Cum l-a „îmblânzit” Pişti Covaci pe marele Johan Cruyff: „Dragul meu, eu am fost adus să antrenez, nu să fiu frizer!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pe 24 martie 2016, Johan Cruyff a decedat la Barcelona, înconjurat de familia sa, după o luptă grea împotriva cancerului. Cu mare tristeţe, cerem să fie respectată intimitatea familiei în timpul perioadei de doliu”, a fost mesajul care a cutremurat astăzi lumea sportului.

Johan Cruyff suferea de cancer pulmonar şi urma un tratament de specialitate într-o clinică din Barcelona începând din octombrie 2015. În 1991, Cruyff a suferit o intervenţie pe cord deschis, iar după această operaţie s-a lăsat de fumat şi a participat şi la o campanie împotriva consumului de tutun. „În viaţă am avut două vicii: fumatul şi fotbalul. Fotbalul mi-a dat totul, în schimb fumatul mi-a luat aproape totul”, spunea Cruyff. Începând de atunci, el a înlocuit ţigara cu acadelele Chupa Chups pentru a-şi calma nervii în timpul meciurilor. 

Hendrik Johannes Cruijff, aşa cum se numea în acte Johan Cruyff, s-a născut la 25 aprilie 1947, la Amsterdam. El a copilărit pe o străduţă situată la cinci minute de mers pe jos de stadionul clubului Ajax, unde mama sa lucra ca îngrijitoare. Iubea fotbalul şi-l idolatriza pe Faas Wilkes, cel mai bun atacant olandez al anilor ’50. La a zecea sa aniversare, Johan a fost legitimat la clubul Ajax, atât în cadrul secţiei de fotbal, cât şi al celei de baseball. La 15 ani a decis să se axeze doar pe fotbal, iar la 15 noiembrie 1964, la doar 17 ani, a debutat cu gol în prima divizie olandeză, într-un meci pierdut de Ajax cu 3-1 în faţa celor de la Groningen. Tehnic, imprevizibil şi având o condiţie fizică ireproşabil, tânărul Cruyff a intrat rapid în graţiile lui Rinus Michels. În 1966 a câştigat primul din cele opt titluri de campion al Olandei câştigate în tricoul “lăncierilor”.  A cucerit şi trei Cupe Campionilor Europeni (1971, 1972, 1973), după care s-a transferat la FC Barcelona.  Două dintre trofee le-a cucerit sub comanda tehnicianului român Ştefan Covaci (Kovács István), care i-a pregătit pe „lăncieri” între 1971 şi 1973.

„Dragul meu, eu am fost adus să vă antrenez, nu să fiu frizer!”

De altfel, întâlnirea dintre Covaci şi Cruyff a fost una memorabilă. La vremea respectivă, vedetele Ajax-ului, în frunte cu „Olandezul Zburător”, nu auziseră de românul care avea 51 de ani şi venea de la Steaua. La unul dintre primele antrenamente, Cruyff a trimis o minge spre margine terenului, unde Covaci stătea de vorbă cu unul dintre secunzi, având intenţia de a-l lovi pe român. Acesta a văzut gestul cu coada ochiului, s-a întors rapid şi a pus un stop impecabil, după care i-a returnat mingea olandezului. „Foloseşte mai mult interiorul când şutezi”, i-a spus el lui Cruyff, făcându-se că nu s-a petrecut nimic. Acelaşi Cruyff a încercat din nou un duel cu antrenorul: „Mister, după cum vedeţi noi purtăm părul mai lung. Aşa ne-am obişnuit, sper că nu vă deranjează!”. Replica a venit imediat: „Dragul meu, eu am fost adus aici să vă antrenez, nu să fiu frizerul vostru!”. Cruyff a strălucit şi în tricoul naţionalei, fiind simbolul “fotbalului total” etalat în anii ‘70 de Olanda, cu care a disputat finala Cupei Mondiale 1974. După cinci ani la FC Barcelona,  Cruyff a mai jucat şi la Los Angeles Aztecs,  Washington Diplomats, Levante, din nou la Ajax, respectiv la Feyenoord Rotterdam, înainte de a se retrage, la 37 de ani, în 1984. După ce a agăţat ghetele în cui, el a avut o carieră de succes ca antrenor la Ajax Amsterdam (1985-1988) şi FC Barcelona (1988-1996). Cu Barça, acolo unde i-a avut ca elevi inclusiv pe Gheorghe Hagi şi pe Gheorghe Popescu, a câştigat o Cupă a Campionilor, o Cupă a Cupelor, patru campionate ale Spaniei, trei Supercupe ale Spaniei, o Cupă a Spaniei şi o Supercupă a Europei. A fost practice omul care a schimbat istoria Barcelonei, pentru că şi după ce a renunţat la antrenorat, în 1996, a rămas omul din umbra marilor decizii ale clubului, fiind inclusiv cel care l-a impus pe Guardiola la club. Barcelona dinaintea lui Cruyff a însemnat 42 de trofee în 71 de ani, Barcelona de după Cruyff a însemnat 42 de trofee în 27 de ani.

Hagi: “De la Cruyff am învăţat totul!”

Gică Hagi n-a ascuns niciodată că modelul său de antrenor a fost Johan Cruyff. “Unul dintre lucrurile pe care Hagi l-a reţinut de la Cruyff şi pe care l-a aplicat constant în activitatea sa de tehnician a fost acela că un antrenor trebuie să fie mereu în mijlocul echipei. "Pe teren, la antrenament, în vestiar, la sala de forţă, la refacere, peste tot. De ce? Pentru că ochiul tău vede întotdeauna cel mai bine şi nu mai ai nevoie să-şi spună unul sau altul nimic", a povestit Hagi. El a avut o perioadă în care nu prea juca la Barcelona, pentru că vremea aceea nu puteau evolua decât trei străini. Hagi făcea pe supăratul, pentru că era în graţiile presei, iar Cruyff l-a trimis câteva meciuri la rând în tribună. Apoi l-a chemat şi i-a spus doar atât: ”Un jucător nu trebuie să-şi întrebe antrenorul de ce trebuie să facă ceva, ci cum să facă acel lucru. Pe tine nu trenbuie să te intereseze de ce nu ai jucat, trebuie să te preocupe cum să faci să joci!”

Liţă Dumitru: “M-a depăşit în 30 de dueluri din 30”

Fostul mare internaţional Liţă Dumitru a avut ocazia să joace de mai multe ori împotriva lui Yohann Cruyff, atât în tricoul naţionalei, cât şi în cel al Stelei. „Cruyff este cel mai bun adversar pe care l-am avut. Într-un amical cu Olanda, din 30 de dueluri, de 30 de ori m-a depăşit fără să-mi dau seama cum! La pauză îmi venea să mă las de fotbal. Nu am reuşit să-i iau mingea, nici cu frumosul, nici cu urâtul. De aceea, peste câţiva ani, când am jucat cu Steaua contra Barcelonei, am spus clar că eu nu-l marchez pe Cruyff, băgându-l pe Ion Ion în gura lupului, de a râs tot vestiarul! Pelé şi Bobby Charlton au fost sub el ca valoare”, şi-a reamintit Liţă Dumitru într-un interviu acordat “Weekend Adevărul”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite