CTP, editorial acid despre fotbal şi tenis: Sfat pentru Halep, critici pentru „tovarăşul Rădoi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CTP

Cristian Tudor Popescu a comentat ultimele evenimente din lumea sportului românesc: duminică, jucătoarele tricolore au părăsit, în corpore, Indian Wells, iar naţionala de fotbal a ajuns în mijlocul unui scandal, după înfrângerea cu Germania (1-2).

Cristian Tudor Popescu a vorbit, în ultimii ani, aproape exclusiv despre tenis, dar urmăreşte cu atenţie şi ce ţine de fotbalul românesc. 

Dovadă ultimul său editorial apărut în „Gazeta Sporturilor“, în care reputatul comentator s-a referit atât la meciurile Soranei Cîrstea şi Simonei Halep de la Indian Wells, cât şi la situaţia naţionalei de fotbal, după eşecul de la Hamburg.

Dacă în ceea ce priveşte tenisul, observaţiile lui Cristian Tudor Popescu au fost pur tehnice, când a trecut la fotbal, el a criticat comportamentul selecţionerului Mirel Rădoi. Duminică seară, în conferinţa de dinaintea meciului cu Armenia (luni, ora 21.45, Pro TV), selecţionerul l-a chemat pe Andrei Ivan în faţa jurnaliştilor, astfel încât fotbalistul Craiovei să zică, de faţa cu toată presa, că, într-adevăr, el l-a scăpat din marcaj pe Thomas Muller, la golul de 2-1, deşi ştia că trebuie să-l urmărească pe vârful nemţilor!

Ce a scris Cristian Tudor Popescu?

*Joc de mare calitate al Soranei Cîrstea în faţa mult mai titratei Elina Svitolina. Capul de serie 4 la Indian Wells a făcut eforturi uneori disperate pentru a rezista tirului susţinut al româncei. 

*Îmi vor rămâne în minte strigătele scoase pe lovituri de cele două: ale Svitolinei, gemute şi lungi, ale Soranei, scurte şi intense, ca la karate, aşa cum erau şi loviturile ei. 

*Aflată într-o perioadă fastă a carierei, Sorana elaborează mai mult cunoscutul ei stil one hit-one point, folosind stopul în toiul unui schimb tare, sau mingea înălţată şi efecte suplimentare pentru a rupe ritmul. Până în ultima clipă, în tie-break-ul setului decisiv, Sorana a avut şansa de a câştiga. N-a fost să fie, dar a jucat tenis adevărat.

*Simona a fost capabilă să-i facă faţă lui Sasnovich! Oricât de ciudat sună, aşa au stat lucrurile: numărul 100 mondial, Aliaksandra, se găseşte într-un moment de transă, sau „zonă”, cum se zice în NBA, când baschetbalistul strigă  excitat spre antrenor: „Vezi, nu reuşesc să greşesc!”. 

*Punctul mai slab al Simonei a fost serviciul, care i-a permis lui Sasnovich să ia des iniţiativa şi să domine punctul. În schimb, în jocul din câmp, Halep a răspuns tare, parte în parte, ritmului drăcesc de lovituri împuşcate care veneau peste ea. A izbutit să revină, de la 3-5, în primul set, de la 0-2, în al doilea, i-a creat situaţii dificile adversarei, dar Sasnovich şi-a păstrat concentrarea beton, aşa cum n-am văzut-o niciodată până la cei 27 de ani împliniţi. 

*Această înfrângere strânsă nu trebuie s-o deturneze pe Simona de la ce joacă acum, mai ascuţit, mai agresiv, cu sfatul lui Adrian Marcu. Mi se pare calea cea bună. 

*Nici Naţionala de fotbal a României n-a jucat rău cu Germania. A pierdut, la un gol, dar a jucat fotbal. Acesta fiind motivul pentru care l-am susţinut în primăvară pe selecţionerul Mirel Rădoi.

*Nu am însă cum să susţin discursul lamentabil al lui Rădoi la întrebările jurnaliştilor privind prestaţia introdusului Ivan, vinovat pentru golul lui Müller. Tânărul selecţioner a replicat ca un prim-secretar ceauşist care îşi „apără” echipa din judeţ: „Vreţi să-l decapităm? Îl decapităm pe Ivan. Aţi făcut-o şi cu Marković. Urmează Puşcaş. Apoi îl vom decapita pe Keşeru. Pe ăştia mici noi încercăm să-i creştem, voi daţi-le la cap! Voi aveţi un target, acela de a distruge jucătorii”. 

*Ce verbe! Decapitat, dat la cap, distruge. Nu, tov. Rădoi, presa nu taie nimănui capul, dar nici nu mângâie pe cap, presa întreabă şi datoria ei e să întrebe ce nu-ţi convine să auzi. Să apese pe rană. Iar dumneata să răspunzi, civilizat şi la obiect, dacă se poate, nu numai jurnaliştilor, ci şi publicului, suporterilor care iubesc Naţionala şi nu încetează să spere. 

*Culmea a atins-o dl Rădoi când l-a chemat pe jucătorul Andrei Ivan să răspundă el jurnaliştilor. Nu cred că un conducător trebuie să facă asta niciodată! El alcătuieşte echipa, el stabileşte tactica, el dă socoteală pentru rezultat şi pentru ce s-a jucat în realitate, pe teren. Nu să încerce să împrăştie răspunderea cu jucătorii.

*„Vreţi circ?”, a mai întrebat selecţionerul Rădoi. „Nu”, i-aş răspunde fără să stau pe gânduri, „vrem fotbal”. Diseară, cu Armenia, şi mai departe.

CLICK AICI PENTRU A CITI, INTEGRAL, EDITORIALUL LUI CTP

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite