Cum „a întinerit“-o Halep pe Lucic-Baroni cu 15 ani. Povestea dramatică a unei „bunicuţe“ în sportul alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirjana Lucic Baroni, după ce-a învins-o pe Halep. FOTO Reuters
Mirjana Lucic Baroni, după ce-a învins-o pe Halep. FOTO Reuters

Două momente în care au fost implicaţi sportivii români au făcut înconjurul planetei în ultimele zile: modul în care Steaua a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor şi eliminarea lui Halep, locul 2 mondial, la US Open, în faţa unei jucătoare cu 10 ani mai în vârstă şi 119 locuri mai jos în clasamentul WTA.

De altfel, un eşec al lui Halep în turul 3 de la US Open, în faţa Mirjanei Lucic-Baroni (Croaţia) poate fi comparat cu şansele unui fundaş de a apăra două penalty-uri la loviturile de departajare, într-un meci extrem de important. 

Pentru că în ultimii 15 ani, sportiva croată chiar „nu a existat“ în tenisul de mare nivel. Mirjana Lucic-Baroni este o tenismenă din „era“ Monicăi Seleş şi a lui Steffi Steffi Graf şi cu alte procupări în ultima perioadă, fiind pasionată mai mult de gătit (are în curs de lansare o carte de bucate). 

Lucic-Baroni are însă şi o poveste de viaţă destul de tragică. A fost o jucătoare care a impresionat în juniorat, când a câştigat două titluri de Mare Şlem, US Open (1996) şi Australian Open (1997), o performanţă care n-a mai fost reuşită decât de două sportive (Hingis şi Capriati). 

Apoi a venit şi apogeul carierei, în 1999, la doar 17 ani, când Mirjana Lucic (şi-a luat numele de Baroni abia după căsătoria cu Daniele Baroni, în 2011) a jucat o semifinală, pierdută în faţa lui Graf, la Wimbledon. 

La scurt timp sportiva a trecut şi prin cel mai greu moment, care i-a influenţat serios cariera. Abuzată verbal şi chiar fizic de tatal său, croata a emigrat în SUA alături de mama sa şi de fraţi. 

„Nu prea vreau să vorbesc despre acea perioadă”, a spus Lucic-Baroni, care a experimentat şi probleme financiare serioase. Între 2002 şi 2006 n-a jucat decât trei meciuri de tenis, din această cauză, „sportul alb“ fiind, de altfel, unul destul de scump de practicat.  

„Sunt puţin emoţionată acum. După atâţia ani să fiu iarăşi aici, e incredibil. Mă simt ca la 15 ani. Am 32, dar nu-mi simt vârsta. Fizic, sunt excelent. Lumea nu realizează cât de mult mi-am dorit aceste rezultate şi cât am muncit pentru asta. Dar merită la ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni. E incredibil“, a declarat Mirjana Lucic-Baroni, după succesul în faţa lui Halep. 

Sportiva croată a venit din calificări şi mai reuşit o surpriză la US Open, eliminarea Garbinei Muguruza (locul 26 WTA). În total, după cele şase victorii de la turneu, în 11 zile, a strâns în jur de 150.000 de euro, puţin peste 10 % din câştigurile dintr-o carieră care s-a întins pe 17 ani! 

Următorul adversar al lui Lucic-Baroni este italianca Sara Errani (locul 13 WTA), care a învins-o în turul 3 pe Venus Williams, după un meci superb, scor 6-0, 0-6, 6-7. 

Locul 2, ameninţat

Eşecul în faţa jucătoarei croate o poate face pe Halep să piardă poziţia a doua. În acest moment, românca are 6.160 de puncte în clasamentul live WTA, şi ar putea fi depăşită de Kvitova (dacă cehoaica ajunge în sferturi), Şarapova (dacă rusoaica ajunge în finală) sau Bouchard (dacă jucătoarea din Canada câştigă finala). 

Şapte capi de serie, eliminaţi vineri la US Open

Nu doar Halep a părăsit competiţia vineri. În total, şapte capi de serie, la masculin şi feminin, au fost eliminaţi. 

Masculin, turul 2:

Dominic Thiem (Austria) - Ernests Gulbis (Letonia/numărul 11) 4-6, 3-6, 6-4, 6-3, 6-3

David Goffin (Belgia) - Joao Sousa (Portugalia/numărul 32) 6-4, 6-2, 6-0

Adrian Mannarino (Franţa) - Fabio Fognini (Italia/numărul 15) 6-3, 6-4, 6-1

Marcel Granollers (Spania) - Ivo Karlovic (Croaţia/numărul 25) 7-6 (8/6), 6-7 (3/7), 7-6 (7/5), 3-6, 6-4

Feminin, turul 3

Belinda Bencic (Elveţia) - Angelique Kerber (Germania/numărul 6) 6-1, 7-5

Peng Shuai (China) - Roberta Vinci (Italia/numărul 28) 6-4, 6-3

Mirjana Lucic-Baroni (Croaţia) - Simona Halep (România/numărul 2) 7-6 (8/6), 6-2.

Vezi şi 

Simona Halep: Nu sunt robot, sunt un om normal!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite