Se retrage Dănciulescu: povestea tristă a unui atacant pur-sânge, care a fost batjocorit constant de-a lungul carierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Dănciulescu
Ionel Dănciulescu

Al doilea marcator din istoria Ligii I îşi va agăţa ghetele în cui la finalul anului. „Adevărul“ prezintă nedreptăţile de care a avut parte un fotbalist care, de multe ori, a fost luat de fraier, fiindcă a avut prea mult bun-simţ, un „defect“ major în România.

La 37 de ani pe care îi va împlini, luna viitoare, Ionel Dănciulescu a ajuns bătaia de joc a oamenilor care se laudă cu „New Dinamo“, un proiect care a scufundat echipa în mediocritatea locului 6 în clasament, la zece puncte de Steaua!

Chiar dacă roş-albii au un lot „subţire“, cum rar s-a mai văzut în „Ştefan cel Mare“, Dănciulescu, cel mai prolific vârf aflat în activitate în Liga I, a ajuns rezerva unor atacanţi cu cifre jenante după 13 etape:

*Joel Thomas = 8 meciuri / 0 goluri

*George Ţucudean = 7 / 1

*Valentin Balint = 5 / 0

*Pape Ndaw = 4 / 0

*Kevin Zougoula = 1 / 0

Eliminarea lui Danciu-gol din lot s-a făcut sub pretextul întineririi echipei, fiind dictată şi lui Gigi Mulţescu, dar şi lui Flavius Stoican, antrenorii care au fost pe bancă de la începutul sezonului. Această nedreptate de care are parte Danciu-gol acum e doar ultimul episod dintr-un lung şir de astfel de momente de care s-a lovit de-a lungul carierei.

Piţurcă e duşmanul lui numărul 1

Dacă acum preşedintele Constantin Anghelache are un „dinte“ împotriva lui Dănciulescu şi l-a convins şi pe acţionarul Ionuţ Negoiţă că non-valori, precum Thomas şi Ndaw, merită să joace înaintea celui poreclit „Corbul“, în trecut, Victor Piţurcă i-a făcut cel mai mult rău atacantului născut la Slatina.

În sezonul 2001-2002, Danciu-gol a fost dat afară de la Steaua, deşi fusese o „maşină de dat goluri“ în Ghencea: 129 de meciuri în campionat, 54 de goluri. Motivul îndepărtării lui Dănciulescu a fost acela că el a refuzat să rupă colaborarea cu impresarul Ioan Becali, aflat „la cuţite“, în acel moment, cu antrenorul roş-albaştrilor, Victor Piţurcă. De altfel, actualul selecţioner nu s-a mulţumit să-l gonească pe Danciu-gol din Ghencea. 

Peste ani, mai precis, în 2004, Piţi l-a exclus pe vârful, ajuns între timp la Dinamo, din circuitul echipei naţionale. Asta în condiţiile în care, la vremea respectivă, Dănciulescu traversa o formă formidabilă, dovadă şi cele 48 de goluri marcate în Liga I, între 2003 şi 2005, dar şi „dubla“ cu Germania, în acel amical de poveste, câştigat de România cu 5-1, în aprilie 2004. 

Fanii „câinilor“ îl înjurau după goluri

Chiar dacă acum e un idol în „Ştefan cel Mare“, la început, după venirea de la Steaua, „Corbul“ a avut o perioadă de coşmar. La 7 mai 2003, într-un meci de pomină cu Sportul, câştigat în „Regie“ de Dinamo cu 6-5, Dănciulescu a marcat patru goluri. După fiecare reuşită, galeria roş-albilor scanda numele unui african anonim, pierdut pe harta fotbalului între timp, Pape Diop, iar era înjurat la foc automat. 

Giovanni i-a răpit şansa unui transfer mare

În iulie 2004, Dănciulescu a fost dorit intens de Nantes, grupare care evolua în prima ligă franceză. Dinamo şi-a dat acordul pentru transfer, iar „Corbul“, însoţit de agentul său, Ioan Becali, acelaşi om pentru care fusese dat afară de la Steaua, s-a deplasat în Franţa pentru semnarea actelor. 

Transferul a căzut pe ultima sută de metri, iar preşedintele francezilor, Jean-Luc Gripond, a explicat pentru site-ul oficial al clubului că „pretentiile financiare exagerate ale impresarului Giovanni Becali“ au făcut ca mutarea să pice. Peste câteva luni, Dănciulescu a ajuns în China, la Shandong Luneng, în loc să evolueze într-un campionat important din Europa.

Şi spaniolii l-au batjocorit

Hercules Alicante a fost ultima grupare din străinătate din cariera lui Danciu-gol. În august 2009, acesta a semnat cu formaţia din liga a doua spaniolă şi a contribuit cu 12 goluri la promovarea echipei în La Liga. Cum a fost răsplătit de spanioli? I s-a reziliat contractul şi a fost trimis înapoi la Dinamo.

„Defectul“ numărul 1: prea mult bun-simţ

Pe lângă golurile înscrise pe bandă, Dănciulescu s-a remarcat în carieră şi datorită unui bun-simţ ieşit din comun pentru campionatul românesc. Niciodată nu i-a atacat pe cei care l-au nedreptăţit, chiar dacă din cauza lor a ratat şanse importante, ca fotbalist. 

Chiar şi acum, când e evident că ar mai putea juca la Dinamo, măcar din postura de rezervă, Danciu-gol a refuzat să-i critice pe cei din conducere.: „De la cariera mea de jucător mai am o singură dorinţă: să mă retrag de la Dinamo. N-am cerut să fiu titular, dar sunt de părere că există momente în care aş putea să ajut din teren. Indiferent dacă mai joc sau nu la Dinamo, eu voi fi acelaşi om de echipă, aşa cum am fost întotdeauna“.

Îi forţează retragerea din 2014

Cu doar 256 de minute jucate în actuala ediţie a Ligii I, Dănciulescu va fi forţat să se retragă la finalul acestui an. Actualmente secundul lui Flavius Stoican, „Corbul“ va prelua, foarte probabil, funcţia de team-manager de la 1 ianuarie 2014 şi îşi va agăţa ghetele în cui. Din noua postură, Danciu-gol va asigura legătura conducere – jucători.

Cuplul Negoiţă – Anghelache intenţionează să retragă numărul 25, cel purtat în „Ştefan cel Mare“ de Dănciulescu, în semn de respect faţă de atacantul care a debutat în Liga I, în 1993, la Electroputere Craiova. De când a devenit „câine“, Danciu-gol a adunat 355 de apariţii şi 152 de goluri în tricoul alb-roşu.

8

selecţii şi două goluri are Dănciulescu la naţională, deşi e al doilea marcator all-time din Liga I cu 211 de goluri, după Dudu Georgescu (252 de goluri).  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite