Coronavirusul poate fi combătut: Un medic a oferit două soluţii la îndemâna oricui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtarea măştilor în spaţiile închise poate fi o soluţie prin care să oprim răspândirea virusului
Purtarea măştilor în spaţiile închise poate fi o soluţie prin care să oprim răspândirea virusului

Într-un dialog cu CNN, doctorul Robert Eitches, specialist în imunologie, a explicat cum ne putem îmbunătăţi şansele, în lupta cu COVID-19.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 80 la sută dintre cei care iau coronavirus n-au nevoie de îngrijiri medicale. Asta deoarece fie că sunt asimptomatici, fie că fac forme uşoare ale bolii COVID-19. 

Diferenţa dintre cei care trec peste coronavirus, fără a avea probleme grave, şi cei care suferă, ajungând la spital şi chiar şi la Terapie Intensivă, se face, în funcţie de sistemul imunitar. În cazul vârstnicilor sau a celor cu comorbidităţi, care au deja mai multe probleme de sănătate, acest sistem imunitar e slăbit şi, de aceea, coronavirusul poate deveni fatal. 

În schimb, atunci când vorbim despre un om normal, COVID-19 n-ar trebui să cauzeze probleme grave. Cu o singură condiţie crucială: ca acel om să fi avut grijă de sănătatea sa! Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă de multe ori. 

Într-un dialog cu CNN, doctorul Robert Eitches a explicat că nu putem „dribla“ coronavirusul - Angela Merkel a spus, acum două luni, că 70 la sută din populaţia Germaniei va lua acest virus, mai devreme sau mai târziu - însă ne putem îmbunătăţi radical şansele de a ne feri de formele grave ale bolii COVID-19. Cum? Prin respectarea unor sfaturi de bun simţ, de care, din păcate, cei mai mulţi nu ţin cont!

Primul sfat: Renunţaţi la fumat!

Fiind o boală care atacă sistemul respirator, COVID-19 îi pune în mare pericol pe fumători care, zilnic, inhalează zeci de toxine, din cauza unui viciu periculos şi costisitor. Bineînţeles, mulţi dintre aceşti fumători sunt dispuşi să se izoleze acum în case, dar li se pare de neconceput să nu mai fumeze, deşi pe pachetele achiziţionate, zilnic, scrie clar: „Fumatul ucide!“.

Despre pericolul fumatului, care creşte riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 a vorbit şi Robert Eitches pentru CNN:

*Fumul de ţigară e compus din particule mici. Când fumăm, aceste particule rămân în plămâni şi cauzează o degradare ireversibilă. Ceea ce afectează negativ şi sistemul imunitar, iar acest lucru se vede, când organismul trebuie să ducă lupte grele cu diverse infecţii.

Al doilea sfat: Faceţi exerciţii fizice

S-a dovedit ştiinţific faptul că sportul, inclusiv la nivel amator, creşte capacitatea sistemului cardio-respirator. În cazul persoanelor sedentare, această capacitate e serios afectată. 

„Dacă vă veţi întări capacitatea sistemului cardio-respirator, o să reduceţi riscul apariţiei unor probleme pulmonare grave, care ar afecta, la rândul lor, nivelul de oxigenare în sânge“, a explicat Robert Eitches, pentru CNN.

Printre activităţile care pot îmbunătăţi capacitatea sistemului cardio-respirator sunt yoga, alergarea, dar şi stretching-ul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite