Coronavirus se transmite când te aştepţi mai puţin: Când sunt cel mai contagioşi bolnavii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără mască în spaţii închise sau în aer, în zone aglomerate, riscul transmiterii virusului creşte
Fără mască în spaţii închise sau în aer, în zone aglomerate, riscul transmiterii virusului creşte

COVID-19 a creat o pandemie tocmai pentru că are această abilitate incredibilă de a infecta un număr mare de oameni printr-un singur purtător. Acum, experţii americani au mai descoperit un amănunt alarmant.

Focarul din fotbalul românesc a scos în evidenţă două probleme destul de serioase! Cea a testelor lipsite de acurateţe şi viteza cu care noul coronavirus se răspândeşte.

La Dinamo, primele şase cazuri de COVID-19 au apărut în urma testelor ale căror rezultate au sosit la data de 16 iulie. Apoi, în doar câteva zile, numărul bolnavilor a ajuns la 21! 

Şi atunci apare o întrebare: cum de virusul s-a răspândit cu o intensitate atât de mare, încât a lovit jumătate din lotul roş-albilor? Mai ales că, în Liga I, echipele sunt testate, periodic, tocmai ca să fie evitată apariţia unor astfel de focare. Ei bine, ultimele date descoperite de americani arată că noul coronavirus a creat o pandemie tocmai pentru că are această abilitate de a se transmite, cât timp stă „ascuns“ în organism. 

Problema cea mai mare: asimptomaticii

Din datele prezentate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA reiese acest amănunt alarmant. „Cei care se îmbolnăvesc cu COVID-19 sunt cel mai contagioşi, cu două, trei zile, înainte de a dezvolta simptome“, a explicat doctorul Roger Shapiro, profesor de imunologie şi de boli virale la Harvard.

„Odată ce îţi apar simptomele bolii, devii mai puţin contagios“, a continuat doctorul Shapiro. Această descoperire a americanilor e confirmată şi de un studiu realizat în Taiwan. Aici, s-a văzut că oamenii au luat virusul mult mai uşor de la cineva care se afla în primele cinci zile ale perioadei de infectare. Acelaşi studiu a arătat că nimeni nu s-a îmbolnăvit, atunci când a intrat în contact cu un pacient COVID-19, care avea boala de şase zile sau mai mult.

Revenind la cazurile noastre din fotbal, la Dinamo, primii şase bolnavi, Filip Mrzljak, Ricardo Grigore, Mihai Popescu, Stefan Fară, Alexandru Răuţă şi Vali Lazăr au fost depistaţi în urma testelor. Totuşi, doi dintre ei, Răuţă şi Fară, au şi dezvoltat simptomele specifice bolii, febră şi dureri de cap, la doar câteva ore după ce au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Ceea ce arată, din nou, că ei luaseră deja virusul de câteva zile şi până să ajungă la simptome, fiind contagioşi, şi-au îmbolnăvit şi colegii şi antrenorii.

LPF schimbă regula: testări din 7 în 7 zile

Văzând situaţia de la Dinamo, care a paralizat atât play-out-ul, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunţat o schimbare a regulamentului, începând din următoarea stagiune.

„Am convenit că acest sezon a fost o experienţă de învăţare. Cu certitudine, testarea trebuie făcută mai des, nu din 14 în 14 zile, ci din 7 în 7“, a explicat secretarul general al LPF, Justin Ştefan. 

Decizia sa poate împiedica apariţia unor focare pe viitor, fiindcă testările făcute mai des, săptămânal, pot depista bolnavii care încă n-au dezvoltat simptome, dar care sunt extrem de contagioşi. Izolarea unor astfel de oameni din cadrul loturilor ar limita, cu siguranţă, răspândirea virusului. De altfel, în cazul jucătorilor de tenis, de pildă, s-a anunţat că aceştia vor fi testaţi din 4 în 4 zile, când se vor relua turneele, tocmai pentru ca eventualii bolnavi să fie depistaţi din timp şi izolaţi.

CITEŞTE ŞI:

Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“

Scandalul testelor eronate de coronavirus ia amploare: CFR, 23 de bolnavi falşi!

Tătaru, despre situaţia celor 23 de teste „fals-pozitive“ de la CFR Cluj: „Se poate întâmpla“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite