Cum analizează Pompiliu Popescu, fostul medic al naţionalei României, cazul Eriksen: „Sunt şanse, din precauţie, să nu mai intre pe teren”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Eriksen prăbuşit pe teren - meciul Danemarca - Finlanda - EURO 2020 - 12 iun 2021 / FOTO EPA - EFE
Christian Eriksen prăbuşit pe teren - meciul Danemarca - Finlanda - EURO 2020 - 12 iun 2021 / FOTO EPA - EFE

Pompiliu Popescu, fost medic al naţionalei României, a comentat incidentul petrecut în timpul partidei Danemarca - Finlanda de la Euro 2020, când danezul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren, fiind nevoie de intervenţia rapidă a medicilor.

„Cred că a făcut un stop cardiac, mai mult ca sigur asta a fost. În cele din urmă, după 17 minute s-a reuşit resuscitarea lui şi reluarea spontană a funcţiilor vitale, respectiv respiraţie, circulaţie. Intervenţia trebuie să se facă în primele 3 minute, altfel creierul nu mai primeşte oxigen şi moare. 

Se poate face inclusiv defibrilarea, se generează pornirea inimii pentru pomparea sângelui în creier, dar se poate face şi resuscitarea prin manevrele clasice de masaj cardiac şi respiraţie. 

E foarte important ce se întâmplă în urma acestui stop cardiac, ce afecţiune nu a putut fi depistată de analizele obligatorii cerute de UEFA. Pe primul loc e prevenirea morţii subite în fotbal, e o temă cunoscută.

Sunt şanse ca, din precauţie, să nu mai intre pe teren. Evident, e posibil să revină. În general, în situaţia lui, cu prăbuşirea fără contact fizic, sunt şanse mici să mai revină. 

Medicina e limitată. Sunt afecţiuni oculte, virtuale, care nu se manifestă, nu le detectezi uşor. Aceste afecţiuni oculte pot să se manifeste în orice moment neaşteptat al vieţii sau activităţii unui fotbalist, au fost cazuri în care au murit şi prin hotel”, a spus Pompiliu Popescu, la Telekom Sport.

Citeşte şi:

Un fost medic al naţionalei Angliei explică de ce intervenţia pentru salvarea lui Eriksen a fost perfectă

Danemarca era în atac, la faza în care Eriksen s-a prăbuşit pe teren, în minutul 43. Un jucător al gazdelor a executat un aut de pe partea stângă, trimiţând mingea către Eriksen. Fotbalistul echipei Inter Milano a părut că trimite înapoi mingea, apoi s-a prăbuşit pe gazon cu faţa în jos. Jucătorii celor două echipe şi arbitrul au recţionat imediat, realizând că s-a întâmplat ceva grav şi au chemat medicii pe teren.

Jucătorii danezi au făcut un zid în jurul medicilor, pentru a-şi proteja coechipierul, asupra căruia se intervenea cu defribilatorul, iar unii se rugau.

Eriksen a fost scos de pe teren cu targa, aceasta fiind camuflată aproape total de un material alb ţinut în jur de personalul medical, pentru a nu se vedea în interior. Totuşi, în social media au apărut imagini cu Eriksen pe targă, în care jucătorul părea conştient.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite