Colţescu, iarăşi în atenţia planetei: Ce a scris presa internaţională despre suspendarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Colţescu nu mai e arbitru internaţional din acest an, deoarece a depăşit limita de vârstă
Sebastian Colţescu nu mai e arbitru internaţional din acest an, deoarece a depăşit limita de vârstă

Centralul craiovean de 43 de ani a fost oprit de la delegări până la data de 30 iunie şi va fi obligat să participe la un program educaţional, alături de arbitrul-asistent, Octavian Şovre. Amândoi au fost pe teren la partida PSG - Istanbul Başakşehir din grupele Ligii Campionilor.

UEFA a avut nevoie de fix 90 de zile pentru a veni cu un verdict final, după incidentele petrecute pe „Parc des Princes“, la data de 8 decembrie, în ultima etapă din grupele Ligii Campionilor.

Atunci, confruntarea dintre PSG şi Istanbul Başakşehir a fost întreruptă după un sfert de oră, la scorul de 0-0, deoarece arbitrul de rezervă, Sebastian Colţescu, a folosit apelativul „ăla negru“ pentru a-l identifica pe secundul turcilor, Pierre Webo. Acesta urma să fie eliminat de centralul Ovidiu Haţegan. Încă de la izbucnirea scandalului s-a spus că şi asistentul Octavian Şovre l-a identificat pe Webo, folosind acelaşi apelativ care a fost considerat drept rasist de echipa turcă. De altfel, din acest motiv, cele două formaţii s-au retras de pe teren, au refuzat să mai joace, iar meciul s-a reluat abia a doua zi, cu o brigadă din Olanda, şi s-a terminat cu victoria francezilor, scor 5-1.

UEFA a rezolvat cazul în două etape. Mai întâi, i-a absolvit pe români de acuzele de rasism, după cum avocatul lor a explicat aici. Iar ieri, a decis ca Sebastian Colţescu să nu mai arbitreze în actuala stagiune - e suspendat până la 30 iunie - pe motiv că ar fi folosit un limbaj, totuşi, neadecvat. Tuşierul Octavian Şovre a scăpat doar cu un avertisment din acelaşi motiv. Ambii arbitri vor participa la un program educaţional pentru ca, pe viitor, să nu fie în centrul atenţiei din cauza unor astfel de incidente.

Cum scandalul Colţescu a atins dimensiuni planetare pe finalul anului trecut, în momentul izbucnirii lui, acum, presa internaţională a scris pe larg despre deciziile UEFA, iar Digi Sport a redat cele mai importante titluri şi reacţii apărute la nivel mondial.

Ce a scris presa internaţională?

*L'Equipe (Franţa): Ancheta forului european a concluzionat, pe 11 februarie, că oficialul nu a făcut comentarii cu tentă rasistă. Chiar şi aşa, comitetul disciplinar al UEFA tot a vrut să-l sancţioneze. Şi Webo a primit un meci de suspendare pentru comportament nesportiv.

*La Repubblica (Italia): Nu a fost rasism. A spus „negru“ unui jucător, dar UEFA a zis că a fost doar comportament neadecvat.

*Marca (Spania): UEFA îl descalifică pe Colţescu până în sezonul viitor, după PSG - Istanbul. Arbitrii care au făcut presupusul comentariu rasist asupra lui Webo au fost pedepsiţi pentru că nu s-au comportat corespunzător. Nu însă pentru rasism.

*Daily Star (Marea Britanie): Arbitrul de la PSG - Istanbul Başakşehir a fost suspendat până la finalul sezonului, dar nu e vinovat de rasism.

CITEŞTE ŞI:

Colţescu se revoltă: Avocatul lui a anunţat ce va face după pedeapsa dată de UEFA

Cum a scăpat Colţescu de acuzele de rasism: Avocatul lui a povestit totul în detaliu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite