Danemarca atacă pandemia fără măsuri extreme: „Ies din casă fără declaraţii, alerg zilnic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Gâlcă antrenează de peste un an şi jumătate în Danemarca
Costel Gâlcă antrenează de peste un an şi jumătate în Danemarca

În România, lupta cu COVID-19 înseamnă până acum Ordonanţe Militare pe bandă, ameninţări cu amenzi şi cam atât. În alte ţări din Occident însă, precum Austria, Germania sau Cehia, restricţiile devin deja mai relaxate, în timp ce altele nici nu le-au avut.

România a prelungit starea de urgenţă de la 16 aprilie până la 16 mai şi şeful spitalului „Matei-Balş“, Adrian Steinu-Cercel, spune, mai nou, că e nevoie ca oamenii să stea în case, cel puţin până la 6 iunie. Vorbim despre acelaşi om care, într-un interviu memorabil acordat la 26 februarie cataloga coronavirus drept „un virus prăpădit“. 

Pe când în România sunt oameni cărora li se pare absolut firesc ca lumea să stea în case, inclusiv încă doi ani, până la apariţia unui vaccin, Germania, Austria şi Cehia se pregătesc de revenirea la normal, în mod gradual. Asta în timp ce în multe ţări nordice, precum Suedia şi Danemarca, aceste restricţii nici nu prea au existat. Ceea ce reiese şi din declaraţiile oferite de Costel Gâlcă (48 de ani) pentru Digi Sport. Antrenor la formaţia dandeză de liga secundă Vejle Boldklub, Gâlcă a disputat ultimul meci cu formaţia sa la 7 martie. Vejle e lider în liga a doua, cu şapte puncte avans peste ocupanta locului 2. 

Din 7 martie, fotbalul s-a oprit în Danemarca din cauza pandemiei, însă aceasta a fost printre puţinele decizii luate de autorităţi, în lupta cu COVID-19. Iar acum, inclusiv fotbalul se pregăteşte să se reia, după cum a povestit Gâlcă.

Ce a spus Costel Gâlcă?

*Aici parcă îmi vine să spun că lucrurile sunt mai relaxate. În sensul că nu sunt atâtea restricţii. Putem ieşi din casă oricând fără niciun fel de declaraţie sau alte formulare. Oamenii îşi continuă viaţa într-un ritm apropiat de normal.

*Sunt relaxaţi oamenii, nu atât de relaxaţi ca în Suedia, dar în orice caz. Nu zic că e bine sau rău, doar constat. În mare am acelaşi program. Ies la alergare zilnic, mici cumpărături, mult studiu, cărţi de lectură, filme, ştiri. Chiar nu am timp să mă plictisesc.

*Mica mare diferenţă faţă de normal e că nu merg la antrenamente. Păstrez legătura cu echipa, cu stafful şi sperăm ca previziunile să se adeverească şi imediat după Paştele de aici (n.r. - duminică 12 aprilie) să reluăm deja pregătirea, astfel încât în mai să jucăm iar fotbal.

*Copiii sunt pe la şcoli acasă, noi mai avem o reşedinţă şi în Spania, astfel că soţia îşi împarte timpul petrecut. S-a nimerit să fiu singur aici în această criză globală. Dar, repet, aici nu o simt neapărat atât de pregnant cum citesc că se întâmplă acasă şi nu mai zic prin alte părţi ale continentului.

5.386 de cazuri confirmate de coronavirus are Danemarca, unde s-au înregistrat 218 decese. Prin comparaţie, în România sunt 4.761 de cazuri şi 215 decese.  
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite