Crima care a îngrozit România, provocată de gestul unui patron de fotbal: „I-au scos ochii, i-au tăiat testiculele cu foarfeca...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O crimă desprinsă parcă din filmele de groază de la Hollywood a cutremurat România. Un om a fost ucis în torturi sălbatice în curtea unei celebre întreprinderi de textile.

Baronul Francisc Neumann, patronul echipei de fotbal UTA, pe care a înfiinţat-o în anul 1945, era un tip extrem de popular printre angajaţii fabricii sale de textile din Arad. În anul 1947, inflaţia creştea galopant, iar sindicatul comunist cerea săptămânal, iar mai apoi chiar zilnic, mărirea salariilor. 

La un moment dat, lui Neumann i-a venit o idee genială, dezvăluită peste decenii de celebrul scriitor Titus Popovici în romanul său autobiografic, "Disciplina dezordinii". "Domnilor, le-a spus baronul Neumann într-o zi, eu vă înţeleg şi ştiu că nu numai dorinţa dumneavoastră de-a demonstra muncitorilor că lupta de clasă se ascute zi de zi vă face să-mi cereţi aceste măriri de salariu, ci şi grija sinceră pentru muncitorii de la ITA. Deşi, desigur, ideologia dumneavoastră vă interzice să mă credeţi, la rândul meu sunt foarte preocupat de soarta lor. Eu pot să vă satisfac cererile, chiar dacă mi le-aţi prezenta din oră în oră. Ce-am rezolva? Muncitorii ar duce acasă mai multă hârtie. De aceea m-am gândit să vă plătesc în valută. Valuta e pânza. În afară de salariu, fiecare muncitor va primi lunar patru metri de pânză. În schimbul ei va lua, din piaţă, alimente de la ţărani. Ştiţi doar cum se caută produsele textile", scria Popovici. 

"Din luna aceea, muncitorii de la ITA (90% femei) au devenit principalii furnizori ai pieţei negre. Unitatea de monolit a clasei muncitoare era grav zdruncinată. Proletarii de la fabrica de vagoane întrebau: Bine, noi ce tain să cerem? Roţi de locomotivă? Atunci, tovarăşul prim-secretar şi-a dat seama că făcuse o gravă greşeală politică. S-a trasat imediat membrilor de partid de la ITA sarcina să convingă masa muncitoare să ceară ele, cu mânie revoluţionară, renunţarea la tain. Până la urmă s-a publicat un anunţ în ziarul Patriotul, semnat de toţi muncitorii de la ITA, indiferent de naţionalitate, care cereau renunţarea la tain. Când au aflat ce ar fi semnat, muncitoarele au încetat imediat lucrul şi s-au strâns în curtea fabricii, zbierând ca apucatele. Secretar de partid era un sârb, Svetozar Nedici, castrat, ziceau muncitoarele, deoarece era spân şi de-o grăsime puhavă. El a apărut în mijlocul femeilor dezlănţuite şi a început să ţină un discurs în care le cerea să dea dovadă de spirit revoluţionar. Şi copiilor ce le dăm să mănânce, spirit revoluţionar? Ce-i pasă, nu vedeţi ce gras e? Spune, câtă făină, câtă slănină, cât zahăr ai dosit acasă? Înghesuit, sufocat, Nedici a scos revolverul şi a tras un foc în aer. Atunci femeile s-au năpustit asupra lui şi l-au omorât în torturi sălbatice. I-au scos ochii, i-au tăiat testiculele cu foarfecele, i-au vârât ţigări aprinse în anus...Pe urmă au ieşit în stradă. Li s-a alăturat o mulţime de oameni...Au atacat sediul partidului muncitoresc, au aruncat portretele lui Stalin...Garnizoana sovietică din Cetate a fost chemată şi răscoala a fost înnăbuşită în faşă", a mai notat Popovici. 

Episodul a fost introdus de către Titus Popovici şi în scenariul serialului "Lumini şi umbre", mai puţin finalul sângeros, care nu ar fi trecut niciodată de cenzură. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite