Cristoph Daum, la judecata oamenilor de fotbal din România.  De la „drogangiu“, „prostituat“ sau „Führer“ la „bun motivator“ şi „antrenor cu ştaif“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numirea tehnicianului german în vârstă de 63 de ani pe banca echipei naţionale a României a provocat un val de critici, dar şi aprecieri din partea oamenilor de fotbal din ţară.

Christoph Daum este antrenorul desemnat să califice România la Campionatul Mondial din Rusia, ediţia 2018. Aducerea unui selecţioner străin n-a fost însă pe placul tuturor şi a dat prilejul unor răfuieli publice.

Contestatarii lui Daum sunt însă mai degrabă contestatarii actualei conduceri a Federaţiei Române de Fotbal, ei folosindu-se de acest moment pentru a lovi în Răzvan Burleanu şi echipa sa. Dincolo de asta, este mai mult decât evident şi faptul că între Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal, forurile care conduc fotbalul românesc, există o ruptură cvasitotală. De altfel, Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii nici n-a participat la investirea lui Daum, iar cluburile de Liga I, ale căror interese le reprezintă nu au fost de acord cu aducerea neamţului. Vizavi de Daum există însă şi destule opinii pozitive, venite în special de la oameni cu capul pe umeri, precum Mircea Lucescu. Dorinel Munteanu ori Gigi Mulţescu, personaje care stau departe de lupta de interes din fotbalul nostru.

OPINII FAVORABILE

Helmuth Duckadam: „Eu am o părere bună despre acest Christoph Daum. E un antrenor cu rezultate. Mai departe, faptul că Burleanu a făcut totul de capul lui şi nu s-a consultat cu nimeni e o altă poveste. Poate fi şi un lucru bun cu venirea lui Christoph Daum. Părerea mea e că unii jucători prea au fost cocoloşiţi. Au avut valoare când au plecat din România, dar, ajungând în străinătate, nu au mai jucat”

Mircea Lucescu: „E un antrenor cu foarte multă experienţă. În perioada în care eram eu în Turcia antrena şi el acolo. E un antrenor care a obţinut multe succese. Cred că e la vârsta la care poate să fie selecţioner. E un antrenor respectat pentru seriozitatea cu care a antrenat echipele în campionate importante. Eu sunt convins că poate să treacă peste faptul că n-a mai antrenat doi ani. Dar acum depinde şi de ce n-a mai antrenat. Unii antrenori au nevoie de pauze în cariera de antrenor. Eu am trecut de la una la alta, am încercat să rămân în lumea fotbalului fără pauză. Mi-a fost teamă să nu mă obişnuiesc cu lenea. Dar nu toţi au acelaşi tip de temperament sau această putere de a o lua mereu de la capăt. Doi ani şi jumătate de pauză n-ar conta foarte mult pentru un antrenor cu experienţă”

Dorinel Munteanu: „Daum e un antrenor cu foarte mare experienţă şi cu rezultate indiscutabile. Faptul că nu a mai antrenat doi ani nu e o problemă. Sunt convins că, dacă i se va da timp, va avea rezultate. Nimeni nu poate garanta rezultatele, dar ştiu că va face treabă bună. În primul rând, Daum nu e omul compromisurilor. E genul de om care face atmosferă foarte bună în vestiar, dar pe baza disciplinei. La el, cine greşeşte, plăteşte. La el, profesionalismul e totul”

Sergiu Radu: „Este un antrenor cu care am lucrat cât am fost la Köln. E un adevărat profesionist în ceea ce priveşte pregătirea meciurilor, pregătirea echipei. Dar la naţională nu ştiu, pentru că nu a lucrat până acum la o echipă naţională. Probabil că va fi şi pentru el ceva nou, însă din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, este unul dintre antrenorii care într-adevăr au făcut performanţe în fotbalul german. Este un om care o să îşi imprime stilul lui, acesta este un lucru bun, din punctul meu de vedere, pentru că toţi jucătorii care sunt la echipa naţională o să plece de la zero. Nimeni nu mai este sigur de locul lui de titular”

Vasile Miriuţă: „Eu am jucat în Bundesliga când era antrenor la Leverkusen. Am jucat contra echipei lui. E un antrenor cu experienţă, e serios, un bun motivator. Eu zic că e o alegere bună şi va fi foarte bine că el va veni cu o altă mentalitate, cu disciplină. Şi cred că va alege jucătorii cei mai potriviţi care să joace la echipa naţională. Nu mai contează că joacă la Steaua sau la o echipă mare”

Gigi Mulţescu: „Este un antrenor cu ştaif, un antrenor cu experienţă. Chiar l-am ajutat să câştige un campionat, am învins rivala lor. A venit după meci şi mi-a mulţumit. E un antrenor foarte bun, cu rezultate foarte bune şi, mai mult decât atât, ce e cel mai important e că echipa lui juca. În primul rând e un antrenor valoros, dar e într-o ţară străină şi va trebui să facă o echipă naţională”

OPINII CRITICE

Cornel Dinu: „Părerea mea e că va fi foarte greu, aproape imposibil să reuşească o calificare la Mondial. El e un antrenor de echipe de club. Acest băiat venit din Germania are o faţă de Führer tăvălit după ce explodează grenada şi se varsă benzina peste el. Va fi foarte greu să formeze o echipă competitivă la echipa naţională a României”

Gigi Becali: „El are un CV impresionant, dar nu ştiu dacă este un antrenor bun. Este un «drogangiu» şi un prostituat. Faţa lui nu îmi inspiră încredere. Nu sunt de acord cu salariul lui. Cine eşti tu să primeşti atâţia bani într-o ţară în care lumea moare de foame? Contează dacă ne duce la Mondial, dacă ia un milion de euro pe an? Nu ştim dacă ne va califica. La Mondial poate ne califica Walter Zenga, care cunoaşte fotbalul românesc şi e român. Sau Dorinel Munteanu sau oricare antrenor român. Un român se înţelegea mai bine cu jucătorii”

Ionel Ganea: „Aşa cum a relatat şi Florin Prunea, acest Daum a avut ceva probleme cu «făina», după aceea a fost concediat de la Leverkusen, a fost şi prin Turcia. Rezultate are, dar a lipsit câţiva ani din fotbal, iar acest lucru contează. Cel mai important pentru un selecţioner este să cunoască jucătorii din campionatul nostru”

Marius Şumudică: „A fost pus un antrenor care nu a mai antrenat de trei ani şi care apleca nasul în farfurie. Asta e, ne ducem crucea. Suntem într-o mizerie. Nu doar fotbalul românesc, ci şi societatea!”

Ilie Dumitrescu: „L-au adus foarte târziu pe Daum, nu are timp să cunoască jucătorii înainte de preliminarii. În momentul ăsta, dacă îl întrebi ce jucător român cunoaşte, o să spună de Sergiu Radu, pe care l-a antrenat, sau de Ionuţ Lupescu!”

Florin Prunea: „Burleanu nu are nici o treabă cu fenomenul. Ce trofee recente are domnul Daum? Lui îi place să tragă pe nas, hai să fim serioşi! Noi vorbim de certitudini, ce formaţii a antrenat Daum în ultimii ani? El nu a antrenat niciodată o echipă naţională”
Ioan Andone: „Până la urmă e decizia lui Burleanu. E dureros ca un preşedinte de Federaţie care să n-aibă habar de fotbal decât foarte puţin. Face alegeri proaste. Nu înţelege că un selecţioner trebuie ales de Comisia Tehnică. Dom'le, ce soluţii sunt, cinci variante, ăsta şi ăsta, lasă-i pe ăia să discute. Profesioniştii cu profesioniştii. Un antrenor de club faţă de un antrenor de echipa naţională e altceva. Eu sunt convins că Daum nici nu citeşte ziarele, nici nu-l interesează ce vorbim noi despre el. El o să ştie alea ale lui, alea nemţeşti, îşi aduce doi colaboratori care vor şti totul şi bravo lui, dacă reuşeşte să ne califice. Dacă nu, trebuia să lase un român!”

A venit Verkempinck, a plecat Isăilă

Tehnicianul belgian Rudi Verkempinck (50 de ani) va fi secundul lui Christoph Daum la echipa naţională, el semnând un contract până în 2018. Rudi Verkempinck a afirmat că are experienţă cu jucători români, după ce i-a pregătit pe Dorinel Munteanu şi Tibor Selymes la Cercle Brugge. „Îl cunosc pe domnul Daum de cinci ani, lucrând împreună la două echipe de club. Amândoi împărtăşim aceeaşi filozofie, dintr-o jumătate de cuvânt ştiu deja ce vrea”, a declarat Rudi Verkempinck. Unul dintre secunzii lui Anghel Iordănescu, Daniel Isăilă (44 de ani), a decis să părăsească staff-ul naţionalei: „Am discutat anterior cu domnul preşedinte, cu Burleanu, şi am căzut de acord ca să continuăm, că urma să iau contact cu antrenorul principal, ca să mă cunoască, să ia cât mai multe informaţii despre jucători. Dar discuţia cu Daum a fost cu totul şi cu totul altceva. Am fost supus unui interviu de angajare şi a rămas că îmi dă un răspuns până miercuri. Eu în premieră anunţ că renunţ la echipa naţională în acest moment”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite