Dănciulescu intră în istorie, alături de Pele, Cruyff, Baggio şi Maradona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dănciulescu e unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria Ligii 1
Dănciulescu e unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria Ligii 1

După retragerea de pe gazon, Dinamo va retrage tricoul cu numărul 25 al lui “Danciu-Gol”, ca un gest de recunoştinţă faţă de prestaţiile atacantului. De acelaşi tratament s-au bucurat mari fotbalişti ai lumii.

A jucat la Electroputere Craiova, a evoluat şi la rivala Steaua, apoi a devenit dinamovist. A parcurs un drum imposibil pentru mulţi, de la jucător înjurat la idol adulat. La 36 de ani, Ionel Dănciulescu e spre finalul carierei, iar echipa alături de care a câştigat două titluri (2004, 2007) şi trei Cupe ale României (2003, 2004, 2012) vrea să-l plaseze în Panteonul dinamovist. Pe lângă o funcţie administrativă, în momentul în care îşi va încheia cariera de fotbalist, oficialii din “Ştefan cel Mare” îi pregătesc lui “Danciu-Gol” un gest aproape unic în fotbalul din Liga I: retragerea numărului cu care a evoluat  la Dinamo, 25.

Numărul lui Hâldan, singurul retras în România

Practica e destul de des întâlnită în sportul mondial. A apărut în SUA şi reprezintă o modalitate prin care se răsplăteşte loialitatea unor sportivi. Din păcate, în acelaşi mod se comemorează şi jucătorii care au decedat în condiţii tragice, în timp ce erau încă în activitate. Vezi cazurile lui Marc-Vivien Foe, Miklos Feher, Antonio Puerta, dar şi al regretatului mijlocaş dinamovist Cătălin Hâldan, care a murit în 5 octombrie 2000, într-un amical cu FC Olteniţa, din cauza unui stop cardiac pe terenul de fotbal. Numărul 11, purtat de cel denumit apoi „Unicul Căpitan” de către fanii lui Dinamo, n-a mai fost folosit ulterior la echipa din „Ştefan cel Mare”. E singurul număr retras de vreo echipă din România, până în acest moment. Afişate apoi în muzeele cluburilor, tricourile cu numerele retrase îi inspiră şi motivează pe fani, la meciurile de pe teren propriu. Foştilor purtători le asigură un statut de legendă.

L-ar retrage, dar nu pot

Deşi retragerea unui număr este o opţiune a unui club sau a unei federaţii, există cazuri când regulamentul anumitor competiţii interzice acest lucru. Spre exemplu, Argentina n-a putut retrage numărul 10, purtat de „zeul” Maradona, iar la naţionala Camerunului se foloseşte numărul 17, cel cu care a evoluat Marc-Vivien Foe. Asta pentru că, la turneele finale, FIFA este cea care acordă numerele, după reguli stricte. La fel e cazul tricoului cu numărul 16 de la Sevilla. Numărul cu care a evoluat Antonio Puerta, mort pe teren, în 25 august 2007, în urma unui stop cardiac, într-un meci cu Getafe a fost retras iniţial, apoi reintrodus la echipa andaluză. Motivul? Federaţia spaniolă obligă cluburile să folosească numere de la 1 la 25, astfel că, în 2008, la Sevilla, tricoul cu numărul 16 a fost purtat de David Prieto, un bun prieten al lui Puerta. Nu lipsesc nici cazurile speciale. La Milan, numărul 3 poate fi folosit, în viitor, doar de către fiii lui Maldini.

25 e interzis la Chelsea

Numărul 25 a mai fost retras, pe plan mondial, de la alte trei echipe. Nimeni nu-l mai foloseşte la Livorno şi Vicenza, după moartea tragică a lui Piermario Morosini, mort şi el pe terenul de joc, în 2012, tot în urma unui stop cardiac, şi nici la Hartlepool United, după decesul, în 2007, într-un accident de maşină, la doar 20 de ani, a lui Michael Maidens. În lume există însă şi un caz în care numărul 25 n-a fost retras oficial, dar nimeni nu-şi mai permite să-l ceară. Este numărul cu care, până în 2003, a evoluat la Chelsea italianul Gianfranco Zola, o adevărată “legendă” pe “Stamford Bridge”.

Danciu a mai jucat cu 10 şi 15

“Danciu-Gol” a mai evoluat la Dinamo cu numerele 10 şi 15, dar din 2011 a preluat 25. Este numărul cu care a atins 500 de prezenţe în Liga I, un record, în martie 2013, dar şi cel în care a reuşit golul cu numărul 199, cu care l-a depăşit pe Cămătaru şi a urcat pe locul 2 în clasamentul golgheterilor all-time ai Ligii I (acum are 213. Lider e Dudu Georgescu, cu 252 de reuşite.


Fotbalist Echipă Număr retras

Diego Maradona Napoli 10
Pele Cosmos NY 10
Johan Cruyff Ajax 14
Bobby Moore West Ham United 6
Franco Baresi AC Milan 6
Roberto Baggio Brescia 10
Gigi Riva Cagliari 10
Giacinto Faccheti Inter Milano 3
Aldair Roma 6
Ferenc Puskas Kispest / Honved 10
Raul Schalke 7
Karel Poborsky Ceske 8
Cobi Jones LA Galaxy 13

Jucători dispăruţi în condiţii tragice

Fotbalist Echipă Nr.retras
Cătălin Hâldan Dinamo 11
Marc-Vivien Foe Manchester City 23, Lens  17
Miklos Feher Benfica 29
Antonio Puerta Sevilla 16
Piermario Morosini  Vicenza, Livorno 25
David di Tommaso Utrecht 4, Sedan 29
Dani Jarque  Espanyol 21
Olubayo Adefemi Skoda Xanthi 13

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite