Corespondenţă de la Paris: Ruptură între doi jucători din Generaţia de Aur. Ce a spus Ionuţ Lupescu despre Gică Popescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Lupescu
Ionuţ Lupescu

Au fost colegi în cea mai frumoasă echipă a României, au jucat cot la cot la CM 1990, CM 1994, Euro 1996 şi Euro 2000, dar acum nu-şi mai vorbesc.

"Adevărul": Ce părere aveţi despre faptul că antrenorul campioanei Astra, Marius Şumudică, a fost suspendat pentru implicarea în pariuri? UEFA va extinde această suspendare la nivel european?

Ionuţ Lupescu: La UEFA e toleranţă zero în privinţa implicării în pariuri şi această politică e transmisă şi către federaţii. Nu pot să-ţi dau un răspuns privind ce va urma, fiindcă aici depinde de Comisia de Disciplină, de Departamentul de Integritate UEFA. Probabil, ei se interesează de aceste lucruri şi sunt într-o legătură cu federaţia. Nu ştiu dacă federaţia dă mai departe ce s-a decis în cazul lui Şumudică. 

Dinspre FRF se vorbeşte tot mai mult despre aducerea unui selecţioner străin. Veţi face vreo recomandare, ca şeful Comisiei Tehnice UEFA?

Dacă mă întreabă cineva, pot să fac o recomandare, dar dacă nu mă întreabă, n-are niciun rost...Sunt oameni care conduc federaţia şi ştiu mai bine ceea ce vor.

Dar cum vi se pare această variantă?

Eu n-am fost niciodată pentru aducerea unui antrenor străin. Nu că aş avea ceva împotriva lor, dar nu cred că noi suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Şi trebuie văzut ce fel de antrenor străin vine să stea în ţară, să urmărească jucătorii. Nu ştiu, e greu de spus. Sunt argumente pro şi contra. Dar ei trebuie să analizeze şi să ştie ce vor să facă pe viitor, care e potenţialul jucătorilor, ce fel de jucători ai. Trebuie să găseşti un profil al selecţionerului, în funcţie de ce bază ai tu de jucători. Eu cred că aici e lucrul cel mai important şi contează mai puţin dacă antrenorul e român sau e străin. 

Dar dintre variantele interne, aveţi vreo preferinţă?

Să fii antrenor la club e un lucru, să fii selecţioner e alt lucru. Şi noi avem câţiva antrenori buni, talentaţi, dar nu de profilul selecţionerului, fiindcă acolo îţi trebuie o anumită experienţă şi e greu. Dar poate că cei de la federaţie îl vor găsi şi vor avea mână bună. Sau poate că va rămâne Iordănescu! Dacă se califică în fazele superioare de la Euro, ce facem? Trebuie să rămânem cu el.

Ocazia din minutul 2 sau 3, când Stancu a tras în Lloris, i-a timorat pe francezi. Au devenit mai precauţi şi au încercat, ca şi noi, în primul rând, să nu ia gol.

Am impresia că nu sunteţi în relaţii foarte bune cu actuala conducere FRF...

Nu...De ce? Ne-am văzut şi aici, la Euro. Contează mai puţin ce cred eu despre activitatea lor din ultimii doi ani. Important e cum sunt văzuţi ei de oamenii de fotbal din România.

Vedeţi vreo schimbare în bine după activitatea lor din 2014 încoace?

Nu vreau să fac niciun comentariu. Mai bine să-i judece cei care sunt în ţară. Orice comentariu aş face, s-ar interpreta.

Credeţi că Gică Popescu mai poate fi o variantă pentru şefia FRF la următoarele alegeri?

Când sunt următoarele alegeri?

În 2018.

Nu ştiu. Mi-e greu să spun acum. Mie îmi pare bine că Gică acum e în libertate. Omul a făcut o greşeală şi şi-a ispăşit pedeapsa, aşa cum a trebuit. Acum depinde de cât de mult mai vrea el să fie implicat în fotbal, cât de mult mai e actualizat cu ce e în fotbal. El ştie cel mai bine ce are de făcut.

Aţi vorbit cu el de când a fost eliberat?

Nu. N-am vorbit.

Dar sunteţi în relaţii bune, nu?

Eu mereu am avut o relaţie bună cu Gică, dar contactul dintre noi, de-a lungul anilor, s-a pierdut.

Cum vedeţia campania de calificare pentru Mondialul din 2018?

E o grupă grea. O să fie dificil. Danemarca o să-şi revină după ratarea Euro 2016, Polonia e aici şi e o echipă puternică, cu fotbalişti buni, care joacă în campionate puternice. Muntenegru şi Armenia au crescut destul de bine şi nu e uşor să joci acolo. Iar Kazahstan nu mai e ce a fost, o să fie un fel de arbitru al grupei. Mult mai greu să ajungi la Mondiale, având în vedere sistemul de calificare.

CITEŞTE ŞI:

*Corespondenţă de la Paris: România, între lumini şi umbre. Ionuţ Lupescu a explicat ce imagine avem în Europa

*Corespondenţă de la Paris: Lupescu a pus tunurile pe FRF din Franţa. “Federaţia a exclus Dinamo din Europa, nu UEFA” 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite