Colecţionarul de trofee. Mircea Lucescu, cel mai titrat antrenor român. Topul tehnicienilor cu cele mai multe titluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu Şahtior, Mircea Lucescu a câştigat 20 de trofee în 10 ani. FOTO: Reuters
Cu Şahtior, Mircea Lucescu a câştigat 20 de trofee în 10 ani. FOTO: Reuters

Mircea Lucescu, cel mai titrat antrenor român, şi-a mai trecut marţi un titlu în palmares, Supercupa Ucrainei, după ce Şahtior a învins-o pe Dinamo Kiev (2-0). Lucescu (68 de ani) a ajuns la 29 de trofee (20 cu Şahtior), mult peste regretatul Ştefan Kovacs şi Cosmin Olăroiu, cei doi care-l urmează în topul celor mai galonaţi tehnicieni români.

Marţi seară, la Lvov, la 1.200 de km de zona de război de la Doneţk, Şahtiorul lui Mircea Lucescu a început cu dreptul un nou sezon. A şasea Supercupă pentru „mineri“ şi pentru antrenorul român, una de record, care a distanţat-o chiar de marea rivală Dinamo Kiev, s-a decis pe final, cu golurile lui Gladki (75) şi Marlos (90+3), două achiziţii din această vară. Un atacant ucrainean şi o extremă braziliană, aduşi însă din Ucraina, de la Karpati Lvov şi Metalist Harkov. 

„A fost un meci foarte emoţional, mă bucur că l-am câştigat. Am avut o lună dificilă de pregătire înainte de startul sezonului. Dar jucătorii au arătat că sunt motivaţi şi ambiţioşi. Echipa are caracter. Ne-au lipsit opt jucători, cei şase care nu s-au întors, plus Wellington şi Bernard. E prea mult, să fiu cinstit. Nu ştiu când se vor întoarce şi nici cine o va face“, a declarat Mircea Lucescu, cu referire la cei şase sud-americani, cinci brazilieni şi un argentinian, care nu s-au mai întors în Ucraina, după cantonamentul din presezon, încheiat duminica trecută, în Franţa.

68 de ani, 35 ca antrenor

Cu 20 de trofee câştigate în 10 ani cu Şahtior, Mircea Lucescu este cel mai titrat antrenor din Ucraina. Onoarea o deţine şi în rândul tehnicienilor români. În 68 de ani de viaţă, „Il Luce“ a stat 35 de ani pe bancă. În 1986, a luat primul trofeu, Cupa României, cu Dinamo, iar de atunci a început să le colecţioneze, indiferent de echipă şi ţară. Are 29 în total în carieră, până acum, un număr care îi întăreşte poziţia de cel mai laureat antrenor român. 

E la mare distanţă de marele Ştefan Kovács, (decedat în 1995), care într-o carieră întinsă pe 34 de ani (1953-1987) a adunat 12 trofee, la fel ca şi Olăroiu, însă în doar 14 ani. E adevărat, comparaţiile între antrenori din perioade diferite, care activează (sau au activat) în campionate diferite, nu-şi au sensul. Cuprind o mare doză mare de subiectivitate. Cifrele, în schimb, sunt mai seci.  

Cei mai titraţi antrenori români

Mircea Lucescu 29 de trofee

Dinamo – 1 titlu, 2 Cupe

Rapid – 1 titlu, 1 Cupă, 1 Supercupă 

Galatasaray – 1 titlu, 1 Supercupă a Europei

Beşiktaş – 1 titlu

Şahtior – 8 titluri, 5 Cupe, 6 Supercupe, 1 Cupă UEFA

Ştefan Kovács 12 trofee

Steaua – 1 titlu, 3 Cupe

Ajax – 2 titluri, 1 Cupă, 2 Cupe ale Campionilor, 1 Supercupa Europei,1 Cupă Intercontinentală

Panathinaikos – 1 Cupă 

Cosmin Olăroiu 12 trofee 

Steaua – 1 titlu, 1 Supercupă 

Al-Hilal – 1 titlu, 2 Cupe

Al-Sadd – 1 Cupă 

Al-Ain – 2 titluri, 1 Supercupă

Al-Ahli – 1 titlu, 1 Cupă, 1 Supercupă 

Anghel Iordănescu 11 trofee 

Steaua – 4 titluri, 2 Cupe, 1 Supercupa Europei

Al-Hilal – 1 Cupă, 1 Cupă a Campionilor Asiei

Al-Ain – 1 Cupă 

Al-Ittihad – 1 Cupă a Campionilor Asiei

Emerich Jenei 10 trofee  

Steaua – 5 titluri, 4 Cupe, 1 Cupă a Campionilor

Ioan Andone 7 trofee 

Dinamo – 1 titlu, 2 Cupe, 1 Supercupă

CFR Cluj – 2 titluri, 1 Cupă

Gheorghe Popescu 7 trofee 

Steaua – 4 titluri, 3 Cupe

Dumitru Dumitriu 7 trofee 

Steaua –  3 titluri, 2 Cupe, 2 Supercupe

Nicolae Dumitru ”Nicuşor” 7 trofee 

Dinamo – 6 titluri, 1 Cupă 

Traian Ionescu 7 trofee 

Dinamo –  4 titluri, 2 Cupe

Fenerbahce –  1 titlu

Dumitru Teodorescu 7 trofee 

Kaizer Chiefs – 2 titluri, 2 Cupe

Mamelodi Sundowns – 2 titluri

Orlando Pirates – 1 Cupă 

Mircea Rednic 6 trofee 

Rapid – 1 titlu, 1 Cupă, 2 Supercupe

Dinamo – 1 titlu

Khazar Lankaran – 1 Cupă

Florin Marin şi Mulţescu, veterani fără trofee

Dacă Lucescu, Olăroiu sau Anghel Iordănescu se află printre laureaţi la capitolul antrenori români, la polul opus se află câteva nume care au ştate vechi pe prima scenă, fără să cucerească însă vreun trofeu. În 24 de ani de carieră, Florin Marin (61 de ani) şi Gheorghe Mulţescu (62 de ani) n-au câştigat niciun titlu, o contraperformanţă pe care au bifat-o în 14 ani şi Petre Grigoraş (49 de ani) sau Marius Lăcătuş (50 de ani), chiar dacă unii dintre ei au condus echipe importante, precum Steaua, Dinamo sau Rapid. 

image

Arena de la Lvov, unde îşi va disputa Şahtior meciurile de „acasă“. 

Se mută la Kiev, joacă la Lvov

Vineri începe sezonul 2014-2015 în prima ligă din Ucraina, însă situaţia de la Doneţk fac imposibilă disputarea partidelor Şahtiorului pe „Donbass Arena“. Deşi în urmă cu câteva zile Lucescu anunţase că sunt şanse mari ca mecirile de acasă ale „minerilor“ să se joace la Harkov, locaţia aleasă a fost până la urmă alta. Şahtior se va pregăti la Kiev şi îşi va juca meciurile în care e gazdă la Lvov, arena unde s-a jucat marţi Supercupa. 

„Am fost primiţi bine aici. Ne vom antrena şi vom sta la Kiev, iar meciurile vor avea loc pe Arena Lvov. Aici va fi casa noastră. Jucătorilor le place oraşul, iar atmosfera este bună“, a declarat Lucescu. Şi în cupele europene, Şahtior va aplica aceeaşi strategie. „Ne-am decis şi pentru partidele din grupele Ligii Campionilor, le vom juca tot la Lvov“, a mai spus Lucescu. 

Arena din Lvov este una modernă, construită în 2011, pentru Europeanul din 2012, unde a găzduit trei meciuri din faza grupelor. A costat 211 milioane de euro şi are o capacitate de 35.000 de locuri. Din 2011 este stadionul celor de la Karpati Lvov. Prima partidă a Şahtiorului în campionat pe această arenă va fi duminică, de la ora 19.00, contra celor de la Metalurg Zaporoje. 

Vezi şi 

Mircea Lucescu, primul trofeu în noul sezon: Şahtior a luat Supercupa. Reacţia fanilor din Doneţk la imnul Ucrainei

Lucescu duce Şahtiorul la o mie de kilometri de Doneţk. "Aici va fi casa noastră..."

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite