Cum se bat ”stejarii” singuri în meciurile cu națiunile minore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine își închipuie că echipele de rugby ale Georgiei, Rusiei și Portugaliei au făcut mari progrese în ultimii ani, comparativ cu cea a României, comite o mare eroare. Există, fără îndoială, un salt calitativ în jocul acestora, însă succesele pe care le-au obținut, tot mai des, în fața noastră au fost facilitate de erorile copilărești comise de ”stejari”.

Întrebați care ar fi cauzele care conduc la comiterea unor greșeli elementare, cum s-a întâmplat și la Tbilisi, sâmbăta trecută, când două eseuri primite în trei minute au decis câștigătoarea, Daniel Carpo și Cristi Petre au avut păreri diferite. Primul a spus că se simte o lipsă de încredere în grup, celălalt a explicat situația prin faptul că fiecare vrea să facă mai mult decât e cazul - vorba aceea, ”mai binele este dușmanul binelui!”. În fapt, personal cred că este vorba și despre o lipsă de concentrare a jucătorilor noștri în momentele importante ale unui meci, mai precis la începutul sau finalul de reprize, iar istoria partidelor pe care România le-a pierdut după Cupa Mondială din 2007 ilustrează că adevărul nu este foarte departe.

Iată pe scurt, cum au pierdut (mai corect ar fi ”cum s-au bătut”) ”stejarii” ultimele meciuri:

Georgia - România 18-11
12 martie 2011

România a primit două eseuri, în minutele 9 și 11, în urma unor erori individuale, ambele copilărești. La prima încercare, Cătălin Fercu a intrat cu mingea în terenul de 22 de metri și a trimis-o direct în margine, lucru care nu mai este permis de regulament. La al doilea eseu, Iulian Dumitraș, aflat în poziția de fundaș, a încercat să avanseze cu balonul în brațe deși în fața lui se aflau trei adversari.

Portugalia - România 24-17
5 februarie 2011

Și în acest meci, naționala a avut un început dezastruos de meci. Pus în joc de portughezi, balonul a ajuns în terenul nostru, iar Vali Calafeteanu a încercat să-l trimită cu piciorul spre centru, însă buclucașă, ”bășica” a sărit spre buturile României, facilitând primul eseu al lusitanilor. Apoi, ”stejarii” au mai încasat două în urma unor placaje ratate. Primele două încercări primite au fost cadouri acordate adversarilor. Fără ele, România s-ar fi impus fără probleme.

România - Namibia 17-21
11 iunie 2010

Cu 30 de secunde înainte de final, România conducea cu 17-16. Neatenția jucătorilor noștri în momentul în care africanii au repus balonul în joc, de la centru, le-a permis acestora să înscrie eseul victoriei la ultima acțiune de atac a meciului...

România - Fiji 18-29
28 noiembrie 2009

Se știa încă din start că selecționata statului Fiji ne este superioară ca viteză de joc. Cu toate acestea, România a făcut o primă repriză bună și a condus cu 11-7 la pauză. La reluare, ”stejarii” au rămas în inferioritate numerică - Stelian Burcea a văzut cartonaș galben, iar în aceste condiții echipa din Pacificul de Sud și-a fructificat atuul, marcând 22 de puncte.

România - Portugalia 21-22
21 martie 2009

Unul dintre cele mai slabe meciuri ale României în fața Portugaliei, care, cu toate acestea, putea fi câștigat. În minutul 50, ”stejarii” aveau 21-9 și nimic nu anunța ceea ce avea să se întâmple. Ieșirea lui Petre Mitu, însă, a dereglat întreg jocul naționalei noastre. Lusitanii au sancționat erorile echipei României. Cabral a marcat din două penalități, ultima acordată după ce Gal a șutat direct în margine, ceea ce a dat posibilitatea portughezilor să ne atace din terenul nostru. În minutul 78, Calafeteanu a ales să dea la bețe deși trimiterea balonului în afara terenului ar fi făcut să treacă timpul în favoarea noastră. ”Demi”-ul a ratat, portughezii au contraatacat și au primit lovitură de pedeapsă la circa 35 de metri. Balonul a fost trimis în margine, a fost repus, iar apoi culcat lângă buturile noastre! Cabral a transformat și Portugalia s-a impus cu 22-21!  

Georgia - România 28-23
14 martie 2009

Din nou, potrivit unui obicei care se pierde în negura timpului, România a făcut două reprize diferite la Tbilisi. În minutul 30, oamenii lui Ellis Meachen conduceau cu 13-10. Toată lumea se pregătea de pauză, când Răzvan Stanca a șutat în balon deși în dreptul lui se aflau câțiva adversari... A fost suficient un rebond ca Georgia să fie pusă într-o poziție favorabilă de atac, iar Macikaneli n-a ratat ocazia și a marcat eseu: 13-15. Șocul a fost resimțit de ”stejari”, care, mai bine de o jumătate din repriza a doua, n-au mai reușit nici măcar să pătrundă în ”22”-ul advers... Rezultatul? Georgia a condus cu 28-16 în minutul 76, încercarea lui Bărbuliceanu, transformată de Calafeteanu, în ultimele secunde, neputând decât să limiteze proporțiile dezastrului. 

România - Rusia 19-28
28 februarie 2009

Cu o echipă în care au figurat doar trei ”stranieri” (Petre Mitu, Florin Corodeanu și Paulică Ion), România a făcut unul dintre cele mai slabe meciuri din istoria ei, la București. Greu de contabilizat numărul greșelilor neforțate, însă rezultatul consemnat în minutul 47, 0-25, spune totul despre evoluția ”stejarilor”. S-a observat clar că fără jucătorii din Franța, echipa României este una decapitată, însă conducerea de atunci a FRR n-a avut nicio reacție pentru meciurile următoare.

Rusia - România 12-8
15 martie 2008

După 3-3 la pauză, România a reușit să se distanțeze la 8-6, în minutul 65, grație eseului lui Cristi Petre. În ultimele cinci minute, două lovituri de pedeapsă, prima pentru un ofsaid, cealaltă la un placaj neregulamentar, au permis Rusiei să se impună cu 12-6.

Georgia - România 22-7
9 februarie 2008

Doar trei ”stranieri” au fost solicitați pentru acest meci - Marius Tincu, Alin Coste și Paulică Ion -, iar rezultatul este elocvent. La pauză, Georgia a avut 10-7 și nimic nu anunța ceea ce avea să se întâmple în următoarele 40 de minute (poate doar statistica, una care indică faptul că ”stejarii” fac, de regulă, o repriză bună și una proastă). Cum a fost egalitate, 1-1, la eseuri marcate, rezultă că România a pierdut din cauza indisciplinei jucătorilor săi. Cu toate că a marcat un eseu, Tincu a fost scos ”țap ispășitor” după acest meci... Și aceasta deși neozeelandezul Meachen, aflat la primul meci ca antrenor al României,  l-a pus să evolueze... flanker deși la Perpignan el juca taloner! 

România - Rusia 12-22
4 noiembrie 2007

În primul meci de după Cupa Mondială din Franța, România se prezintă fără majoritatea internaționalilor care activau în Hexagon. Aceștia, în frunte cu Sorin Socol, au anunțat că nu se mai prezintă la lot până nu este adus un antrenor străin cu nume, care să garanteze că FRR urmărește obținerea unor rezultate pozitive. Raportul la eseuri marcate (0-3) și rezultatul final spun totul despre cum s-a desfășurat acel meci.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite