Cum arată arenele care vor găzdui întrecerile din cadrul Jocurilor Olimpice. Brazilienii au mari probleme financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rio de Janeiro
Rio de Janeiro

Pregătirile pentru Jocurile Olimpice 2016, de la Rio de Janeiro se află pe ultima sută de metri, majoritatea locaţiilor în care se vor desfăşura competiţiile fiind aproape finalizate.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice, Carlos Arthur Nuzman, care este totodată şi şeful olimpismului brazilian, anunţa cu mândrie că 80% dintre proiectele olimpice ale metropolei braziliene au fost încheiate, procent mai mare decât în cazul altor gazde ale competiţiei. Aprig contestatar al organizării Cupei Mondiale, în urmă cu doi ani, fostul fotbalist Romário, actualmente senator ales chiar în circumscripţia Rio de Janeiro, şi-a schimbat radical discursul. „Cupa Mondială din 2014 a fost cel mai mare jaf din istoria naţiunii, dar Olimpiada e altceva. Totul a fost planificat în mod profesionist. Cred că oraşul nostru are şanse să găzduiască cea mai bună ediţie din istoria competiţiei”, a declarat recent fostul atacant, la una din vizitele pe care le-a efectuat pe şantier. 

Între timp, brazilienii au anunţat că lucrările au fost finalizate în proporţie de 95%, astfel că nu mai pot apărea surprize neplăcute.

Reduceri de 30% în anumite sectoare

Rio de Janeiro

Cu toate acestea, anul 2015 n-a fost unul tocmai roz pentru organizatori, fiind marcat de corupţie, reduceri bugetare şi recesiune. Scandalul de corupţie legat de gigantul Petrobras a aruncat ţara în cea mai gravă criză politică de la revenirea democraţiei în urmă cu 30 de ani. Din cauza dificultăţilor economiei braziliene, organizatorii au anunţat reduceri de până la 30% în anumite sectoare. Cea mai îngrijorătoare este situaţia liniei de metrou ce va lega zona Ipanema de cartierul Barra da Tijuca. 

Pentru ca linia de metrou să fie gata până la ceremonia de deschidere, programată la 5 august, ar mai fi nevoie de o finanţare suplimentară de circa 250 de milioane de dolari, bani care nu s-au găsit momentan. Altă problemă a apărut recent, odată cu retragerea companiei Aggreko, ce urma să furnizeze energie electrică pe durata Jocurilor Olimpice. De asemenea, guvernul statului Rio intenţionează să cheltuiască în jur de 129 de milioane de dolari pentru securitatea Jocurilor, forţele de ordine urmând să ajungă la 80.000 de persoane. Comparativ, în jur de 40.000 de agenţi au fost desfăşuraţi pentru ediţia precedentă a competiţiei, găzduită de Londra.

Stadiul lucrărilor de infrastructură

Parcul Olimpic Barra da Tijuca: 95%

Carioca Arena 1: 96%
Carioca Arena 2: 97%


Carioca Arena 3: 98%
Rio Olympic Velodrome: 76%
Olympic Tennis Centre: 90% 
Future Arena: 100%
Olympic Aquatics Stadium: 96%
Centrul Internaţional Media: 100%
Hotel: 88%
Olympic Golf Course: 100%

image


Satul Olimpic şi Paralimpic: 97%

Rio de Janeiro

Parcul Olimpic Deodoro: 95%

Mountain Bike Centre:100%
Olympic BMX Centre: 100%
Whitewater Stadium: 100%
Olympic Hockey Centre: 99%
Arena Tineretului: 75%

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite