Contra dă din „guriţă“: Cum a rezolvat din vorbe calificarea României la Euro 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contra

S-au jucat opt din cele zece partide din preliminariile Euro 2020 şi Cosmin Contra continuă să se bazeze pe un clasament care, la prima vedere, te minte frumos.

În dreptul României sunt trecute 14 puncte ceea ce e foarte bine. În plus, nici diferenţa faţă de locul 2, ocupat de Suedia, nu pare o mare problemă, având în vedere că cele două naţionale sunt despărţite de un singur punct, când România urmează să-i înfrunte pe nordici pe „Arena Naţională“. 

Pornind de aici, Cosmin Contra a avut un mesaj prin care a simplificat drumul spre Euro 2020: „Am mare încredere în băieţi că ne pot califica. Avem nevoie de magia tuturor jucătorilor. Trebuie să fim eficienţi şi în defensivă. Sperăm ca presiunea să fie una pozitivă. Mesajul e că învingând Suedia, la startul partidei cu Spania suntem calificaţi la Euro 2020. După aceea, vom vedea dacă putem ţine de acel rezultat care ne califică“.

În ciuda acestei declaraţii, dacă luăm lucrurile la puricat, vom vedea că, din păcate, situaţia României nu e atât de fericită, pe cât pretinde Contra. Şi nici drumul spre Euro 2020 nu e atât de uşor de parcurs.

În primul rând, 12 din cele 14 puncte strânse de România până acum au venit în urma unor meciuri cu echipe care nu contează în ecuaţia calificării: Feroe şi Malta. Din restul de patru meciuri, cu Spania, Suedia şi Norvegia de două ori, România a luat două puncte! Şi ocupă ultimul loc în clasamentul grupei F, dacă am elimina codaşele Feroe şi Malta.

Suedia se califică şi cu o înfrângere la Bucureşti

Apoi, există o mare problemă şi cu calculele făcute de Contra în privinţa ultimelor două etape! Concret: Suedia se poate califica la Euro 2020 şi cu o înfrângere la Bucureşti! Condiţia e ca Spania, deja calificată la turneul final, să învingă România, la Madrid, în ultima etapă. După un astfel de scenariu, Suedia care, aproape sigur, va învinge Insulele Feroe, acasă, în ultima rundă, va acumula 18 puncte, în timp ce România va rămâne cu 17.

Dacă totuşi România învinge Suedia la Bucureşti, iar apoi obţine o remiză la Madrid, cu Spania, situaţia se schimbă. Atât România, cât şi Suedia vor face 18 puncte (presupunând că nordicii bat Feroe acasă). În aceste condiţii, departajarea se va face, în primul rând, în funcţie de rezultatele directe. Cum Suedia a învins România cu 2-1 la Stockholm, tricolorii au nevoie de un succes cu 1-0 sau la minimum două goluri diferenţă, pentru a trece peste Suedia în clasament la egalitate de puncte.

Cea mai sigură cale care ar duce România la Euro 2020 e urmăoarea: tricolorii bat atât Suedia, cât şi Spania şi sunt la turneul final. Doar că, la ce rezultate a avut România până acum, această variantă pare cam nerealistă.

Răzvan Marin, conştient că va fi foarte greu

Spre deosebire de Cosmin Contra, Răzvan Marin a avertizat la sosirea în ţară că o eventuală calificare la Euro 2020 va fi un obiectiv greu de îndeplinit, când au rămas de jucat două partide cu primele două clasate din grupa F.

„Pe vorbe, e uşor. Bineînţeles că ne dorim din suflet să scoatem aceste rezultate şi să mergem mai departe. În primul rând, trebuie să ne gândim la meciul cu Suedia, e unul foarte important, până la urmă, trebuie să vedem ce se întâmplă la meciul acesta şi, după aceea, ne vom gândi şi ce vom face în Spania“, a spus mijlocaşul celor de la Ajax.

Grupa F

1. Spania 8 6 2 0 19-5 20

2. Suedia 8 4 3 1 18-9 15

3. România 8 4 2 2 17-8 14

4. Norvegia 8 2 5 1 13-10 11

5. Feroe 8 1 0 7 4-23 3

6. Malta 8 1 0 7 2-18 3

*Primele două clasate ajung la Euro 2020

Ultimele meciuri:

15 noiembrie: Norvegia – Feroe (19.00), Spania – Malta şi România – Suedia (21.45)

18 noiembrie: Suedia – Feroe, Spania – România şi Malta – Norvegia (21.45)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite