CSU Asesoft Ploieşti a câştigat al zecelea titlu de campioană naţională la baschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asesoft e din nou campioană FOTO: Mirela Oprea
Asesoft e din nou campioană FOTO: Mirela Oprea

Echipa CSU Asesoft Ploieşti a câştigat, joi seara, trofeul Ligii Naţionale de Baschet Masculin, sezonul 2013-2014, după o confruntare finală plină de suspans cu rivala sa CS Municipal Oradea, în care s-a impus cu scorul general de 3-2.

Joi seara, peste 3.000 de spectatori au umplut până la refuz tribunele Sălii Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti. Echipa antrenată de Vladimir Arnautovic a câştigat meciul decisiv, cu scorul de 100-94 (28-28, 19-20, 23-21, 30-25) şi a închis finala sezonului 2013/2014.

Astfel, şi anul acesta, echipa CSU Asesoft Ploieşti a reuşit să-şi adjudece titlul de campioană a LNBM, trecându-şi astfel în cont cel de-al zecelea titlu naţional.

“Finala LNBM a fost extrem de spectaculoasă, iar faptul că s-a ajuns până la meciul decisiv demonstrează echilibrul de forţe dintre cele două finaliste. S-a văzut clar şi în evoluţia scorului din această seara că echipele din Ploieşti şi Oradea sunt foarte apropiate valoric. În cele din urmă, a câştigat echipa cu o mai mare experienţă, dar şi învinşii merită toate aprecierile. Ţin să felicit ambele finaliste pentru motivaţia puternică, pentru modul în care au jucat, cât şi pentru întreaga evoluţie din acest sezon prelungit până la maxim. De asemenea, trebuie spus că am avut o finală cu săli arhipline la toate meciurile, cum s-a întâmplat şi în această seară, ceea ce ne arată că baschetul este un sport foarte iubit şi apreciat. De altfel, valoarea competiţiei interne şi a interesului publicului sunt în continuă creştere. La fel şi nivelul investiţiilor, fapt care, alături de un management extrem de implicat, a contribuit şi la rezultatele celor două finaliste”, a declarat Horia Păun, Preşedintele Federaţiei Române de Baschet.

Campionatul Naţional de Baschet a fost fondat în 1950. Echipa care a câştigat cele mai multe titluri până în prezent este Dinamo Bucureşti, cu 22 de titluri naţionale, urmată îndeaproape de marea rivală Steaua Bucureşti, cu 21. În ultimii ani, însă, echipa CSU Asesoft Ploieşti a adunat 10 titluri, impunându-se de 7 ori consecutiv în Divizia A, din 2004 până în 2010, şi mai apoi în sezoanele din 2012, 2013 şi 2014. Din 2012, Divizia A a devenit Liga Naţională de Baschet Masculin.
CSU Asesoft Ploieşti este şi singura echipă din Romania care, în 2005, a câştigat o competiţie europeană inter-cluburi, FIBA Europe Cup.

csu asesoft ploiesti FOTO Razvan Pasarica

Meciul decisiv din finala LNBM a făcut ca Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti să devină neîncăpătoare, joi seara, peste 3.000 de fani venind să-şi încurajeze favoriţii şi să se bucure de un spectacol baschetbalistic. Şi nu au avut ce regreta, CSU Asesoft Ploieşti si CSM Oradea fiind extrem de „darnice” la acest capitol. Cum era de aşteptat, miza jocului şi echilibrul valoric dintre echipe şi-au pus amprenta pe evoluţia scorului, ambele finaliste având perioade scurte când s-au aflat la conducere pe tabelă. Într-un final incandescent, experienţa ploieştenilor şi-a spus cuvântul şi gruparea prahoveană s-a impus cu scorul de 100-94, cucerind cel de-al 10-lea titlu şi declanşând o fiesta totală pe parchetul arenei „Olimpia”. 

Conform datelor oficiale, iată şi marcatorii din meciul de joi seară:
CSU Asesoft Ploieşti: Mohammed (27 p, 7 rec, 4 pase, 1 cap, 1 int), Lee (25 p, 5 rec, 1 pasă, 1 cap, 3 int), Burlacu (15 p, 4x3, 1 rec, 2 pase, 1 cap), Krapic (11 p, 1x3, 9 rec, 1 pasa), Flowers (11 p, 5 rec, 3 pase, 1 int), Adamovic (6 p, 2 pase) şi Popovic (5 p, 1x3, 3 rec, 1 pasă, 1 int). A mai evoluat Guţoaia (1 rec).

CS Municipal Oradea: Markovic (21 p, 5x3, 1 rec, 1 int), Franklin (15 p, 1x3, 4 rec, 5 pase), Dillon (14 p, 6 rec, 5 pase, 1 cap, 2 int), Nicoară (13 p, 6 rec), Subotic (13 p, 2x3, 5 rec), Denison (11 p, 6 rec, 1 pasă, 1 int), Hallik (7 p, 1x3, 1 rec). A mai jucat Popescu (2 rec, 4 pase) si Ţibîrnă (1 rec).

Reamintim că în primele patru partide ale finalei LNBM s-au înregistrat următoarele rezultate:
CSU Asesoft Ploieşti – CS Municipal Oradea 93-105
CSU Asesoft Ploieşti – CS Municipal Oradea 95-76
CS Municipal Oradea - CSU Asesoft Ploieşti 80-88
CS Municipal Oradea - CSU Asesoft Ploieşti 87-81

DECLARAŢII
Vladimir Arnautovic (antrenor CSU Asesoft Ploieşti): „A fost foarte greu... Am reuşit să controlăm jocul bine, dar nu am reuşit să ne desprindem. Am avut de câteva ori 3-4-5 puncte avans, dar Oradea este o echipă foarte bună, care ne-a dat o replică foarte puternică. Am aşteptat să greşească ei mai mult, cum probabil se aşteptau şi ei ca noi să greşim. Am fost concentraţi până la capăt şi, în cele din urmă, am fost mai buni un pic şi ne-am impus. De asemenea, pentru public, meciul a fost foarte frumos, cu un baschet de calitate. Ma bucur că am câştigat şi pentru sezonul următor ne dorim să jucăm tot în EuroCup.”

Cristian Achim (antrenor CSM Oradea): „Au fost niste meciuri deosebite şi felicit ambele echipe pentru baschetul practicat şi pentru risipa de energie. Felicit echipa adversă pentru victorie, CSU Asesoft Ploieşti este o echipă redutabilă, dar vreau să-i felicit şi pe băieţii mei, care formează o echipă la fel de puternică şi merită tot ce este mai bun. Cred că am demonstrat că merităm să jucăm această finala. Anul viitor vom vedea ce va fi, însă este clar că abia ni s-a deschis apetitul.”

Cătălin Burlacu (căpitanul campioanei en-titre, care are în palmares 10 titluri naţionale): „Mi-am dorit enorm acest titlu cu numărul 10. Vreau să dedic această victorie întregii mele familii şi tuturor celor care m-au susţinut. Vreau să mulţumesc şi echipei pentru efortul susţinut din acest play-off foarte disputat. În seara asta, am avut câştig de cauză în cele din urmă, probabil şi datorită plusului de experienţă, care şi-a spus cuvântul pe final. Sunt un om fericit şi împlinit. Am intrat şi eu în rândul jucătorilor români care au obţinut 10 titluri naţionale. Nu în ultimul rând, mulţumesc acestor fani minunaţi care au venit în număr mare să ne susţină şi să ne fie alături. Cred că am demonstrat încă o dată că suntem cei mai buni din România!”

asesoft

Titus Nicoară (extremă de forţă, CSM Oradea şi component al naţionalei României): „Cred că am demonstrat că meritam să fim aici, în finală. Am arătat un baschet bun în acest sezon. Am dat totul şi am făcut o figură foarte frumoasă până în ultimele minute de joc. Poate experienţa, poate valoarea individuală, au făcut diferenţa dintre noi la final. Meciul decisiv a fost extrem de încrâncenat, cu mai multe puncte înscrise decât mă aşteptam. Pe final, au fost mai lucizi decât noi şi au marcat coşuri grele când a trebuit, în momentele cheie din ultimele minute. Acum am nevoie de o pauză, niciodată nu am jucat un sezon atât de lung.”

Adrian Guţoaia (extremă, CSU Asesoft Ploieşti şi component al naţionalei României): „Este extraordinar şi mă bucur că am reuşit să jucăm bine în meciul decisiv. A fost un meci echilibrat şi plin de emoţii, dar la final noi am devenit campioni. Suntem fericiţi că am obţinut cel de-al 10-lea titlu naţional. Cred că a fost foarte frumos şi pentru fani că s-a ajuns la meciul decisiv. Până la urma, am învins şi am ieşit campioni, asta contează cel mai mult. Le mulţumim fanilor că au fost alături de noi şi ne-au sprijinit în momente importante.”

Daniel Popescu (coordonator de joc, CSM Oradea, component al naţionalei României):  „Am adus finala aceasta în decisiv şi ne doream foarte tare să câştigăm. Însă, CSU Asesoft Ploiesti este o echipă foarte tare, este campioana ţării de foarte mulţi ani. Totuşi, cred ca am dat o replică pe masură şi am demonstrat că merităm locul în finala. Anul acesta n-a fost să fie, poate la anul...”


În urma rezultatelor înregistrate în meciurile din finală, iată şi CLASAMENTUL FINAL al LNBM, sezonul 2013/2014:
1. CSU Asesoft Ploieşti
2. CSM Oradea
3. BC Mures Tg. Mureş
4. U-Mobitelco BT Cluj-Napoca
5. CSU Atlassib Sibiu
6. BCM U Piteşti
7. SCM U Craiova
8. Energia Rovinari
9.  Steaua CSM Eximbank
10. BC Timişoara
11. Gaz Metan Mediaş
12. BC Timba Timişoara
13. Concordia Chiajna
14. BC Farul Constanţa

Despre Federaţia Română de Baschet
Federaţia Română de Baschet a fost fondata în anul 1931 şi este membru fondator al Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA) din anul 1932. Federaţia Română de Baschet organizează, îndrumă şi dezvoltă baschetul, promovând acest sport în România şi la nivel internaţional.Federaţia Română de Baschet este constituită din cluburile şi asociaţiile judeţene de baschet şi ale Municipiului Bucureşti. La începutul anului 2013, Federaţia avea înregistrate 248 de cluburi cu echipe de baschet.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite