Cum vede Nadia Comăneci viitorul  gimnasticii româneşti, disciplină aflată acum într-o criză profundă

Cum vede Nadia Comăneci viitorul  gimnasticii româneşti, disciplină aflată acum într-o criză profundă

Nadia Comăneci

Nadia Comăneci a vorbit despre ce se întâmplă în gimnastica românească, acolo unde performanţa pare să devenit un vis.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ea a declarat miercuri că e important ca România să aibă o comportare „civilizată” la Campionatele Mondiale de la Doha, de la sfârşitul lunii octombrie.

"Nu ştiu ce vom face la mondiale. Din câte ştiu avem fetiţe foarte tinere care nu au dreptul să concureze la mondiale la senioare. Dar vor putea concura la Tokyo. E important să avem o comportare civilizată. Este un an de calificări, nu era înainte, dar nu e singurul. Mai e şi anul următor. Deci trebuie să avem răbdare. Nu se face gimnastică peste noapte, trebuie cel puţin 5-6-7 ani până se creează ceva. Atunci când aveam nu era apreciat, acum, când nu avem, apar comentarii ale unora care nu s-au urcat în viaţa lor pe bârnă. Hai să vedem, creştem şi vedem unde ajungem”.

Referitor la situaţia actuală a gismnasticii româneşti, fosta campioană spune că alte ţări „au furat” modalităţile de antrenament: „România a fost o perioadă foarte lungă numărul 1 la gimnastică, acum lucrurile s-au mai schimbat puţin pentru că au devenit alţii puţin mai buni. Noi am început sportul pentru că ne-a plăcut mişcarea, nu pentru performanţă. Noi am descoperit secretul antrenamentului în gimnastică după care l-au furat şi ceilalţi. Sâmbătă voi încerca să fac şi eu un festival «Nadia Comăneci», mai micuţ decât ceea ce fac în Oklahoma, unde copii să vină să vadă ce înseamnă sportul, ce le place şi să-şi creeze o altă viaţă socială. Nu putem schimba rezultatele peste noapte, dar dacă vom începe aşa cum am făcut-o acum 50 de ani, sigur vom ajunge undeva”.

Nadia Comăneci a participat miercuri la un eveniment în cadrul căruia s-a schimbat denumirea sălii de gimnastică din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu, care vapurta numele fostului preşedinte al federaţiei Nicolae Vieru. 

„Am rămas foarte imporesionată să văd familia gimnasticii româneşti care a venit la acest eveniment. Ei au venit din respect pentru «nea Nicu», pentru a-i omagia această sală, în care s-au antrenat foarte multe generaţii, inclusiv eu, în 1980 şi 1981. Când am intrat în sală am văzut lucruri care au rămas aproape identic, nemutate. Doar câteva chestii în plus. Îmi aduc că acum 40 de ani, când am stat l aacest complex mi se părea drumul de la cămin până la sală foarte lung. Mă bucur că Ştefan Vieru a dorit să realizeze acest lucru. Poate fi o mare motivare pentru toată lumea”, a mai spus Nadia Comăneci.

Preşddintele COSR, Mihai Covaliu a afirmat că toate realizările din perioada 'n care Nicolae Vieru a fost preşedintele federaţiei confirmă valoarea acestuia: "Cu siguranţă că sportul are nevoie de conducători precum Nicolae Vieru, mărturie stau faptele şi tot ceea ce s-a întâmplat sub conducerea domnului Nicolae Vieru. Trebuie să vedem care ne sunt priorităţile şi să punem mâna pe ceea ce avem de făcut. Fiecare om este o rotiţă în cadrul unui mecanism. În momentul în care mecanismul nu merge, înseamnă că rotiţele ori sunt stricate, ori depăşite".

La evenimentul organizat la sala de gimnastică „Nicolae Vieru”, au mai participat ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, preşedintele COSR, Mihai Covaliu şi fiul fostului preşedinte al FRG, Nicolae Vieru, Ştefan Vieru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: