CM 2014. VIDEO Penalty-ul controversat, din prelungiri, care a trimis Grecia în optimi. Ce-a spus Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucuria grecilor, după golul lui Samaras. FOTO: Getty Images
Bucuria grecilor, după golul lui Samaras. FOTO: Getty Images

Grecia, echipa care a lăsat România în afara Mondialului, după ce ne-a învins la baraj, s-a calificat în optimi. Samaras a marcat golul decisiv în meciul cu Coasta de Fildeş (2-1), cu ajutorul unui penalty controversat, în prelungiri. Iar elenii au o şansă mare să ajungă chiar în sferturi.

Înaintea ultimelor meciuri din grupa C, Grecia era pe ultimul loc. Cu un singur punct în două meciuri, după egalul alb cu Japonia (0-0), trei goluri încasate şi niciunul marcat. Şi totuşi, la final a dat lovitura! După ce Zeiţa Fortuna a suflat un vânt puternic în pânzele elenilor. Sau i-a luat minţile centralului ecuadorian Vera. 

Elenii erau obligaţi să câştige şi să spere că în celălalt meci Columbia, deja calificată, nu se va împiedica de Japonia. 

Iar la Cuiaba, sud-americanii şi-au făcut datoria, în ciuda faptului că Pekerman a făcut opt modificări faţă de partida precedentă. Şi s-au impus în faţa niponilor cu 4-1.

La Fortaleza, grecii au condus cu 1-0, în minutul 42, autor Samaris, o  „noutate" în lotul lor (abia la a cincea selecţie), dar au fost egalaţi în partea secundă, după reuşita lui Bony (74). Era 1-1 şi africanii cei care mergeau, în premieră, în optimi. 

VIDEO Reportaj de pe Copacabana: "Aveţi grijă la telefoanele mobile"

O decizie cât o calificare

Acolo au ajuns însă grecii, şi tot în premieră. Faza care a decis practic calificarea s-a petrecut în minutul 90+3, când centralul a dictat fault la Samaras, după un duel în careul ivorienilor, cu Sio. 

Deşi imaginile tv sugerează mai degrabă că atacantul grec s-a lovit de piciorul adversarului sau că s-a împiedicat, ecuadorianul Vera n-a avut dubii. A arătat punctul cu var. 

Grecii i-au pus balonul tot în braţele lui Samaras, care obţinuse penalty-ul, iar vârful de 29 de ani, care şi-a încheiat recent contractul cu Celtic, a marcat. Cu mult sânge rece. Ultima dată înscrisese la naţională în urmă cu exact doi ani, la Euro 2012.

S-a încheiat 2-1 pentru Grecia, care a obţinut in extremis locul 2 în grupă, după Columbia. Iar pe eleni îi aşteaptă în optimi Costa Rica

A fost sau nu penalty? 

„Pare că a fost ceva contact, dar mai degrabă că l-a lovit el pe Sio şi apoi a căzut. Pentru mine, acesta nu e un penalty. Samaras n-a marcat de doi ani, dar a părut extrem de calm şi de liniştit când a şutat de la punctul cu var“, a scris Brad Friedel, fostul portar al lui Tottenham şi al naţionalei SUA, în livetext-ul partidei, de pe site-ul BBC. 

Nu de aceeaşi părere a fost Victor Piţurcă. Selecţionerul României crede că centralul ecuadorian a arătat corect punctul cu var. „A fost penalty clar la Samaras, nu se pune problema, a fost agăţat. Mie mi se pare un fault clar“, a spus Victor Piţurcă, într-o intervenţie telefonică la TVR 1. 

România se va întâlni cu Grecia şi în următoarea campanie, în  preliminariile lui Euro 2016. 

În optimile de finală, Columbia va întâlni Uruguay (sâmbătă, de la ora 23.00, la Rio de Janeiro), iar Grecia va juca împotriva Costa Ricăi (duminică, de la ora 23.00, la Recife).

Vezi aici golurile partidei Grecia - Coasta de Fildeş 2-1

CLICK AICI  pentru a raspunde testului de cunostinte CM si poti castiga tablete!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite