresat un tânăr orădean în faţa unui club din municipiu. "Procurorii au fost sesizaţi despre incident în cursul zilei de luni. În prezent, se fac audieri în acest caz. Unul dintre agresori a fost reţinut, cel de-al doilea este plecat deocamdată din ţară. După întoarcerea şi audierea lui, se vor lua măsuri şi în cazul lui", declara procurorul Vasile Popa.

Incidentul s-a petrecut în noaptea de 12/13 iulie, la un club din Oradea.

Un tânăr de 25 de ani, Adrian Popa, consilier juridic la o firmă din municipiu, afirmă că se afla în local împreună cu doi prieteni şi că a fost atacat de cei doi sportivi în momentul în care au ieşit din club, pentru a pleca acasă.

"Unul dintre prietenii mei a intrat în vorbă cu o fată care îi însoţea pe Brata şi Radu, nu ştiu ce anume au vorbit, însă în momentul în care am ieşit din club ca să plecăm acasă băieţii au ieşit după noi şi au început să vocifereze. Eu le-am spus doar că nu vrem scandal şi că plecăm, dar nici nu m-au ascultat. Erau băuţi şi voiau să se dea macho în faţa fetelor. Au început să ne lovească. Ceilalţi doi prieteni ai mei au reuşit să fugă, au scăpat doar cu câteva lovituri. Eu nu am avut noroc. M-au prins, am căzut şi au început să dea cu pumnii şi picioarele. Nu ştiu cât, pentru că am leşinat. Când m-am trezit, eram singur pe stradă", a explicat Adrian Popa.

În urma loviturilor primite, tânărul a fost internat la Spitalul Judeţean din Oradea, cu multiple fracturi craniene, suferind două intervenţii neuro-chirurgicale, una la Oradea şi o alta la Timişoara, însă în pofida eforturilor medicilor a rămas cu o paralizie pe partea dreaptă a corpului şi dificultate de vorbire.

Potrivit certificatului medico-legal, Adrian Popa are nevoie de cel puţin 80 de zile de îngrijiri medicale, însă leziunile i-au provocat "o infirmitate fizică permanentă".

"Este regretabil că abilităţile dobândite ca urmare a practicării acestui sport de performanţă la cel mai înalt nivel au fost folosite împotriva unei persoane nevinovate, a cărei singură vină a fost că s-a aflat în momentul nepotrivit în locul nepotrivit", a declarat avocatul victimei, Răzvan Doseanu.

Sportivul Daniel Brata a câştigat, la sfârşitul lunii iunie, medalia de bronz la categoria minus 100 de kilograme, la Cupa Mondială de judo de la Sao Paolo (Brazilia).

Brata are în palmares şi o medalie de bronz la Campionatul European din 2009, de la Tbilisi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite