CTP, indignat de cazul Osaka: Ce a spus despre Naomi după retragerea ei de la French Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CTP

Cristian Tudor Popescu, de obicei, un tip dur, foarte exigent în aprecierile sale, a avut, de această dată, o reacţie plină de înţelegere, în cazul fostului lider mondial.

Naomi Osaka (2 WTA) a încheiat socotelile cu French Open 2021 după primul meci, cel câştigat în faţa Patriciei Ţig. Nu pentru că ar fi fost învinsă pe teren, ci pentru că depresia şi momentul dificil pe care îl traversează din punct de vedere mental au pus-o la pământ.

Dacă lumea tenisului a criticat decizia japonezei de a sări peste conferinţele de presă de la French Open, după cum „Adevărul“ a scris aici, Cristian Tudor Popescu, un împătimit al tenisului, a avut o altă înterpretare a situaţiei. Într-o intervenţie la Digi 24, reputatul jurnalist a încercat să explice de ce o sportivă de talia lui Osaka ar recurge la un gest disperat, cum a fost retragerea de la French Open.

Ce a spus Cristian Tudor Popescu?

*Un jurnalist este o persoană care pune tot timpul întrebări neplăcute, ba chiar întrebări rele. Asta e fişa postului nostru, să punem tot timpul probleme şi întrebări neplăcute. Asta face şi presa la astfel de conferinţe de presă, am văzut atâtea. Sunt momente de mare tensiune şi de enervare pentru un jucător sau jucătoare, mai ales când pierde un meci şi trebuie să răspundă unor întrebări.

*Starea, după ce pierzi un meci şi te gândeşti «Trebuie să explic acum şi de ce am pierdut», e foarte proastă! E greu de suportat aşa ceva. Am văzut recent o astfel de situaţie la Serena Williams. După ce a pierdut a fost întrebată de un jurnalist la conferinţa de presă «Şi retragerea pe când? Când te gândeşti la retragere?». Serena a încercat să spună ceva, după care a izbucnit în plâns şi a refuzat să mai răspundă la conferinţa de presă. 

*Spunea Osaka că a-i pune întrebări după ce a pierdut grav un meci e ca şi cum ai lovi într-un om căzut. Şi are dreptate, din punctul acesta de vedere. Alţi jucători sau jucătoare, ca Nadal, Barty sau Medvedev, s-au pronunţat în legătură cu această situaţie şi au spus «Domnule, noi considerăm că presa trebuie să-şi facă datoria şi trebuie susţinută în această activitate. Nu avem probleme de rezistenţă mentală la astfel de conferinţe, ne descurcăm». Dar nici nu au criticat decizia lui Naomi, au spus că o înţeleg.

*Avem un caz. Acestă fată chiar are probleme mentale. Ceea ce nu înseamnă că e nebună. Domnule, nici vorbă de aşa ceva! Este o gândire profund greşită şi agresivă. Aşa cum sunt atâţia oameni care suferă de depresie, una dintre cele mai comune afecţiuni în clipa de faţă, iată că Naomi Osaka este una dintre ele.

*Să ne amintim cum în 2018, după manifestările sălbatice ale Serenei Williams la adresa arbitrului, la finala aceea celebră de la US Open, pur şi simplu a fost şocată de urletele Serenei. A izbucnit în plâns, nu suportă. Este un om sensibil, se şi vede că nu are capacitatea de a susţine relaţii sociale şi conversaţii. Ea este jucătoare profesionistă, important e să joace foarte bine, nu să vorbească.

*Eu zic că este corect ca un jucător care, ca în cazul Naomi Osaka, refuză să vină la conferinţa de presă de după meci să fie amendat. E vorba de contracte cu media, sponsori, publicitate. A nu veni, mai ales o jucătoare de nivelul ei, înseamnă pentru organizatori o pierdere financiară. Ea poate fi compresată prin amendă. 

*Dar să o ameninţi cu descalificarea, pentru că regulamentul prevede şi asta... Dacă nu vii la prima conferinţă, te amendez, dacă nu vii la a doua te amendez, dacă nu vii la a treia, atunci eşti descalificată din turneu. Aşa ceva mi se pare profund nedrept! Cum să descalifici jucătorul pentru asta? Cum să îi pui pe acelaşi plan pe Djokovici, care a fost descalificat corect pentru că a lovit un arbitru, şi o fată foarte sensibilă care suportă greu ieşirile în public? Aşa este firea ei, ăsta e mentalul ei. Este o regulă profund nedreaptă. Da, amendezi jucătorul sau jucătoarea, dar nu o descalifici. Asta trebuie schimbată!

CITEŞTE ŞI:

French Open, blestemat: S-a retras şi Kvitova, semifinalista de anul trecut. Motivul deciziei

Osaka a zguduit lumea tenisului: Cum e comentată retragerea ei de la French Open de legendele sportului

Naomi Osaka, făcută de râs de sora ei: Cum a comis-o Mari printr-o postare ştearsă ulterior

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite