Cyber-fotbal: ce fac softurile de analiză, care au transformat cel mai popular sport din lume într-o adevărată ştiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olăroiu (dreapta) a primit cifrele ultimului meci jucat de Grafite (stânga) din partea analiştilor Chris Loxston şi Michael Lawson şi le discută cu atacantul brazilian, înainte de antrenament. FOTO: Amir Kiarash
Olăroiu (dreapta) a primit cifrele ultimului meci jucat de Grafite (stânga) din partea analiştilor Chris Loxston şi Michael Lawson şi le discută cu atacantul brazilian, înainte de antrenament. FOTO: Amir Kiarash

Liga I a rămas în „epoca de piatră“. La noi se merge pe heirup şi pe proiecte low-cost. În restul lumii însă, fotbalul a evoluat şi e studiat, în amănunte, cu ajutorul unor programe de care au auzit foarte puţini oameni în România.

30 de schimbări de antrenori în 29 de etape. Iată bilanţul cu care se „mândreşte“ Liga I şi care plasează campionatul românesc pe primul loc, în Europa, într-un top al instabilităţii la nivelul băncilor tehnice.

La noi, antrenorul e „carnea de tun“ al patronului. În alte părţi, inclusiv în fotbalul arab de care râd mulţi în necunoştinţă de cauză, vremurile în care tehnicienii erau schimbaţi precum şosetele au trecut. Până şi arabii s-au prins că antrenorul trebuie respectat, iar ca să-i pretinzi rezultate, atunci trebuie să-i pui la dispoziţie toate uneltele de care are nevoie ca să-şi facă meseria. 

Dacă în România, fotbalul a rămas în „epoca de piatră“, în schimb, ne putem consola cu faptul că avem tehnicieni români care ţin pasul cu tot ce înseamnă noutate în lumea sportului-rege. 

Există reţeta succesului în fotbal?

Printre ei se numără Cosmin Olăroiu, tehnicianul care în actuala stagiune a reuşit o triplă istorică în Emirate, cu Al-Ahli Dubai. A cucerit Supercupa, Cupa Emiratelor şi titlu şi se pregăteşte de finala Cupei Preşedintelui (18 mai). Aceste rezultate vin după ce, în ultimele două stagiuni, Oli a luat alte două titluri şi o Supercupă cu Al-Ain.

Şi atunci apare întrebarea: există o „reţetă a succesului“ în fotbal? Răspunsul e nu. Dar cu o precizare importantă: îţi poţi creşte şansele la succes, folosind toate mijloacele disponibile. 

O încăpere ca la NASA

„Adevărul“ e singurul ziar din România care a vizitat baza de pregătire a celor de la Al-Ahli, în Dubai. Acolo am găsit, pe lângă terenuri de antrenament şi aparatură de ultimă generaţie, o încăpere care seamănă cu un birou de la NASA. Şi un departament de analiză a datelor, care există la orice club cu pretenţii din lume şi, cu excepţia Stelei, la niciun club din România.

Aici lucrează Chris Loxston şi Michael Lawson. Titulatura jobului lor: Sport scientist. E un post de care nu s-a auzit la noi, aşa că o traducere exactă nu există. Cel mai simplu ar fi să ne referim la ei ca la nişte analişti, care colaborează, în permanenţă, cu Olăroiu, folosindu-se de patru softuri: Sportscode, Prozone, GPS / Puls şi Wyscout.  

Softurile de analiză sunt foarte importante în munca mea şi au contribuit enorm la rezultatele pe care le-am avut. În fotbalul de azi, micile detalii fac diferenţa între o echipă învingătoare şi una învinsă. E obligatoriu să ştii totul despre tine, dar şi despre adversar. Cosmin Olăroiu antrenor Al-Ahli Dubai  

Sportscode: de folosit la pauză pentru a „repara“ ce nu merge

Preţul licenţei: 16.000 de euro

Cine îl foloseşte: Naţionala Argentinei, Arsenal, Monaco, AS Roma, Chelsea, Barcelona, Bayern Munchen, Federaţia Română de Rugby

Ce face: Analizează în timp real toate evenimentele din timpul unui meci, de la cornere, la lovituri libere, pase şi centrări. 

Cum e folosit: Urmărind transmisia live a jocului, softul înregistrează tot ce se întâmplă pe durata celor 90 de minute. De exemplu, antrenorul poate afla, la pauză sau la final: 

*De câte ori portarul a degajat mingea lung şi de câte ori a reînceput jocul printr-o pasă scurtă

*De câte ori un anumit jucător a primit balonul într-o anumită zonă a terenului

*Câte schimbări de direcţie a jocului au existat

*De unde au venit cele mai multe centrări

De ce merită să-l foloseşti: Având imagini video, la pauză, antrenorul le poate arăta jucătorilor ce n-a mers în prima repriză sau ce a funcţionat bine. De asemenea, acest soft îi dă antrenorului o mai bună viziune şi îi permite să vadă cât de bine aşezată e echipă pe teren. 

Olaroiu

Prozone: caută automatismele în jocul echipei

Costul anual: 110.000 de euro

Cine îl foloseşte: Arsenal, Naţionala Angliei, Manchester United, Chelsea, Ajax, Bayern Munchen, Liverpool, Manchester City, PSG

Ce face: Analizează meciul după terminarea lui, folosindu-se de nişte indicii legate de prestaţia echipei, precum pase, şuturi, distanţa alergată etc. Sunt înregistrate cam 3.000 de faze în timpul unei partide. 

Cum e folosit: Patru camere sunt montate astfel încât terenul să fie acoperit din toate unghiurile de minimum două camere. Prozone îţi arată unde s-a aflat fiecare jucător în orice moment al meciului şi calculează viteza medie cu care fotbalistul se deplasează pe teren. Analiza completă a jocului e gata la 36 de ore după finalul partidei, iar fiecare jucător îşi primeşte cifrele.

De ce merită să-l foloseşti: Pentru că identifică automatismele din jocul echipei. De exemplu, îţi spune cine e play-maker-ul, adică jucătorul care a primit cele mai multe mingi şi unde le-a primit de cele mai multe ori. Sau care e fundaşul lateral, care a pătruns de cele mai multe ori în ultima treime din terenul advers.

Toate aceste date sunt disponibile şi în ceea ce priveşte echipa adversă. „Acest soft ne permite să fim mai bine pregătiţi pentru ceea ce va face adversarul. Echipele sunt formate din oameni, iar oamenii dezvoltă automatisme de care noi suntem interesaţi în pregătirea unui joc“, explică Chris Loxston.

image

GPS / Puls: pentru antrenament

Preţ: 50.000 de euro

Cine îl foloseşte: Manchester United, Barcelona, Liverpool

Ce face: Poate indica efortul depus de fiecare jucător în timp real, când antrenamentul e în desfăşurare sau după încheierea lui. Practic, monitorizează fiecare mişcare a fotbalistului la şedinţa de pregătire.

Cum e folosit: Funcţionează după acelaşi sistem ca GPS-ul unei maşini. Numai că aici jucătorul poartă o vestă dotată cu GPS şi cu un dispozitiv care înregistrează bătăile inimii. Astfel, se poate afla distanţa acoperită de un fotbalist în timpul antrenamentului, fie prin alergări uşoare, fie prin sprinturi.

De ce merită să-l foloseşti: Poate preveni accidentările. Folosindu-se de datele primite, medicii îşi dau seama care e tratamentul necesar pentru fiecare jucător în parte, după şedinţa de pregătire, în funcţie de efortul depus. 

De asemenea, acest dispozitiv arată cum se distribuie greutatea corpului în fiecare picior, în timpul alergării. De ce e utilă această informaţie? Fiindcă, în cazul în care un jucător are un început de întindere, involuntar, el pune o mai mare greutate asupra piciorului sănătos. Doctorul vede acest lucru datorită datelor furnizate de acest dispozitiv şi realizează că jucătorul e pasibil de întindere, înainte ca fotbalistul să-şi agraveze situaţia. 

În fine, având în vedere că GPS / Puls monitorizează bătăile inimii în timp real, în cazul în care un jucător e suprasolicitat, antrenorul realizează acest lucru şi îşi poate odihni elevul, separându-l de restul grupului.

Jucătorii sunt cei care îţi câştigă meciul pe teren. Dar pentru ca ei să fie bine pregătiţi trebuie să pui la dispoziţia antrenorului şi staffului său toate mijloacele de care aceştia au nevoie în munca lor. Roy Aitken director sportiv Al-Ahli Dubai  

Wyscout: ca să eviţi „ţepele“ impresarilor la transferuri

Costul anual: 10.000 de euro

Cine îl foloseşte: Anderlechet, Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen, Benfica, Dortmund, Botev Plovdiv, Şahtior Doneţk

Ce face: O bază de date pentru fotbalul internaţional, care include şi o galerie video, care e actualizată la câteva ore după terminarea unui meci.

Cum e folosit: Îţi permite să vezi evoluţia oricărui jucător. Acesta e încercuit cu ajutorul softului, pentru a fi distins de restul fotbaliştilor aflaţi pe teren. În felul acesta, poţi urmări toate mişcările jucătorului. În plus, îţi oferă acces la toate cifrele unui fotbalist, precum goluri, pase decisive, deposădări reuşite, etc. Toate aceste faze sunt disponibile în galeria video.

De ce merită să-l foloseşti: Pentru că reflectă potenţialul jucătorului de care eşti interesat în vederea unui transfer. Wyscout poate fi utilizat pentru a depista calităţile şi slăbiciunile unui fotbalist. 

Folosind un astfel de soft, o echipă poate micşora considerabil riscul de a face achiziţii proaste. 

„Dacă preşedintele sau antrenorul îmi dă numele unui jucător, în doar câteva minute pot descărca rezumatele meciurilor sau chiar partidele integrale în care fotbalistul respectiv s-a aflat pe teren. Apoi, vom analiza aceste jocuri cu ajutorul Sportscode, pentru a afla absolut totul despre ţinta noastră. În final, punem datele obţinute la dispoziţia celor care au ultimul cuvânt în ceea ce priveşte achiziţionarea unui fotbalist“, a explicat Loxston. 

„Cu Youtube sau DVD-uri pe care le primeşti de la impresari, orice jucător pare excelent. De aceea, folosim Wyscout ca să fim siguri că, într-adevăr, luăm fotbalişti de calitate“, a adăugat analistul celor de la Al-Ahli. 

Aceste softuri nu sunt ieftine, aşa că trebuie să fie sută la sută precise ca să putem justifica de ce clubul plăteşte pentru ele. În ultimii ani, s-a văzut că marile cluburi care au luat trofee au fost cele care au apelat la softuri de analiză. Chris Loxston analist Al-Ahli Dubai  

De ce ai nevoie de aceste softuri?

Pentru că analizele au demonstrat că antrenorii şi jucătorii reţin doar 30 la sută din ceea ce se întâmplă în timpul unui meci. Pentru restul de 70% e nevoie de programe speciale, precum Sportscode şi Prozone.

din cele 14 cluburi din prima ligă din Emirate, Al-Ahli, Al-Ain, Al-Jazira, Al-Wahda şi Al-Nasr folosesc softuri de analiză. În România, doar Steaua utilizează programe similare cu Sportscode, Prozone şi Wyscout.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite