FOTO Culisele alegerii noului şef al COSR: cum a reuşit Mihai Covaliu să câştige alegerile în faţa Gabrielei Szabo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Covaliu s-a impus în cursa cu Gabriela Szabo pentru preşedinţia COSR, devenind şef al olimpismului românesc pentru următorii patru ani. Ministrul Elisabeta Lipă susţine că votul a fost de data aceasta corect.

Mihai Covaliu (39 de ani) este alesul-supriză al şefilor de federaţii în disputa cu Gabriela Szabo pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Fostul campion olimpic s-a impus în urma unui scrutin organizat pe bune, cum s-a exprimat Elisabeta Lipă.
Şedinţa alegerii noului preşedinte al COSR a început la ora 11.00. În spiritul olimpismului românesc, presa a fost evacuată din sală după doar 15 minute, pentru ca eventualele rufe murdare să nu fie expuse public. O măsură inutilă, pentru că informaţiile oricum curgeau din interior, iar despre rufe sau atacuri murdare nu a fost cazul. Mihai Covaliu şi Gabriela Szabo s-au prezentat în faţa electorilor cu două discursuri banale, orientate spre binele şi dezvoltarea sportului românesc. Senzaţia generală a fost că niciunul dintre discursuri nu a schimbat în mod decisiv opinia vreunui alegător, care veniseră de acasă decişi asupra candidatului pe care să pună ştampila.

Apropo de ştampile, pentru prima dată în istoria COSR s-au folosit cabine de vot, astfel că alegerea a fost chiar secretă. Ieşită la o pauză de ţigară, Elisabeta Lipă, Ministru Tineretului şi Sportului, explica de ce anunţarea câştigătoului durează atât de mult: “Acum se votează pe bune, nu ca data trecută....”. Lipă se referea, bineînţeles, la lupta pierdută în urmă cu doi ani în faţa lui Alin Petrache şi a lui Octavian Bellu, când s-a vorbit de o puternică influenţa politică. 

Indiferent de cât de corecte au fost alegerile sau nu, cert e că numărătoarea voturilor pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinţi şi membri ai Comitetului Executiv a fost un coşmar pentru toţi cei prezenţi la sediul COSR, reprezentanţi de federaţii şi oameni de presă, care se lungiseră pe scări de oboseală. Ca-n piesele lui Caragiale, “cu două la primărie şi două la prefectură”,  numărătoarea s-a întins pe mai bine de trei ore, dar din sală începuse deja să prindă contur numele noului preşedinte: “E Cova!”. Dacă fostul scrimer mai ieşea din sală pentru o gură de aer, Gabriela Szabo a rămas aproape lipită de scaunul ei.
După mai bine de şase ore de la începutul şedinţei au venit şi primele rezultatele oficiale: 128 Covaliu, 68 Szabo. Cu două treimi dintre voturi, campionul olimpic de la Sydney îşi asigura fotoliul de preşedinte al COSR pentru următorii patru ani. Văzută ca o reprezentantă a sistemului politic, sau mai degrabă a PSD-ului, fosta uriaşă atletă suferea o înfrângere zdrobitoare.

Nicu Vlad s-a retras
La vicepreşedinţi, Alexandru Dedu, Sorin Babii, Camelia Potec şi Nicu Vlad s-au înscris pentru cele două locuri vacante, o a treia poziţie fiind din oficiu ocupată de Octavian Morariu. În ziua votului, şeful de la haltere, Nicu Vlad, a anunţat că se retrage din cursă. Cu trei candidaţi rămaşi pe două locuri, singurul perdant a fost Sorin Babii.

Numărătoarea votului a durat atât de mult pentru că de data aceasta au fost alegeri pe bune Elisabeta Lipă, ministru al Tineretului şi Sportului Cuvântul cu care am încheiat speech-ul de prezentare va fi la ordinea zilei, "împreună", pentru că împreună îmi doresc să reuşim şi să punem umărul la redresarea sportului românesc. Mihai Covaliu, preşedinte COSR


Al 17-lea preşedinte COSR
Mihai Covaliu a împlinit 39 de ani în 5 noiembrie şi, din 2013, a fost preşedintele FR Scrimă, singura federaţie care a obţinut, prin echipa feminină de spadă, o medalie de aur la JO de la Rio.
În cariera de sabrer a fost campion olimpic în 2000 şi medaliat cu bronz în 2008, precum şi campion mondial în 2005, respectiv campion european în 2006, având alte opt medalii de argint sau bronz în competiţiile mondiale sau europene.
În paralel cu şefia FR Scrimă, Covaliu a fost şi antrenorul lotului masculin de sabie al României, cu care a obţinut argintul la JO din 2012, precum şi titlul mondial în 2009.
El şi-a încheiat cariera sportivă în 2008, iar cinci ani mai târziu a intrat în Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.
Covaliu este al 17-lea preşedinte din istoria de 102 ani a COSR. Forul a fost condus până la 29 august de Alin Petrache, care a demisionat motivând insuccesul delegaţiei României la JO de la Rio, unde s-au cucerit doar cinci medalii. După demisia lui Alin Petrache, COSR a fost condus interimar de vicepreşedintele Nicu Vlad, care este şi preşedinte al Federaţiei Române de Haltere.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite