Coronavirusul îşi alege victimele: De ce au murit mai mulţi oameni în Europa şi în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din păcate, mulţi români au kilograme în plus din cauza unui stil de viaţă nesănătos
Din păcate, mulţi români au kilograme în plus din cauza unui stil de viaţă nesănătos

Din ultimele studii realizate de americani şi de britanici, reiese că în România riscăm să avem un număr tot mai mare de decese, în urma pandemiei, din cauza unei probleme răspândite în populaţie.

În plină pandemie, a devenit şi mai important să avem grijă de sănătatea noastră. Deşi mulţi şarlatani promovează diverse suplimente, promiţând întărirea sistemului imunitar, în realitate, acest obiectiv nu se atinge stând în fotoliu şi luând pastile.

Sportul e cel mai bun medicament pe care îl avem, deocamdată, în lupta cu COVID-19! Pe lângă toate beneficiile mentale şi fizice pe care le oferă, activitatea fizică, efectuată în mod regulat, combate şi o altă problemă care a devenit şi mai periculoasă, în vremurile pe care le trăim. Vorbim despre obezitate. Considerată o boală, ea creşte, dramatic, riscul îmbolnăvirii şi pe cel al decesului, în cazul pacienţilor COVID-19. E concluzia la care au ajuns experţii, după ce au analizat mai multe studii.

Dovezile obţinute de Direcţia de Sănătate Publică din Anglia au arătat că, aproape mereu, kilogramele în plus cresc riscul internării în spital sau la Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID-19. Iar riscul creşte, cu cât aceste kilograme în plus sunt mai multe!

SUA şi UK, cei mai mulţi graşi, cei mai mulţi morţi

Cum obezitatea e o boală răspândită mai ales în Occident şi în Statele Unite, medicii şi oamenii de ştiinţă au stabilit o legătură directă între această problemă medicală şi rata mortalităţii care, în Europa şi în SUA, e mai mare, în cazul noului coronavirus. De exemplu, Marea Britanie e considerată ţara europeană cu cei mai mulţi graşi. Aici, 30% din oameni suferă de obezitate. Şi, în clasamentul deceselor provocate de COVID-19 în Europa, tocmai Marea Britanie ocupă primul loc, cu peste 45.000 de oameni răpuşi de COVID-19! 

Iar la nivel mondial, SUA (o altă ţară în care obezitatea face ravagii, afectând 40% din populaţie) conduce detaşat, în clasamentul deceselor provocate de COVID-19, cu aproape 150.000 de morţi.

Văzând aceste cifre, experţii au ajuns la concluzia că numărul mare de oameni graşi din ţările dezvoltate poate fi o explicaţie pentru faptul că avem foarte multe decese cauzate de COVID-19, în Europa şi în SUA. Prin comparaţie, rata mortalităţii e mult mai mică în Africa, unde obezitatea nu e atât de răspândită printre oameni.

Gras

Kilogramele în plus scad capacitatea pulmonară

Dar de ce kilogramele în plus ne fac mai expuşi la COVID-19? Explică profesorul Barry Popkin, expert în nutriţie, în cadrul Universităţii North Carolina, din SUA. Pe scurt, potrivit profesorului Popkin, „obezitatea ne slăbeşte foarte mult sistemul imunitar“. Această afirmaţie e susţinută, în mod clar, de cifre. 

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a arătat că 73% dintre pacienţii COVID-19 din Italia, Spania, Suedia, Elveţia şi Olanda, aflaţi într-o stare gravă, sufereau de obezitate. Mai mult, potrivit profesorului John Wilding, preşedintele Federaţiei Mondiale de Obezitate, în Marea Britanie, kilogramele în plus au dublat riscul decesului, în cazul pacienţilor COVID-19! Iată ce ne spun statisticile:

*La persoanele pentru care indicele masei corporale (BMI) ajunge la 30, riscul decesului cauzat de noul coronavirus se dublează. Şi, atenţie, BMI 30 înseamnă cel mai scăzut nivel al obezităţii!

*La cei cu un BMI mai mare de 30, riscul decesului creşte exponenţial! „Vorbim de o creştere dramatică“, a avertizat profesorul John Wilding.

Acesta a explicat că, în primul rând, ventilarea artificială a unor pacienţi graşi se face mult mai greu. „Când avem de a face cu un pacient supraponderal, din start, capacitatea pulmonară e mai scăzută, din cauza dimensiunilor fizice. Deci, rezervele organismului sunt mai mici. Aşadar, dacă te loveşte şi o infecţie respiratorie, care reduce şi mai mult capacitatea plămănilor de a pompa oxigen în sânge, ai o problemă şi mai mare. Organismul tău trebuie să muncească şi mai mult, comparativ cu un om care e mai slab, mai mic“.

Dovezile arată că, în cazul celor care sunt supraponderali, riscul dezvoltării unei forme severe de COVID-19 sau chiar cel al decesului e mult mai mare. De aceea, e mai important ca oricând să luăm măsuri pentru combaterea obezităţii! Doctorul Alison Tedstone, nutriţionist la Direcţia de Sănătate Publică din Anglia      

Organismul e într-o stare permanentă de inflamare

Pe lângă această capacitate pulmonară scăzută, bolnavii supraponderali mai au o problemă serioasă! Potrivit doctorului Shaw Somers, chiar şi înainte de a se îmbolnăvi cu COVID-19, organismul lor se confruntă cu o stare accentuată de inflamare. „Ţesutul adipos excesiv, atunci când depăşeşte un nivel, produce un hormon care declanşează o reacţie inflamatorie în organism. Când această condiţie se accentuează, din cauza kilogramelor în plus, ea începe să lovească toate organele. Corpul unui individ supraponderal „crede“ că există această inflamare cronică şi începe să distrugă mai multe organe vitale, precum rinichii, plămânii, inima şi aşa mai departe“, a explicat Somers. 

Acesta a făcut apoi legătura între obezitate şi mortalitatea cauzată de COVID-19: „La pacienţii supraponderali, sistemul lor imunitar e deja suprasolicitat. Şi ni s-a dovedit că boala COVID-19 declanşează o reacţie inflamatorie exagerată în organism, care apare după 7-10 zile. Drept urmare, sistemul imunitar o ia razna şi, finalmente, ucide pacientul. Şi credem că obezitatea, pur şi simplu, amplifică această inflamare şi înrăutăţeşte situaţia“.

Oricum, s-a dovedit, ştiinţific, că oamenii graşi sunt mai expuşi, nu doar la noul coronavirus, ci şi când vine vorba de SARS, răceală şi gripă. 

România, expusă în faţa coronavirusului

Sedentarismul şi obezitatea reprezintă două probleme uriaşe în România. Iar aceste probleme devin cu atât mai grave acum, când traversăm o pandemie care loveşte mai ales în rândul oamenilor care au multe kilograme în plus. Cifrele vorbesc de la sine:

*În România, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

*Conform datelelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în România, 57.7% dintre adulţi sunt supraponderali şi între 20-29.9% sunt obezi.

*11,6% din populaţia adultă a României suferă de diabet zaharat, adică peste 1,5 milioane de români sunt afectaţi de această boală.

Dezastru în Iran: 70% din populaţie are kilograme în plus

În Asia, Iranul ocupă locul 2 la decesele cauzate de noul coronavirus, după India. Până acum, aproape 16.000 de oameni şi-au pierdut vieţile în Republica Islamică. Ceea ce nu e tocmai surprinzător, după cum au explicat autorităţile. Asta deoarece, 70 la sută dintre iranieni suferă de obezitate sau, în cel mai bun caz, au doar câteva kilograme în plus! „S-a dovedit, în urma mai multor studii, că, pentru fiecare kilogram pe care îl dăm jos, în cazul oamenilor supraponderali, riscul infectării cu noul coronavirus scade cu 1%“, a explicat doctorul Iraj Harirchi. 

Cum putem afla dacă suntem obezi?

Folosind calculatorul BMI, care socoteşte indicele de masa corporală, în funcţie de parametri fizici. Când de aici rezultă o cifră peste 30, persoana respectivă intră în categoria obezilor.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite