„Ucigaş“ cu cartonaş: povestea teribilă a lui Sebastian Colţescu, arbitrul care a fost cel mai bun om al Stelei la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Colţescu
Sebastian Colţescu

Rezultatul derby-ului etapei cu numărul 10 a fost viciat din cauza unui arbitraj scandalos, cum rar s-a văzut în ultima perioadă. „Adevărul“ prezintă filmul meciului, părerea specialistului, dar şi portretul centralului de 36 de ani, care are un trecut tumultos.

„În România, nu poţi să câştigi titlul jucând doar pe teren“, e o lege nescrisă a Ligii I. Pornind de aici şi văzând ce s-a întâmplat în ultimele etape, ne dăm seama că sloganul Stelei, „Uniţi spre titlu“, e chiar profund. Această „unitate“ pare să-i cuprindă pe fotbaliştii impresariaţi de soţia antrenorului stelist la alte echipe, dar şi pe „cavalerii fluierului“. Aici, cazul Sebastian Colţescu e elocvent. Sâmbătă seară, centralul craiovean a fluierat cu „trup şi suflet pentru culori“.

Penalty neacordat, eliminări ridicole

După acel 0-4 cu Chelsea, Steaua s-a prezentat, la Vaslui, având o nouă prestaţie fără vlagă. N-a contat însă, fiindcă ce n-au reuşit să facă băieţii în roşu şi albastru a făcut Colţescu cu catonaşele lui galbene şi roşii. „Spectacolul“ centralului a început în minutul 27, atunci când, sub ochii lui, Szukala s-a urcat peste Temwanjera, în careu, şi l-a doborât pe vârful galben-verzilor. În loc să acorde penalty pentru vasluieni, Colţescu a închis ochii. A fost doar începutul show-ului! 

La şapte minute după această fază, centralul a lăsat Vasluiul în zece oameni, eliminându-l pe Madson pentru două „galbene“ acordate în nouă minute. Ambele nejustificate! Imediat după pauză, Steaua a marcat pentru 1-0, prin Piovaccari, însă Colţescu a vrut să fie sigur că va primi titlul de „omul meciului“ din partea Stelei. Aşa că a continuat să-i masacreze pe vasluieni.

Minutul 73 a adus eliminarea portarului Cerniauskas pentru un fault în afara careului asupra lui Piovaccari. Decizia corectă ar fi fost „galben“ pentru goalkeeperul lituanian. Decizia lui Colţescu? „Roşu“ direct. Colţescu a avut nevoie de 85 de minute ca să ia o decizie corectă: eliminarea lui Sânmărtean, după ce mijlocaşul gazdelor l-a călcat intenţionat pe Piovaccari. 

Verdictul specialistului: dezastru

Aflat în studioul Digi Sport, postul care a televizat partida, fostul mare arbitru internaţional, Ion Crăciunescu, a analizat prestaţia lui Sebastian Colţescu. Deşi e în relaţii glaciale cu patronul vasluienilor, Adrian Porumboiu, Crăciunescu a admis că centralul craiovean i-a „măcelărit“ pe moldoveni.

*Despre penalty-ul neacordat Vasluiului: „Szukala îl faultează clar pe Temwanjera. Colţescu trebuia să dicteze 11 metri pentru FC Vaslui“. 

*Despre eliminarea lui Madson: „La al doilea <<galben>>, Madson mai mult se fereşte să nu-l atingă pe Piovaccari. În niciun caz, nu merita avertisment! Nu putem vorbi nici despre faptul că ar fi putut să ia <<galben>> pentru faulturi repetate pentru că Madson era abia la al doilea fault. Poate că arbitrul a gândit că Madson a oprit un atac promiţător, dar eu cred că a greşit Colţescu“.

*Despre eliminarea lui Cerniauskas: „N-a fost un atac brutal al portarului, el se fereşte să nu facă henţ şi se izbeşte de Piovaccari. E fault, însă nu e de eliminare pentru că italianul îşi prelungise mult mingea şi nu mai ajungea la ea. În plus, era un fundaş al Vasluiului, care era mai aproape de balon. Colţescu a greşit, se impunea doar cartonaş galben“.

Meme: „Toate deciziile au fost corecte“

Chiar dacă reluările TV şi analiza lui Ion Crăciunescu au confirmat greşelile flagrante comise de Colţescu, Mihai Stoica a ţinut să ne nege evidenţa! După meci, pe Facebook, un suporter al vasluienilor i-a transmis lui Meme că roş-albaştrii au învins cu ajutorul centralului craiovean. „Nu, nu ne ajută arbitrii. Ei arbitrează corect. N-a fost niciun 11 metri pentru Vaslui şi cartonaşele roşii au fost acordate corect“, a replicat managerul formaţiei din Ghencea.

Partida de la Vaslui a fost a doua în acest început de sezon în care roş-albaştrii au luat toate punctele cu ajutorul arbitrului. În runda inaugurală, Steaua a trecut de Ceahlăul, scor 2-1, după ce Radu Petrescu n-a dat un penalty clar pentru nemţeni în ultimele minute.

Aşa arbitraj poate doar la Tiraspol, pe la rakeţii ăia, să mai existe, dar nu cred, că s-au mai civilizat şi ei! E absolut înspăimântător ce am văzut! Ce pretenţii să ai dacă vin toţi nebunii să te arbitreze? Acest Colţescu e de compătimit dacă n-a reuşit să se arunce de la etaj. Adrian Porumboiu finanţator FC Vaslui  

Portretul lui Sebastian Colţescu, omul care a vrut să se arunce de la balcon

*A terminat Facultatea de Electromecanică şi e inginer de meserie. A debutat în Liga I în noiembrie 2003, la un meci Oţelul – Gloria 1-0. 

*În returul sezonului 2007-2008, după un meci Dinamo – Urziceni, 1-1, Cristi Borcea a spus că i-a dat bani lui Colţescu ca să-şi plătească ratele la o supermaşină, un Mercedes C Klasse. Pentru a se apăra, Colţescu a demonstrat că a făcut rost de bani pentru maşină, vânzându-şi vechiul Cielo şi luând un împrumut de la bancă. Colţescu avea rate de 200 de euro lunar la bancă pentru Mercedes-ul achiziţionat.

*La 22 august 2008, a făcut praf meciul din etapa a 5-a a Ligii I, Gaz Metan – FC Braşov 0-0. N-a dat două penalty-uri pentru gazde şi n-a eliminat doi fotbalişti ai oaspeţilor. „Nici pe vremea lui Ceauşescu n-am văzut un arbitraj atât de prost“, a spus, ulterior, Dumitru Dragomir.

*După această prestaţie, a fost oprit de la delegări la nivelul primelor două ligi până în 2009! Colţescu a intrat în depresie, fiindcă n-avea altă sursă de venit în afara baremurilor de arbitraj.

*La 3 octombrie 2008, din cauza depresiei, Colţescu a vrut să se arunce de la balconul apartamentului său din Craiova. Vecinii au sunat la Poliţie şi la Salvare. Pentru că n-a vrut să lase pe nimeni să-i intre în locuinţă, forţele de ordine au spart uşa apartamentului, după care Colţescu a fost luat în primire de un echipaj SMURD. 

*Împarte cartonaşele roşii la fel ca pe „bomboane“: în ultimele patru sezoane a acordat 46 de „roşii“ în 75 de jocuri din Liga I.

61

de cartonaşe a acordat Colţescu în toate partidele pe care le-a arbitrat în acest sezon: 11 „roşii“ şi 50 „galbene“.

Sânmărtean, acuzat de blat

Dincolo de atacul său la adresa arbitrajului, Porumboiu l-a pus la zid şi pe Lucian Sânmărtean: „Evoluţia lui a fost strălucitoare. A fost foarte dinamic şi combativ. Am jucat în patru inşi şi aşa nu poţi bate Steaua, mai ales dacă are vânt din pupa“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite